Παπαγάλοι και Παπαγαλάκια – Πως να φροντίσετε τον παπαγάλο σας

Οι παπαγάλοι είναι πολύχρωμα και ευχάριστα κατοικίδια, τα οποία είναι σχετικά εύκολο να συντηρήσετε. Θα πρέπει ωστόσο να θυμάστε, ότι οι μεγαλύτεροι παπαγάλοι ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και η συντήρησή τους μια μακροπρόθεσμη δέσμευση. Να ρωτήσετε τον πωλητή το πόσο εγκλιματισμένο είναι το κατοικίδιό σας, ειδικά αν πρόκειται να το βάλετε σε εξωτερικό κλουβί τους χειμερινούς μήνες.

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε για να πάρετε έναν παπαγάλο σπίτι σας είναι ένα κλουβάκι και κατάλληλο υλικό επένδυσης. Το κατάστημα θα πρέπει να έχει ένα κλουβί να σας δώσει, αλλά αν αγοράσετε παπαγάλο από εκτροφέα μπορεί να χρειαστεί να φέρετε δικό σας. Είναι επικίνδυνο για το πτηνό να το μεταφέρετε ελεύθερο ή μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί μπορεί να τραυματιστεί ή να προκαλέσει κάποιο ατύχημα.

Όλοι οι παπαγάλοι θα πρέπει να έχουν μια κορδέλα γύρω από το πόδι τους, με πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό τους. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει αντίγραφα των πιστοποιητικών που θα σας δώσει ο εκτροφέας ή το κατάστημα. Καλό θα ήταν επίσης να εντοπίσετε που έχει κοντά σας κτηνίατρο για πτηνά, σε περίπτωση που ο παπαγάλος σας χρειαστεί φροντίδα.

Αν ο παπαγάλος σας παρουσιάσει κάποιο σημάδι ασθένειας, όπως πχ αν ξεκουράζεται ακουμπώντας το κεφάλι στο φτερό του, φτερά που μαδάνε, αν έχει χαλαρά κόπρανα ή δυσκολία στην αναπνοή, κρατήστε τον κάπου ζεστά και ήσυχα, εξασφαλίστε του τροφή και καλέστε αμέσως έναν κτηνίατρο.

Τροφή

Οι παπαγάλοι απολαμβάνουν την ποικίλη διατροφή. Στην άγρια ​​φύση τρώνε διάφορα φρούτα και σπόρους που ωριμάζουν από μήνα σε μήνα. Οι τροφές που θα πρέπει του δίνετε σε τακτική βάση είναι το κεχρί, η κάνναβη, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κάρδαμο, ο ηλίανθος (με μέτρο, γιατί μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία), η βρώμη, το φαγόπυρο, το αναποφλοίωτο ρύζι, ο λιναρόσπορος και το πλιγούρι. Τα συνήθη φρούτα για τους παπαγάλους είναι τα πορτοκάλια, τα γλυκά μήλα, τα σταφύλια, τα αχλάδια, τα κεράσια και οι μπανάνες. Καλό θα ήταν να του δίνετε περιστασιακά και εξωτικά φρούτα, όπως παπάγια, μάνγκο και ακτινίδιο. Σε καμία περίπτωση όμως μην του δώσετε αβοκάντο, γιατί είναι δηλητηριώδες για τα πουλιά.

Τα λαχανικά που μπορείτε να του δώσετε είναι τα καρότα, το σέλινο, το σπανάκι, τα παντζάρια, τα μπιζέλια, τα φασόλια και τα ελαφρά ψημένα καλαμπόκια. Οι φυτρωμένοι σπόροι και τα μουλιασμένα μπισκότα είναι επίσης πολύ καλά. Μην ταΐζετε τον παπαγάλο σας με υπολείμματα από το τραπέζι. Οι μεγαλύτεροι παπαγάλοι, ειδικά οι macaws, θα πρέπει έχουν και ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους, όπως πχ τα καρύδια, τα φιστίκια Βραζιλίας, τα πεκάν, τα μακαντάμια, τα κάσιους και τα φουντούκια.

Είναι σημαντικό να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά που δίνετε στον παπαγάλο σας και φυσικά τα πιάτα να είναι καθαρά. Αποφεύγετε να τοποθετείτε τα πιάτα ακριβώς κάτω από τις κούρνιες, δεδομένου ότι θα λερωθούν πολύ γρήγορα.

Κατάλυμα

Αν θέλετε να έχετε τον παπαγάλο στο σπίτι σας, ένα μεγάλο κλουβί είναι αποδεκτό με την προϋπόθεση ότι αφήνετε το πουλί ελεύθερο για λίγο κάθε ημέρα. Μην τα αφήνετε όμως χωρίς επιτήρηση, διότι μπορούν να μασήσουν κάποιο καλώδιο ή να κάνουν άλλες ζημιές. Οι μεγαλόσωμοι παπαγάλοι ωστόσο, θα πρέπει να μένουν σε μεγάλα κλουβιά εξωτερικά ή σε κατάλληλα διαμορφωμένα εσωτερικά κλουβιά όπου θα μπορούν να πετούν. Όλα τα κλουβιά θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με φυσικές κούρνιες καθώς αυτές παρέχουν διακύμανση στη διάμετρο, οπότε τα κόκκαλα στο πόδι του παπαγάλου διατηρούνται ευλύγιστα. Είναι σημαντικό βέβαια να αλλάζετε τακτικά τις κούρνιες. Το πάτωμα του κλουβιού θα πρέπει να καλύπτεται με τύρφη, ροκανίδια, άμμο ή εφημερίδες και να το αλλάζετε καθημερινά.

Τα κλουβιά στον κήπο θα πρέπει να επικοινωνούν με ένα εσωτερικό, προστατευμένο τμήμα για την προστασία των πτηνών από τυχόν ακραίες καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει να παρέχετε στον παπαγάλο σας την ευκαιρία να επιδοθεί σε αναρρίχηση, χρησιμοποιώντας ένα σχοινί από βαμβάκι ή διάφορα ξύλινα πλαίσια αναρρίχησης. Θα βρείτε πολλά παιχνίδια και αξεσουάρ σε ένα κατάστημα για κατοικίδια ζώα.

παπαγάλοι-παπαγαλάκια-2

Μάθετε τον παπαγάλο σας να μιλάει

Οι περισσότεροι παπαγάλοι θα σας μιμηθούν εν τέλει, αλλά αν θέλετε ο παπαγάλος σας να μιλάει, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να το κάνετε σωστά.

-Περιορίστε την διδασκαλία σας σε 10 ή 15 λεπτά κάθε φορά ή απλά μπορείτε να επαναλαμβάνετε τις ίδιες φράσεις αρκετές φορές όταν παίζετε με αυτόν
-Προσέξτε τη συμπεριφορά σας στο σπίτι. Ο παπαγάλος σας μιμείται τα πράγματα που ακούει συχνότερα. Αν φωνάζετε ή βρίζετε στο σπίτι θα πρέπει να περιμένετε να ακούσετε τις λέξεις που λέτε και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερη ένταση, οπότε να είστε προσεκτικοί!
-Να λέτε μικρές φράσεις (συνήθως μια ή δύο λέξεις είναι το καλύτερο). Μπορείτε να λέτε πράγματα όπως “Γεια σου φίλε” ή “Καλημέρα!”
-Αφού το πτηνό έχει μάθει κάποια βασικά πράγματα, μπορείτε να δοκιμάσετε με πιο μεγάλες και πιο αστείες φράσεις, όπως “Φαί”, “Έλα να παίξουμε”, “Θέλω μπισκότο” και γενικά ό,τι μπορείτε να σκεφτείτε!

Ετοιμαστείτε να έχετε έναν φίλο για μια ζωή

Πολλοί παπαγάλοι μπορούν να ζήσουν 50, 70 ή 100 χρόνια. Εάν δεν είστε έτοιμοι για μια τόσο μακροχρόνια δέσμευση, μην πάρετε παπαγάλο. Πολλοί παπαγάλοι δένονται πολύ με τους ιδιοκτήτες τους, και αν χρειαστεί να τον εγκαταλείψετε αργότερα, τότε ο παπαγάλος σας θα νιώσει πολύ άσχημα και θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να προσαρμοστεί. Σκεφτείτε τον παπαγάλο σας ως ένα παιδί 4 ή 5 ετών. Οι συναισθηματικές του αντιδράσεις θα είναι παρόμοιες.

Σχετικά Άρθρα:
Αγορά καναρινιών - Τι να προσέξετε
Καναρινια Μαλινουα (Waterslager)
Καναρίνια Κόκκινα (Χρώματος)