Κλουβιά για καναρίνια – Τι να προσέξετε για την αγορά τους

Το καναρίνι είναι το μικρότερο πουλί στην οικογένεια του σπίνου. Στο φυσικό του περιβάλλον το καναρίνι είναι στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος του πρασινοκίτρινο, αλλά ως κατοικίδιο έχει μεγάλη ποικιλία από χρώματα. Είναι διασκεδαστικό να τα παρατηρείτε και να τα ακούτε, ιδιαίτερα τα αρσενικά, γιατί συνήθως είναι καλύτεροι τραγουδιστές από τα θηλυκά.

Αντίθετα με τους παπαγάλους, τα πουλιά αυτά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μέσα στο κλουβί και ασκούνται πετώντας σε αυτό. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο είναι να μην έχουν κομμένα φτερά όπως άλλα πουλιά.

Είναι ευκολότερα στη συντήρηση από άλλα πτηνά και η διάρκεια της ζωής τους (περίπου 10 χρόνια) τα καθιστά κατάλληλα για κάποιον που δεν είχε προηγουμένως κάποιο πτηνό. Επίσης, είναι από τα λίγα είδη που δεν θεωρούνται ως “κοινωνικό είδος”, που σημαίνει ότι ένα μόνο πουλί μπορεί να είναι ευτυχισμένο μόνο του.

Πιθανώς το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν κατά την επιλογή ενός κλουβιού για ένα καναρίνι είναι να του παρέχει αρκετό χώρο για να πετάει. Τα καναρίνια ασκούνται πηγαίνοντας εμπρός-πίσω μες το κλουβί, οπότε είναι καλύτερο εάν έχουν αρκετό χώρο για να πετούν.

Λόγω του τρόπου πτήσης τους, το μήκος ενός κλουβιού είναι συνήθως πιο σημαντικό από το ύψος του. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το κλουβί τόσο το καλύτερο. Αν έχετε τη δυνατότητα, αγοράστε ένα κλουβί που να είναι 60 εκατοστά ή και μεγαλύτερο. Το ελάχιστο που μπορείτε να πάρετε είναι ένα κλουβί 45 εκ. πλάτος, 45 εκ. βάθος και 60 εκ. μήκος.

Τα κλουβιά που διευκολύνουν την πτήση των καναρινιών είναι τα καλύτερα, δεδομένου ότι έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν χώρο στα πουλιά για να κινούνται. Να θυμάστε ότι ένα μεγάλο κλουβί είναι καλύτερο από ένα ψηλό και στενό, γιατί όπως είπαμε το ύψος δεν παίζει μεγάλο ρόλο.

Επίσης, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο όταν αγοράζετε ένα κλουβί για καναρίνι ή για κάποιο άλλο μικρό πουλί, είναι η απόσταση που έχουν τα κάγκελα. Ένα κλουβί με μεγάλη απόσταση στα κάγκελά του είναι επικίνδυνο. Η καλύτερη απόσταση για τα κάγκελα ενός κλουβιού είναι 1 με 1.5 εκατοστό.

Τέλος, πρέπει να εξοπλίσετε το κλουβί σας με μια ποικιλία από κούνιες διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, τις οποίες να βάλετε σε διάφορα σημεία στο κλουβί. Η ποικιλία από κούνιες βοηθά στο να διαφοροποιεί τις πτήσεις των πτηνών, οπότε τα διαφορετικά μεγέθη και τα ακανόνιστα σχήματα βοηθούν τα πουλιά να ασκηθούν καλύτερα.

Μερικά χαρακτηριστικά για να λάβετε υπ’ όψιν σας:

  • Παιχνίδια, όπως κούνιες, καμπάνες, καθρέπτες, κλπ. είναι ιδανικά. Βεβαιωθείτε όμως ότι δεν παρακολύουν το πέταγμα του καναρινιού
  • Τα κλουβιά με συρόμενο δάπεδο και συρόμενα κάγκελα είναι πιο εύκολο να καθαριστούν
  • Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα ρηχό πιάτο με νερό ή ένα ειδικό λουτρό για να κάνει τακτικά μπάνιο το καναρίνι σας

Σχετικά με τις κούνιες: να ξέρετε ότι οι καλύτερες είναι οι ξύλινες, με κυμαινόμενη διάμετρο. Μερικοί ιδιοκτήτες καναρινών μεταβάλλουν την ομαλή επιφάνεια από τις κούνιες, ξύνοντάς τες με μια λεπίδα, ώστε να κάνουν την επιφάνεια ελαφρά ακανόνιστη για να είναι εύκολο να πιάνονται από αυτές τα καναρίνια. Μην χρησιμοποιείτε κούνιες καλυμένες με γυαλόχαρτο.

κλουβιά-για-καναρίνια-2

Σχετικά με την θερμοκρασία: τα καναρίνια είναι αρκετά ανθεκτικά και αντέχουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κρατήστε το κλουβί μακριά από ρεύματα, κλιματιστικά και παράθυρα που δέχονται άμεσο ηλιακό φως για να μην υπερθεμανθεί ούτε το κλουβί ούτε το καναρίνι σας!

Σχετικά με το φως: Καλύψτε το κλουβί τη νύχτα, τη στιγμή που ο ήλιος δύει (εκτός και αν ζείτε σε περιοχή με εξαιρετικά μεγάλη νύχτα ή ημέρα). Τα καναρίνια χρειάζονται ξεκούραση και αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα αν τους δώσετε μια εναλλαγή του φωτός που να προσεγγίζει τις φυσικές αλλαγές. Αν τα κρατάτε για αρκετή ώρα σε τεχνητό φως κάνετε κακό στην υγεία τους.

Σχετικά Άρθρα:
Αγορά καναρινιών - Τι να προσέξετε
Ζευγάρωμα - Αναπαραγωγή Καναρινιών
Ράτσες Καναρινιών - Είδη Καναρινιών