Ιγκουανα – Φροντίδα και περιποίηση

Τα Ιγκουάνα είναι ψυχρόαιμα ερπετά που χρειάζονται απαιτητική φροντίδα και συχνά πεθαίνουν σε αιχμαλωσία. Τα Ιγκουάνα είναι πολύ ακριβά στην συντήρηση και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα μπορείτε να τους παρέχετε την κατάλληλη θερμοκρασία, το σωστό φωτισμό και το κατάλληλο κλουβί. Γι αυτό σκεφτείτε το καλά πριν αγοράσετε ένα τέτοιο κατοικίδιο, μια και δεν μπορείτε να το πετάξετε στο δρόμο!

Τα Πράσινα Ιγκουάνα έρχονται από τα δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Τους αρέσει η ζέστη και ο ήλιος και γι αυτό ζουν στα δέντρα στην άκρη της ζούγκλας, ενώ είναι δραστήρια κατά την διάρκεια της ημέρας και κοιμούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χρώμα

Ένα υγιές μωρό Ιγκουάνα έχει χρώμα ιριδίζον πράσινο, όμως καθώς μεγαλώνει τα χρώματά του ποικίλουν. Μερικά γίνονται χλωμό πράσινο ή μπλε, με ρίγες ή κηλίδες. Καθώς ωριμάζουν, αναπτύσσουν περισσότερες αποχρώσεις του καφέ και του κρεμ. Επίσης, μεταβάλλεται και το χρώμα των ματιών τους. Τα Ιγκουάνα έχουν την ικανότητα να αλλάζουν το χρώμα τους ανάλογα με την διάθεσή τους ή για λόγους καμουφλάζ – γι ‘αυτό μην απογοητευτείτε αν το Ιγκουάνα σας αλλάξει χρώμα. Η τροφή του επίσης είναι ένας λόγος που μπορεί να αλλάξει το χρώμα του.

Ασφάλεια

Τα Ιγκουάνα φαίνονται πιο άγρια από ό, τι είναι. Ωστόσο, όταν είναι μεγάλα δαγκώνουν δυνατά. Αυτά τα τσιμπήματα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για το πρόσωπο. Ένα φοβισμένο Ιγκουάνα μπορεί να σας γρατζουνίσει στην προσπάθειά του να ξεφύγει, γι αυτό τα νύχια του συνήθως κόβονται. Καμμία φορά μπορεί να χρησιμοποιήσουν την ουρά τους ως μαστίγιο, όταν αμύνονται. Τα θηλυκά Ιγκουάνα είναι λιγότερο πιθανό να δαγκώσουν σε σχέση με τα αρσενικά. Τα Ιγκουάνα δεν έχουν λύσσα, αλλά το στόμα τους έχει πολλά βακτήρια, γι αυτό αν σας δαγκώσει ένα τέτοιο ζώο βάλτε αμέσως αντισηπτικό και επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Ιγκουάνα και παιδιά

Το Ιγκουάνα δεν είναι κατάλληλο για ένα παιδιά κάτω των 12 ετών, αλλά ακόμα και ένα 12χρονο παιδί είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να φροντίσει σωστά το ζώο αυτό. Τα μικρά Ιγκουάνα είναι ευαίσθητα και δεν αντέχουν στο συχνό άγγιγμα των παιδιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μεγαλώνει και το ζώο οπότε οι ανάγκες και των δύο αλλάζουν. Σιγουρευτείτε ότι καθώς μεγαλώνει το παιδί σας θα συνεχίσει να θέλει το κατοικίδιο αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση μην το πάρετε.

Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο σπίτι για το Ιγκουάνα σας. Ένα ενυδρείο δεν είναι αρκετά μεγάλο, ακόμα και για ένα μωρό. Ένα καλό μέγεθος κλουβιού είναι 1 μέτρο πλάτος Χ 2 μέτρα μήκος Χ 2 μέτρα ύψος, γιατί θα παρέχει αρκετό χώρο ακόμα και σε ένα ενήλικο Ιγκουάνα.

ιγκουανα-φροντίδα-1

Διατροφή

Οι διατροφικές συνήθειες των Ιγκουάνα είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μας. Η αλήθεια είναι, ότι κανείς δεν ξέρει ποιά διατροφή είναι η καλύτερη για την μακροζωία του Ιγκουάνα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες είναι σίγουρα κακή για το ερπετό αυτό.

Σε όλες τις ηλικίες τα Ιγκουάνα χρειάζονται την ίδια τροφή, απλά όταν είναι μωρό θα πρέπει να του κόβετε την τροφή σε μικρά κομμάτια. Η διατροφή τους θα πρέπει να αποτελείται από πράσινα λαχανικά, αλλά κάποια Ιγκουάνα είναι υγιή όταν τρέφονται με μικρές ποσότητες ζαχαρωδών ή αμυλούχων φρούτων και λαχανικών. Όμως, το πεπτικό τους σύστημα δεν έχει σχεδιαστεί για τέτοιου είδους τροφές, οπότε καλύτερα να τις αποφύγετε.

Στην άγρια φύση, ένα Ιγκουάνα δεν θα έψαχνε ποτέ για φρούτα γιατί η περιοχή τους είναι λιγότερο από ένα στρέμμα, δηλαδή πολύ μικρή. Τα υγιή εντερικά βακτήρια του Ιγκουάνα που το βοηθούν να παράγει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά διαταράσσονται από μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Κάποια από τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά που μπορείτε να δώσετε στο Ιγκουάνα σας είναι τα: λάχανο, γογγύλια, χόρτα, πικραλίδες, κινέζικο λάχανο, σέσκουλα, αντίδια, ρόκα, μπιζέλια κα τριφύλλι.

Ιδιοσυγρασία

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να σας δαγκώσει ένα Ιγκουάνα (ή να σας μαστιγώσει με την ουρά του ή γενικά να δυσαρεστηθεί). Ο κυριότερος από αυτούς είναι ότι φοβάται την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους γιατί δεν την έχει συνηθίσει ή γιατί είχε κακή εμπειρία. Αυτό το πρόβλημα ξεπερνιέται σχετικά εύκολα. Απαιτεί υπομονή από εσάς, ένα ήρεμο, ήσυχο περιβάλλον και πολύ χρόνο για το Ιγκουάνα, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι δεν είστε απειλή για αυτό. Είναι φυσικά προγραμματισμένα να πιστεύουν ότι τα πλάσματα που τα προσεγγίζουν θέλουν να τα φάνε.

Προσπαθήστε να μην το τρομάζετε όταν πάτε να το πλησιάσετε. Αν έρθει πλάγια σε εσάς, σηκωθεί στα πόδια του και αρχίσει να ανασαίνει έντονα τότε είναι ανήσυχο και φοβισμένο.

Τα Ιγκουάνα είναι από τη φύση τους πολύ κυριαρχικά και στην άγρια ​​φύση ζουν μόνα τους. Μόνο για να ζευγαρώσουν βρίσκονται μαζί. Επομένως, το να έχετε δύο ή περισσότερα Ιγκουάνα στο ίδιο κλουβί θα τα κάνει να τσακώνονται και να τραυματίζονται. Από τους τραυματισμούς αυτούς μπορεί να προκληθούν ασθένειες, όπως για παράδειγμα σήψη του στόματος.

Καθώς το κατοικίδιό σας εγκλιματίζεται στο νέο του σπίτι και μαθαίνετε πώς να το περιποιείστε, θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε έναν κατάλληλο κτηνίατρο. Συνήθως οι ιδιοκτήτες Ιγκουάνα δεν πηγαίνουν το κατοικίδιό τους στον κτηνίατρο, πράγμα που είναι λάθος και θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά που υπάρχει η ανάγκη.

Σχετικά Άρθρα:
Σαλαμάνδρα - Φροντίδα και περιποίηση