Λυκόσκυλο Κουτάβι – Φροντίδα και περιποίηση

Ευέλικτος και μυώδης, ο Γερμανικός Ποιμενικός (το γνωστό σε όλους μας λυκόσκυλο), είναι φτιαγμένος για ταχύτητα και αντοχή. Η φροντίδα της ράτσας αυτής προϋποθέτει την έγκαιρη κοινωνικοποίηση, την εκπαίδευση και την προσοχή για τα κοινά προβλήματα υγείας.

Ακόμη και ένα μικρό λυκόσκυλο θα γίνει μεγάλο σκυλί πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ανατροφή του. Δεν θα πρέπει να επιτρέπετε σε ένα κουτάβι να κάνει αυτά που δεν θέλετε να κάνει και ως ενήλικας σκύλος, όπως πχ να ανεβαίνει στον καναπέ. Και επειδή το κουτάβι σας σίγουρα πρόκειται να γίνει μεγάλος σκύλος, τότε καλό θα ήταν να του κάνετε μια βασική εκπαίδευση.

Ο Γερμανικός Ποιμενικός (ΓΠ) μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς, οπότε δεν πρέπει να επιταχύνετε την ανάπτυξή του με βιταμίνες ή με συμπληρώματα ασβεστίου. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλής ποιότητας τροφή. Ο σκύλος αυτός θα γίνει τόσο μεγάλος όσο προκαθορίζουν τα γονίδιά του αλλά αν μεγαλώσει με τον ρυθμό του θα έχει πιο σταθερή βάση για να φτάσει στο μέγεθός του.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του το κουτάβι σας μπορεί να τραυματιστεί στις αρθρώσεις. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε το σκυλάκι σας να μην ασκείται υπερβολικά. Μην πιέζετε το σκύλο να πηδάει μεγάλα εμπόδια, να κάνει μεγάλες βόλτες ή άλλες δραστηριότητες που θα καταπονήσουν τις αρθρώσεις του, αντίθετα αφήστε το να παίξει στο ρυθμό του.

Ο Γερμανικός Ποιμενικός παραμένει κουτάβι πολύ περισσότερο από ό,τι οι άλλες ράτσες. Αν και ένας Γερμανικός Ποιμενικός είναι ήδη αρκετά μεγάλος όταν είναι 6 μηνών, εξακολουθεί να μεγαλώνει. Η πλήρης σωματική και ψυχική του ωριμότητα ολοκληρώνεται όταν είναι 3 ετών.

Θα εκπλαγείτε με το πόσο πίνει ένας τέτοιος σκύλος, οπότε πρέπει να του έχετε πάντα φρέσκο νερό διαθέσιμο. Επειδή το πιατάκι του νερού θα γεμίσει σάλια, τα οποία δεν θα πιει, θα πρέπει να το καθαρίζετε καθημερινά.

Στα σκυλιά αυτά αρέσει να μασουλούν και ακόμα και ως κουτάβια έχουν πολύ δυνατά σαγόνια. Τα παιχνίδια για μασούλημα που είναι κατάλληλα για άλλες ράτσες ίσως δεν είναι κατάλληλα για τον σκύλο αυτό. Θα πρέπει να διαλέγετε τα παιχνίδια του με προσοχή, γιατί ενδέχεται το σκυλάκι σας να κόψει κομμάτια από τα παιχνίδια και να τα καταπιεί, με αποτέλεσμα να πάθει εντερική απόφραξη.

Παίρνοντας το κουτάβι σας σπίτι

* Πάρτε το κουτάβι στον κήπο σας και ενθαρύνετέ το να μυρίσει το έδαφος

* Το κουτάβι σας θα πρέπει να είναι έτοιμο να κάνει την ανάγκη του, οπότε όταν έρθει εκείνη η ώρα, συγχαρείτε το έτσι ώστε να καταλάβει που είναι η τουαλέττα του

* Προσέξτε για σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας θέλει να φύγει, όπως το ότι στέκεται στην πόρτα του κήπου

* Αποφασίστε σε ποιό δωμάτιο θα κοιμάται ο σκύλος σας μέσα στο σπίτι. Το δωμάτιο αυτό θα πρέπει να είναι ήσυχο και να έχει ένα άνετο, ζεστό κρεβάτι. Αν μπορείτε, βάλτε το σκυλάκι σας να κοιμηθεί σε μια ζεστή κουβέρτα δίπλα σας μέχρι να συνηθίσει

Διατροφή

Αποφύγετε να ταΐζετε δημητριακά το σκυλί σας. Η διατροφή του σκύλου σας πρέπει να προσεγγγίζει τη διατροφή που θα είχε στην άγρια φύση. Ένας ενήλικος σκύλος μπορεί να φάει μέχρι και 48 κιλά τροφής το μήνα. Τα συστατικά στις σκυλοτροφές είναι κατηγοριοποιημένα κατά βάρος, οπότε όσο πιο νωρίς εμφανίζεται ένα συστατικό στην ετικέτα, τόσο πιο πολύ περιέχεται στη συσκευασία.

Ένα κουτάβι πρέπει να το ταΐζετε τρεις με τέσσερις φορές τη ημέρα, αλλά ένα ενήλικο σκυλί μια με δύο. Οι συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο και ο έλεγχος του βάρους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του κουταβιού θα καθορίσουν αν αυτό μεγαλώνει με έναν υγιή ρυθμό.

λυκοσκυλο-κουτάβι-1

Καλλωπισμός

Πρέπει να βουρτσίζετε το σκυλί σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, διότι μαδάει ελαφρώς όλο το χρόνο. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης όμως, ο ΓΠ ρίχνει όλο το τρίχωμά του και ως συνέπεια χρειάζεται βούρτσισμα μια με δύο φορές τη μέρα. Τις εποχές εκείνες, ο σκύλος μπορεί να ρίξει και μεγάλη ποσότητα από το υπόστρωμά του

Πρέπει να λούζετε τον ΓΠ μετά το πέρας κάθε εποχής όπου μαδάει, αλλά μην τον κάνετε μπάνιο πιο πολύ από δύο φορές το μήνα. Το συχνό λούσιμο μπορεί να ξηράνει το δέρμα του σκύλου και να οδηγήσει σε φαγούρα και πιτυρίδα. Βέβαια, πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ειδικά σαμπουάν για σκύλους. Τα αυτιά του ΓΠ στέκονται όρθια και μαζεύουν σκόνη, βρωμιά και γύρη, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ερεθισμό και ωτίτιδες. Γι αυτό θα πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά του δύο φορές την εβδομάδα, σκουπίζοντας απαλά το εσωτερικό του αυτιού με ένα μαλακό υγρό πανί.

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ένας πολύ καλός φίλος αλλά και ένας πολύ καλός φύλακας, γιατί θα γαυγίζει σε κάθε σημάδι κινδύνου. Θα πρέπει να διδάξετε στον σκύλο όμως ποιος είναι επικεφαλής. Αν θέλετε πράγματα να αποκτήσετε ένα απο αυτά τα υπέροχα σκυλιά, θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι τόσο απλό και ότι η φροντίδα του κουταβιού αυτού δεν είναι κάτι που πρέπει να πάρετε αψήφιστα.

Σχετικά Άρθρα:
Δαλματίας - Σκυλιά Dalmatian
Κολει - Σκυλιά Collie
Σκυλιά για παιδιά