Γατες Σιαμ – Η γάτα με το κοντό τρίχωμα

Οι γάτες Σιαμ κατάγονται από το Σιαμ, που σήμερα ονομάζεται Ταΐλάνδη. Στο Σιαμ είναι γνωστές ως Βασιλικές Γάτες και συνήθως μπορεί κανείς να τις βρει σε βασιλικά νοικοκυριά και σε ναούς. Επίσης, θεωρείται ότι προστατεύουν βασιλικά παλάτια και μοναστήρια καθώς και ότι φέρνουν καλή τύχη στους ιδιοκτήτες τους. Γύρω στο 1884, αυτή ράτσα έφτασε στην Αγγλία, όπου δόθηκε σαν δώρο σε κάποιον Βρετανό Στρατηγό. Από τότε, η συγκεκριμένη ράτσα μπορεί να βρεθεί σε Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αμερική.

Η ράτσα Σιαμ είναι η πιο διάσημη γάτα ανάμεσα σε αυτές με κοντό τρίχωμα, γνωστή σε όλο τον κόσμο και είναι πολύ εύκολο για κάποιον να τις αναγνωρίσει λόγω του μακριού, λείου προσώπου της, των μπλε ματιών της και του ασυνήθιστου σχεδίου της γούνας της. Το χρώμα της γούνας τους είναι συνήθως πιο λαμπερό στο λαιμό και στο σώμα τους και πολύ πιο σκούρο στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα πόδια και στην ουρά τους. Γι αυτό το λόγο οι γάτες Σιαμ έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση και είναι εύκολα αναγνωρίσιμες.


Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι γάτες Σιαμ γεννιούνται στην πραγματικότητα άσπρες και ότι τα πιο σκούρα σημεία τους εμφανίζονται αργότερα καθώς μεγαλώνουν. Επίσης το γενετικό τους χρώμα είναι το μαύρο το οποίο όμως εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία.

Υπάρχουν, περισσότερα από ένα, διαφορετικά χρώματα για αυτή τη ράτσα: σιέλ, σοκολατί, μπλε και λιλά καθώς και τα οποία ποικίλουν από ριγέ μέχρι ανοιχτές αποχρώσεις του καφέ. Επίσης υπάρχουν δύο ειδών γάτες Σιαμ: Η παραδοσιακή, ή αλλιώς με πιο μικρό στιβαρό σώμα και κεφάλι σε σχήμα μήλου. Το άλλο είδος έχει πιο τριγωνικό κεφάλι με μακρύ και λεπτοκαμωμένο σώμα.

Οι γάτες Σιαμ είναι επίσης γνωστές και φημισμένες για την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία τους. Είναι οι πιο κοινωνικές γάτες που κυκλοφορούν εκεί έξω. Έχουν ένα ξεχωριστό ταλέντο στην επικοινωνία τους με τους ανθρώπους, όμοιο με καμία άλλη ράτσα. Εάν θέλετε μια ήσυχη γάτα, αυτή η ράτσα δεν είναι για σας. Είναι πολύ απαιτητικές γάτες και μερικές φορές γίνονται ενοχλητικές καθώς κάνουν πολύ θόρυβο με τη φωνή τους. Κάποιοι άνθρωποι το βρίσκουν γοητευτικό.

Επίσης είναι γνωστό ότι είναι έξυπνες, παιχνιδιάρες, γεμάτες ενέργεια και τους αρέσει να ερευνούν τα πάντα. Δεν τους αρέσει να τις αφήνουν μόνες τους ή να μην τους δίνουν σημασία γιατί βαριούνται εύκολα. Αυτό μπορεί να τις βάλει σε προβλήματα ή να μπορεί να αρχίσουν να καταστρέφουν πράγματα έτσι ώστε να τραβήξουν την προσοχή σας. Στο μυαλό τους, όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτές και μπορούν να γίνουν εξαρτώμενες από τους ιδιοκτήτες τους. Πραγματικά δεν τους αρέσει καθόλου να τις αφήνουν μόνες τους.

Παρόλο που αυτές οι γάτες απαιτούν υψηλή συναισθηματική φροντίδα, τουλάχιστον δεν χρειάζονται συχνό καθάρισμα. Μπάνιο σχετικά σπάνια, και βούρτσισμα μία με δύο φορές το μήνα – το ελάχιστο δηλαδή καθώς έχουν κοντό τρίχωμα, απλώς πρέπει να βουρτσίζονται απαλά.

γατες-σιαμ

Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 15-20 χρόνια ίσως και περισσότερο καμιά φορά, όπως και στις υπόλοιπες ράτσες γατών. Τα μόνα πράγματα που χρειάζονται είναι προσοχή, φαγητό, νερό και τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο και θα είναι γύρω σας για τα χρόνια που έρχονται, και μπορούν να γίνουν σύντροφοι ζωής. Είναι σπουδαία κατοικίδια και είναι πολύ καλές με τα παιδιά.

Βάρος: Τα αρσενικά ζυγίζουν γύρω στα 4-6 κιλά και τα θηλυκά γύρω στα 3-5 κιλά.
Ύψος: Τα αρσενικά έχουν ύψος περίπου 60 εκατοστά και τα θηλυκά περίπου 53 εκατοστά.

Σχετικά Άρθρα:
Γατες Περσιας - Περσικες Γατες
Αγορα γατας - Τι να προσέξετε
Φροντίδα γάτας - Πως να φροντίσετε το κατοικίδιό σας