Γερμανικος Ποιμενικος – Σκυλιά German Shepherd

Χώρα Προέλευσης: Ο Γερμανικός Ποιμενικός Σκύλος (ή σκέτο Γερμανικός Ποιμενικός ή Αλσατίας ή ακόμη και αστυνομικός σκύλος σε ορισμένες χώρες) αναπαρήχθη στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα ως μια προσπάθεια για να δημιουργηθεί το τέλειο τσοπανόσκυλο. Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, έχει την ίδια σχέση με το λύκο όπως και κάθε άλλη ράτσα σκυλιού. Μια κοινοπραξία Γερμανών κτηνοτρόφων εργάστηκαν για να δημιουργηθεί ένα γενναίο, έξυπνο σκυλί που θα μπορούσε να φυλάει ένα κοπάδι πρόβατα και να τρέχει γρήγορα, έχοντας μεγάλη αντοχή. Δημιουργήθηκε τελικά ένα ευέλικτο, δυνατό σκυλί που έδειξε γρήγορα την ικανότητά του στη φύλαξη. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το όνομα της φυλής άλλαξε σε «σκύλος Αλσατίας» («η Αλσατία» είναι μια γερμανόφωνη περιοχή της Γαλλίας) για την προστασία της φυλής από το αντι-γερμανικό αίσθημα της εποχής. Το όνομα αυτό κράτησε μόνο για λίγο σε χώρες όπως η Αμερική, αλλά παραμένει μέχρι και σήμερα σε άλλες. Ο Γερμανικός Ποιμενικός έγινε η πιο δημοφιλής ράτσα σκύλου στην Αμερική μετά το σκύλο που πρωταγωνιστούσε στην ταινία Rin Tin Tin, ο οποίος ενθουσίαζε τους θεατές με τις εκπληκτικές του δεξιότητες, όπως τα άλματα από σχεδόν 3 μέτρα ύψος. Αν και δεν είναι πλέον η πιο δημοφιλής ράτσα στην Αμερική, ο ευπροσάρμοστος Γερμανικός Ποιμενικός είναι σήμερα ένας δημοφιλής σκύλος-φύλακας, αστυνομικός σκύλος, σκύλος-οδηγός, διασωστικός σκύλος και φυσικά κατοικίδιο ζώο.


Μέγεθος: Ο Γερμανικός Ποιμενικός έχει ύψος στον ώμο από 56-66 εκατοστά και ζυγίζει 35-39 κιλά. Είναι ένα μεγάλος, μυώδες σκυλί με μαύρη μύτη, ισχυρό δάγκωμα, μεγάλα, όρθια αυτιά, και αμυγδαλωτά μάτια. Ο Γερμανικός Ποιμενικός έχει ίσια πλάτη, θαμνώδη ουρά που κρέμεται, μυώδη πόδια και στήθος, και κοντά, στρογγυλά πόδια. Είναι η εικόνα της δύναμης και της αξιοπρέπειας. Ο Γερμανικός Ποιμενικός με ύψος στον ώμο άνω των 64 cm και βάρος πάνω από 41 κιλά μερικές φορές ονομάζεται «Βασιλικοί Ποιμενικοί», αλλά αυτή η ράτσα δεν αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή από την λέσχη American Kennel Club.

Τρίχωμα: Υπάρχουν τρεις ποικιλίες Γερμανικού Ποιμενικού: με παχύ και κοντό τρίχωμα, με παχύ και μακρύ τρίχωμα και με κυματιστό και μακρύ τρίχωμα. Οι μακρύτριχες ποικιλίες μπορεί να έχουν και διπλό τρίχωμα. Ο συνήθης Γερμανικός Ποιμενικός είναι σοκολατί, με μαύρη πλάτη και τη πρόσωπο, αλλά συνήθως υπάρχουν σε ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μαύρο, γκρι, καφέ, κίτρινο, τρίχρωμο ( μαύρο, λευκό και καφέ ή κόκκινο ), ή στικτό ( μαύρο και κόκκινο, ασημί, ή μαύρισμα ), καθώς και έχουν ποικιλία στην ονομασία όπως πχ «penciling» (που υποδηλώνει μαύρες γραμμές στα δάχτυλα των ποδιών ) και «tar heels» (που σημαίνει ότι είναι μαύρο το πίσω μέρος του ποδιού ). Ο Γερμανικός Ποιμενικός δεν μπορεί να έχει λευκό τρίχωμα, αν και σε ορισμένες χώρες αυτό θεωρείται μια ξεχωριστή ράτσα.

Χαρακτήρας: Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ασυνήθιστα ευφυής και πολύ πιστός, υπάκουος, γενναίος, και προστατευτικός. Είναι γνωστός για την τόλμη του, αλλά δεν είναι καθόλου εχθρικός ή επιθετικός. Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ένας αφοσιωμένος σκύλος και είναι ιδανικός για, σύντροφος αλλά και για φύλακας. Ο Γερμανικός ποιμενικός μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλούς διαφορετικούς τρόπους ζωής.

Ιδιοσυγκρασία: Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ένας εδαφικά κυριαρχικός σκύλος, πράγμα που τον καθιστά στις ράτσες που είναι μάλλον απίθανο να τρέξουν μακριά από έναν καυγά. Δεν είναι φιλικός προς τους ξένους και θα σταματήσει τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Ο Γερμανικός Ποιμενικός Σκύλος τα πάει καλά με τα παιδιά και με τα άλλα ζώα, με την προϋπόθεση ότι έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά, αλλά δεν προτιμά τη συντροφιά των άλλων σκύλων.

Φροντίδα: Ο Γερμανικός Ποιμενικός πρέπει να βουρτσίζεται σε εβδομαδιαία βάση. Κατά τη διάρκεια που μαδάει, θα χρειαστεί ένα ειδικό χτενάκι για την απομάκρυνση των νεκρών τριχών. Όπως και οι άλλες μεγαλόσωμες φυλές, Ο Γερμανικός Ποιμενικός έχει ευαισθησία στον αγκώνα και στο ισχίο. Τα γεύματα πρέπει να κατανέμονται σε όλη την διάρκεια της ημέρας για να αποφεύγεται το φούσκωμα. Ο Γερμανικός Ποιμενικός ζει περίπου 10-14 χρόνια.

γερμανικος-ποιμενικος

Εκπαίδευση: Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι δεκτικοί ως μαθητές και μαθαίνουν γρήγορα νέα κόλπα. Είναι πιο υπάκουα στη φωνή του ιδιοκτήτη τους. Η προσαρμοστικότητα του Γερμανικού Ποιμενικού τον καθιστά κατάλληλο για μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων για σκυλιά.

Δραστηριότητα: Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι πιο ευτυχισμένος όταν κάνει κάποιο είδος εργασίας, όπως ασκήσεις ευκινησίας, υπακοής, αστυνομικές ασκήσεις. Η υπερβολική άσκηση σε νεαρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ανάπτυξη των οστών, των αρθρώσεων και των μυών. Ο Γερμανικός Ποιμενικός προτιμά να ζει σε μια αυλή για να παίζει, αλλά μπορεί να ανεχθεί τη ζωή σε ένα διαμέρισμα, εάν παρέχεται επαρκής άσκηση.

Σχετικά Άρθρα:
Λουριά Σκύλων: Επιλέγοντας το καταλληλότερο λουρί για το δικό σας σκύλο
Κόκερ Σπάνιελ - Σκυλιά Cocker Spaniel
Μπόστον Τεριέ - Σκυλιά Boston Terrier