Σιχ Τσου – Σκυλιά Shih Tzu

Χώρα Προέλευσης: Το Σιχ Τσου, επίσης γνωστό ως «κινέζικος Σκύλος Λιοντάρι», κατάγεται από το Θιβέτ, από το 1600. Το σκυλί αυτό όπως είναι σήμερα, αναπτύχθηκε στην Κίνα κυρίως κατά τη διάρκεια της βασιλείας του κινέζου αυτοκράτορα Dowager Cixi στα τέλη της δεκαετίας του 1800, πιθανόν από διασταυρώσεις Λάσα Άπσο και Πεκινουά. Όταν τα βρετανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Απαγορευμένη Πόλη στο 1860 η ράτσα αυτή έπεσε σε δημοτικότητα και δεν ξεχώριζε από το Λάσα Άπσο μέχρι το 1934. Η δημοτικότητα του συνεχίζει να αυξάνει στις μέρες μας, και μάλιστα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς οι διασταυρώσεις με άλλες φυλές, όπως πχ το Κανίς και το Bichon Frise.

Μέγεθος: Το Σιχ Τσου έχει ύψος στον ώμο περίπου 25 εκατοστά και ζυγίζει 4-7 κιλά. Διαθέτει ένα μεγάλο, θολωτό κρανίο, έντονο μέτωπο και κοντό ρύγχος. Τα Σιχ Τσου έχουν ουρά που πέφτει πάνω από την πλάτη. Είναι σημαντικό το κεφάλι και η ουρά να έχουν σωστή αναλογία με το σώμα.

Τρίχωμα: Το σκυλί αυτό έχει ένα μακρύ, διπλό τρίχωμα, παρόμοιο σε σύσταση με τα μαλλιά του ανθρώπου. Μπορεί να έχει διάφορα χρώματα όπως μαύρο, κόκκινο, μπεζ, και λευκό. Ξεχωρίζει από το πεκινουά από τον κότσο που έχει στο κεφάλι του. Τα Σιχ Τσου χάνουν μαλλιά σταδιακά, όπως κάνουν οι άνθρωποι και δεν μαδάνε με την συνήθη έννοια του όρου.

Χαρακτήρας: Το Σιχ Τσου είναι ένα ανεξάρτητο σκυλί που είναι ευφυές, αξιοπρεπές, αξιαγάπητο, στοργικό, κοινωνικό, και χαρούμενο. Δεν είναι τόσο εξωστρεφές όσο άλλες ράτσες. Χαριτολογώντας, μπορούμε να πούμε ότι μοιάζει λίγο πολύ με κάτι ανάμεσα σε λιοντάρι, κουνέλι, γάτα, μπαλαρίνα, γελωτοποιό της αυλής, φώκιας, Κινέζο γέρο και μαϊμού!

Ιδιοσυγκρασία: Το Σιχ Τσου τα πάει καλά με τα άλλα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά. Αν και γαβγίζουν συχνά, δεν είναι καλοί φύλακες.

Φροντίδα: Τα Σιχ Τσου με μακρύ τρίχωμα απαιτούν πολλή περιποίηση και για την αποφυγή κόμπων πρέπει να τα χτενίζετε καθημερινά και να δέχονται κάθε λίγους μήνες επαγγελματική περιποίηση. Ένα κλιπ είναι απαραίτητο για να κρατάει τα μαλλιά του μακριά από τα μάτια του. Τα Σιχ Τσου με κοντύτερο τρίχωμα μπορούν να κουρεύονται πιο σπάνια. Θα πρέπει να εφαρμόζετε ειδικές οφθαλμικές σταγόνες για να κρατήσετε τα μάτια του καθαρά, τα αφτιά του πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, τα νύχια του πρέπει να κόβονται σε μηνιαία βάση και το πρόσωπο του πρέπει να σκουπίζεται μετά το φαγητό. Το Σιχ Τσου έχει διάρκεια ζωής 11-14 χρόνια. Κοινά προβλήματα υγείας είναι η παραδιακλάδωση του ήπατος (μια εκ γενετής ασθένεια του κυκλοφορικού συστήματος), η νεφρική δυσπλασία, προβλήματα στα μάτια, και δυσπλασία του ισχίου.

σιχ-τζου-σκυλια-1

Εκπαίδευση: Η κάπως επίμονη φύση του καθιστά τη συνέπεια ουσιαστικής σημασίας για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η υπομονή είναι σημαντική, καθώς η μόνιμη διαμονή του στο σπίτι μπορεί να είναι δύσκολη. Τα Σιχ Τσου πρέπει να διδάσκονται από μικρά να χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού, καθώς αυτό είναι κάτι που θα κάνουν σε όλη την διάρκεια της ζωής τους.

Δραστηριότητα: Το Σιχ Τσου απαιτεί άφθονη ποσότητα άσκησης σχετικά με το μικρό ανάστημα του. Είναι ευχαριστημένα με καθημερινές βόλτες ή με παιχνίδια στην αυλή. Δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους εύκολα, πράγμα που τα καθιστά ιδιαίτερα επιρρεπή στις μεγάλες θερμοκρασίες Δεν θα πρέπει να ασκούνται ποτέ σε ζεστές θερμοκρασίες ή να τα αφήνετε έξω όταν κάνει πολύ ζεστό καιρό. Τα σκυλιά αυτά είναι κατάλληλα για τη ζωή σε διαμέρισμα.

Σχετικά Άρθρα:
Επιλέγοντας κουτάβι από κατάστημα κατοικίδιων
Σκυλιά φύλακες - Οι καλύτεροι σκύλοι φύλακες
Τα πιο δυνατά σκυλιά