Μεγάλος Δανός – Σκυλιά Great Dane

Χώρα Προέλευσης: Ο Μεγάλος Δανός (επίσης γνωστός ως «Γερμανικός Μολοσσός» ή σκέτο Δανός) είναι η ψηλότερη ράτσα του κόσμου. Η Γερμανία διεκδικεί την καταγωγή αυτής της ράτσας. Αρχικά εκτρέφονταν για να κυνηγούν αγριογούρουνα, αλλά οι Μεγάλοι Δανοί έγιναν δημοφιλή σκυλιά λόγω της ταχύτητας, της δύναμης, της αφοβίας και της χαριτωμένης εμφάνισης τους, κυριαρχώντας σταδιακά στο προσκήνιο. Το ψηλότερο σκυλί στον κόσμο είναι 106 εκατοστά και ο πιο διάσημος Μεγάλος Δανός είναι ο πασίγνωστος σκύλος Scooby-Doo.

Μέγεθος: Ο Μεγάλος Δανός έχει ύψος στον ώμο 72-80 εκ. και ζυγίζει τουλάχιστον 50 κιλά ενώ κάποιοι ζυγίζουν μέχρι και 90 κιλά. Ο Μεγάλος Δανός είναι ένα γιγάντιο, δυνατό σκυλί με μεγάλη κομψότητα και αρχοντιά. Έχει μακρύ κεφάλι με βαθύ ρύγχος, έντονη προμετωπίδα (σημείο στο οποίο το ρύγχος συναντά το μέτωπο), στρογγυλά μάτια και δάγκωμα ψαλιδιού. Ο Μεγάλος Δανός έχει μακρύ, ισχυρό λαιμό, ίσια, μυώδη μπροστινά πόδια, επίπεδη πλάτη και μακριά ουρά που κρέμεται.

Τρίχωμα: Ο Μεγάλος Δανός έχει κοντό, λείο τρίχωμα. Τα συνήθη χρώματα είναι το καστανοκίτρινο (χρυσό με μαύρη μάσκα, πιθανώς μαύρα αυτιά και μαύρη άκρη της ουράς), ραβδωτό (χρυσό με ένα μοτίβο από μαύρες λωρίδες), μπλε του ατσαλιού, γυαλιστερό μαύρο, «Αρλεκίνος» (λευκό με μαύρες κηλίδες), και «Boston» (μαύρο με λευκό ρύγχος, στήθος και λευκή την άκρη της ουράς). Υπάρχουν επίσης λευκοί και μπλε μερλέ αλλά δεν ανήκουν στα διεθνή πρότυπα.

Χαρακτήρας: Ο Μεγάλος Δανός είναι στοργικός, ήρεμος, πιστός, και ευφυής. Δεν γαβγίζει πολύ, αλλά είναι εξαιρετικός φύλακας. Το ψευδώνυμο “Ευγενικός γίγαντας” του πάει γάντι, λόγω της αγάπης, και της ήσυχης προσωπικότητας του. Σε μερικούς Δανούς μπορεί να τρέχουν τα σάλια.

Ιδιοσυγκρασία: Ο Μεγάλος Δανός τα πάει καλά τόσο με τα παιδιά όσο και με τα άλλα σκυλιά, και τα άλλα κατοικίδια. Μερικοί Μεγάλοι Δανοί είναι κυριαρχικοί με άλλα σκυλιά του ίδιου φύλου ή έχουν αυξημένο κυνηγετικό ένστικτο με τις μικρές γάτες. Οι Μεγάλοι Δανοί θα πρέπει να κοινωνικοποιούνται όταν είναι νέοι και είναι συνήθως επιφυλακτικοί με τους ξένους, αλλά θα υποδεχτούν θερμά τους φίλους της οικογένειας.

Φροντίδα: Ένας Δανός θα πρέπει να βουρτσίζεται με βούρτσα από καουτσούκ όταν μαδάει για την απομάκρυνση των νεκρών τριχών. Χρειάζονται ένα αρκετά μεγάλο μαλακό μέρος για να ξαπλώνουν σε εσωτερικούς χώρους ενώ η σωστή διατροφή και η αποφυγή της υπερβολικής άσκησης είναι απαραίτητη όταν είναι νέοι. Είναι επιρρεπείς σε δυσπλασία των ισχίων και στο φούσκωμα, πράγμα που μπορεί να προληφθεί με την τοποθέτηση του πιάτου τους σε ένα υπερυψωμένο μέρος, χωρίζοντας τα γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, και αποφεύγοντας την άσκηση αμέσως μετά τα γεύματα. Ο Μεγάλος Δανός ζει περίπου 8-12 χρόνια.

μεγαλος-δανος-σκυλος-1

Εκπαίδευση: Ο Μεγάλος Δανός απαιτεί κυριαρχική αλλά όχι υπερβολικά σκληρή εκπαίδευση. Θα πρέπει να εκπαιδεύονται από νωρίς ώστε να μην τραβάνε το λουρί, γιατί γίνονται πολύ μεγάλοι. Γενικά η εκπαίδευση συνιστάται για τα σκυλιά αυτά όταν είναι ακόμα νέα.

Δραστηριότητα: Ο Μεγάλος Δανός χρειάζεται μια μέτρια ποσότητα άσκησης όταν αναπτυχθεί πλήρως και δεν κάνει να ασκείται πάρα πολύ όταν είναι νέος. Θα πρέπει να τον βγάζετε μια καθημερινή βόλτα ή να τον αφήνετε να παίξει σε μια μεγάλη αυλή. Η ζωή σε ένα διαμέρισμα μπορεί να μην είναι πρακτική για τον Μεγάλο Δανό, λόγω του μεγάλου μεγέθους του.

Σχετικά Άρθρα:
Χάσκι Σιβηριανό - Σκυλιά Σιβηρίας Husky
Μπόστον Τεριέ - Σκυλιά Boston Terrier
Νιουφάουντλαντ - Σκυλιά Newfoundland