Χάσκι Σιβηριανό – Σκυλιά Σιβηρίας Husky

Χώρα Προέλευσης: To Σιβηριανό Χάσκι (επίσης γνωστό, ως Χάσκι) ξεκίνησε ως σκυλί για να σέρνει έλκηθρα για την φυλή Chukchi της Ανατολικής Σιβηρίας, αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν. Πρωτοπήγε στην Αλάσκα στις αρχές του 20ου αιώνα, κατά τη διάρκεια του πυρετού του χρυσού. Η ράτσα αυτή προσέλκυσε την προσοχή, όταν νίκησε κατά κράτος τις αυτόχθονες φυλές σε έναν αγώνα ταχύτητας μήκους 400 μιλίων από το Nome ως το Candle το 1910. Απέκτησε μεγαλύτερη φήμη το 1925, όταν ένας χρυσωρύχος με το όνομα Leonhard Seppala χρησιμοποιείται μια ομάδα από Χάσκι για να κάνει μια επείγουσα παράδοση ορού κατά της διφθερίτιδας στο Nome, σώζοντας χιλιάδες ζωές. Το 1930, η Ρωσία επέτρεψε στην τελευταία ομάδα Χάσκι να εξαχθούν από τη Σιβηρία. Τα περισσότερα σκυλιά της ράτσας αυτής στις μέρες μας κατάγονται από την γενιά αυτή του 1930 και από την ομάδα σκυλιών του Leonhard Seppala. Σήμερα το σκυλί αυτό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στις βόρειες φυλές και χρησιμεύει ως κατοικίδιο, ως σκυλί για αγώνες με έλκηθρα, και ως σκυλί για τα χιόνια. Τα Χάσκι έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες της Disney και όλες βασίζονται σε έναν βαθμό σε αληθινές ιστορίες. Ένα θηλυκό Χάσκι με το όνομα Laika έγινε το πρώτο ζώο που πέταξε με διαστημόπλοιο και τέθηκε σε τροχιά με το διαστημόπλοιο Sputnik 2.


Μέγεθος: Το Σιβηριανό Χάσκι έχει ύψος στον ώμο περίπου στα 51-60 εκατοστά και ζυγίζει 15-28 κιλά. Έχει στρογγυλό κεφάλι με αμυγδαλωτά μάτια και τριγωνικά, στητά, χνουδωτά αυτιά. Μερικά Χάσκι έχουν μύτη που γίνεται ροζ το χειμώνα. Η αλλαγή χρώματος στη μύτη μπορεί να είναι μόνιμη στα μεγάλα σκυλιά. Τα μάτια των σκυλιών αυτών είναι μπλε, πράσινα, καφέ, ή καστανά. Υπάρχουν δε κάποια σκυλιά που έχουν ένα μάτι μπλε και ένα καφέ ή καστανό, ενώ κάποια άλλα έχουν μπλε κόρες αναμεμιγμένες με κάποιο άλλο χρώμα. Τα Χάσκι είναι από τις λίγες ράτσες που είναι συνηθισμένο να έχουν διαφορετικού χρώματος μάτια και γενικά μία από τις λίγες φυλές που είναι συνηθισμένο να έχουν μπλε μάτια. Τα Χάσκι έχουν στητό λαιμό, κυρτή ουρά, και τριχωτά, οβάλ πόδια. Μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση με λύκο.

Τρίχωμα: Το Σιβηριανό Χάσκι έχει πυκνό, λείο υπόστρωμα και χοντρό εξωτερικό στρώμα με κοντές και ίσιες τρίχες. Κάθε χρώμα και κάθε συνδυασμός είναι συνήθη, όμως τα πιο συνηθισμένα χρώματα είναι το λευκό ή το λευκό με μαύρο, το γκρι, ή το κόκκινο του χαλκού, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν και ξανθιά σημαδάκια. Υπάρχει ποικιλία στα σημάδια που μπορεί να έχει ένας τέτοιος σκύλος στο πρόσωπο. Το Χάσκι μαδάει δύο φορές το χρόνο.

Χαρακτήρας: Τα σκυλιά αυτά είναι περιπετειώδη, έξυπνα και πεισματάρικα. Γενικά θέλουν να είναι φίλοι με τον κόσμο, γεγονός που τα καθιστά όχι και τόσο καλούς φύλακες. Τους αρέσει πολύ να περιπλανιούνται και είναι γεμάτα ενέργεια και ανεξαρτησία. Το Σιβηριανό Χάσκι είναι γνωστό για τις συχνές και περίτεχνες απόπειρες απόδρασης του, με άλματα πάνω από τοίχους ή σκάψιμο σηράγγων κάτω από τοίχους. Είναι πολύ ενεργητικά όταν παίζουν, και τείνουν να βγάζουν ενδιαφέρουσες κραυγές και αλαλαγμούς!

Ιδιοσυγκρασία: Το Σιβηριανό Χάσκι τα πάει καλά με τα άλλα Χάσκι, αλλά πρέπει να εκπαιδευτεί για να τα πάει καλά και με τα άλλα κατοικίδια ζώα. Δεν τα πάει καλά μαζί με γάτες ή με άλλα μικρά ζώα, όμως τα πάει καλά με τα παιδιά. Είναι προτιμότερο να έχετε περισσότερα από ένα Χάσκι, επειδή δεν τους αρέσει να μένουν μόνα τους.

χασκι-σιβηριας

Φροντίδα: Το Χάσκι απαιτεί εβδομαδιαία περιποίηση με βούρτσα και χτένα, ιδίως στα πίσω πόδια, και η περιποίηση πρέπει να είναι πιο συχνή όταν μαδάνε. Πρέπει να το κάνετε μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η διάρκεια ζωής τους είναι 10-14 χρόνια. Είναι γενικά υγιή σκυλιά, αλλά επιρρεπή σε προβλήματα των ματιών όπως γλαύκωμα, ο καταρράκτης και ο καρκίνος, καθώς μεγαλώνουν. Ο σκύλος αυτός έχει τάση να γίνει παχύσαρκος αν δεν ασκείται επαρκώς και συνήθως χρειάζεται λιγότερο φαγητό από ό, τι θα περίμενε κανείς για το μεγάλο μέγεθος του. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για περισσότερες διατροφικές πληροφορίες. Το ιχθυέλαιο, το οποίο βρίσκεται στις σαρδέλες ή το λάδι από λιναρόσπορο, είναι μέρος της συνιστώμενης διατροφής του Χάσκι. Το σκυλί αυτό δεν είναι κατάλληλο για θερμά κλίματα και χρειάζεται δροσερό μέρος για να μπορέσει να κοιμηθεί το καλοκαίρι.

Εκπαίδευση: Το Χάσκι υπακούει μόνο σε εντολές που έχουν νόημα για αυτό. Είναι πολύ ανεξάρτητο στην σκέψη, με αποτέλεσμα τα αφεντικά του να πρέπει να έχουν μεγάλη υπομονή και κατανόηση της φύσης του σκύλου αυτού.

Δραστηριότητα: Το Σιβηριανό Χάσκι αναπαρήχθη για να σέρνει βαριά έλκηθρα για αμέτρητα χιλιόμετρα, οπότε είναι απαραίτητο να συμμετέχει σε σωματικές δραστηριότητες. Αν δεν μπορεί να τραβάει έλκηθρο, αφήστε το να τρέχει μαζί σας καθώς κάνετε τζόκινγκ ή ποδήλατο, ιδανικά για τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα. Αν δεν ασκούνται επαρκώς κάνουν ζημιές και γίνονται φωνακλάδικα. Δεν αντέχουν πολύ την ζέστη οπότε μην τα ασκείτε σε ζεστό καιρό, ενώ δεν είναι κατάλληλα για να ζουν σε διαμέρισμα.

Σχετικά Άρθρα:
Πως να προσεγγίσετε ένα σκύλο με ασφάλεια - 5 Κανόνες που πρέπει να θυμάστε
Μπιγκλ - Σκυλιά Beagle
Μπόστον Τεριέ - Σκυλιά Boston Terrier