Μίνι Σνάουτσερ – Σκυλιά Mini Schnauzer

Χώρα Προέλευσης: Το Σνάουτσερ (που σημαίνει «μικρή γενειάδα» στα γερμανικά) πήρε το όνομά του από έναν σκύλο που τον έλεγαν Σνάουτσερ και ζούσε στη Γερμανία τη δεκαετία του 1870, αλλά η ίδια η ράτσα υπήρχε ήδη από το Μεσαίωνα. Αυτό αποδεικνύεται από διάφορα γλυπτά και έργα ζωγραφικής του πασίγνωστου ζωγράφου Rembrandt. Τα πρώτα Σνάουτσερ πιθανότατα προέρχονται από διασταύρωση ενός γκρι Σπιτζ με ένα μαύρο Κανίς. Αυτό οδήγησε σε έναν έμπειρο κυνηγό αρουραίων και φύλακα, που έγινε απίστευτα δημοφιλής από τις αρχές του 1900, εν μέρει λόγω της ξεχωριστής εμφάνισης του. Η μεσαία εκδοχή της ράτσας έγινε δημοφιλής στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρετώντας ως αγγελιοφόρος και ως αστυνομικός σκύλος, και αυξήθηκε η δημοτικότητά του ως κατοικίδιο ζώο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μίνι εκδοχή της ράτσας αναπαρήχθη στα τέλη του 1880. Είναι το μόνο Σνάουτσερ που έχει χαρακτηριστεί ως Τεριέ, και το μόνο Τεριέ που δεν κατάγεται από τις Βρετανικές Νήσους.

Μέγεθος: Το Μίνι Σνάουτσερ έχει ύψος στον ώμο περίπου στα 30-36 εκατοστά και ζυγίζει από 5-8 κιλά. Eχει μακρύ παραλληλόγραμμο κεφάλι με μικρά, «βαθιά» μάτια και ψηλά αυτιά που μπορούν να είναι κομμένα. Τα Μίνι Σνάουτσερ έχουν επίπεδη πλάτη, όρθια ουρά και μικρά, στρογγυλά πόδια, σαν γάτας.

Τρίχωμα: Το Μίνι Σνάουτσερ έχει μαλακό, παχύ υπόστρωμα και ένα στιβαρό, κατσαρό εξωτερικό τρίχωμα το οποίο είναι μαύρο ή σαν το χρώμα του αλατοπίπερου. Το τρίχωμα φτάνει ως το πηγούνι και το πρόσωπο, που σχηματίζει φρύδια και γένια. Γενικά το σκυλάκι αυτό μαδάει λίγο.

Χαρακτήρας: Το Μίνι Σνάουτσερ είναι ήρεμος και πρόθυμος, ευφυής μαθητής. Είναι γενναίο, διασκεδαστικό και εξαιρετική συντροφιά. Είναι πιστά και προστατευτικά, αλλά δεν είναι καλοί φύλακες, λόγω του μεγέθους τους. Μερικές φορές, μπορεί να είναι πεισματάρικα, αν δεν ξέρουν ποιος είναι το αφεντικό.

Ιδιοσυγκρασία: Το Μίνι Σνάουτσερ τα πάει καλά με τα παιδιά, τα σκυλιά και τα άλλα κατοικίδια, αλλά είναι επιφυλακτικό και προσεκτικό με τους ανθρώπους και τα ζώα που δεν γνωρίζει. Συμπεριφέρονται καλύτερα όταν ασκούνται επαρκώς και έχουν αρκετή ανθρώπινη συντροφιά. Τα σκυλιά αυτά είναι θαρραλέα, και όχι τόσο αυταρχικά όσο τα μεσαία ή τα γιγαντιαία Σνάουτσερ. Μπορούν επίσης να τα πάνε καλά και με άλλα σκυλιά, αν και μπορεί να γαβγίζουν πολύ.

Φροντίδα: Το Μίνι Σνάουτσερ απαιτεί εβδομαδιαίο χτένισμα και εξαμηνιαίο καλλωπισμό. Τυπικά, τα κατοικίδια Σνάουτσερ κουρεύονται. Η υπερβολική τρίχα γύρω από «μαξιλάρια» των ποδιών θα πρέπει να αφαιρείται και τα αυτιά πρέπει να διατηρούνται καθαρά. Όσα σκυλάκια έχουν κομμένα αυτιά θα πρέπει να ελέγχονται για λοιμώξεις του αυτιού. Οι μακριές τρίχες στο πρόσωπο θα πρέπει να χτενίζονται περιστασιακά. Μπορούν να ζουν στο ύπαιθρο, σε μέτριες ή θερμές περιοχές, αλλά προτιμούν να ζουν σε εσωτερικούς χώρους και να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους. Η ράτσα αυτή είναι επιρρεπής στο διαβήτη και στην παγκρεατίτιδα. Δεν θα πρέπει να τους δίνετε γλυκά ούτε να τα ταΐζετε πολύ για την αποφυγή της παχυσαρκίας. Συνήθως ζουν γύρω στα 13-15 χρόνια ή και περισσότερο.

μινι-σναουζερ-1

Εκπαίδευση: Αν και μαθαίνουν γρήγορα, είναι πεισματάρικα. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι δίκαιη και συνεπής και δεν πρέπει να είναι υπερβολικά συχνή. Τα Μίνι Σνάουτσερ ανταποκρίνονται γρήγορα στον ήχο της φωνής του ιδιοκτήτη τους. Είναι ευέλικτα, και μαθαίνουν πολλές δραστηριότητες, όπως το κυνήγι και η κτηνοτροφία.

Δραστηριότητα: Το Μίνι Σνάουτσερ έχει ενέργεια που υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθός του και απολαμβάνει το τρέξιμο μαζί σας και να παίζετε παιχνίδια στην αυλή. Είναι κατάλληλα για τη ζωή διαμέρισμα.

Σχετικά Άρθρα:
Δαλματίας - Σκυλιά Dalmatian
Τροφές σκύλων - Πως να επιλέξετε φαγητό για το σκύλο σας
Παγκ - Σκυλιά Pug