Καυκάσια Σκυλιά – Ποιμενικός Καυκάσου (Οβτσάρκα)

Σκύλοι Καυκάσου

Χώρα Προέλευσης: Ο ποιμενικός Καυκάσου, γνωστός και ως Καυκασιανός Οβτσάρκα (Caucasian Ovcharka) είναι μια αρχαία φυλή σκύλου που υπήρχε στον Καύκασο, μια χώρα γειτονική με την Τουρκία και το Ιράν. Κύριο καθήκον του σκύλου αυτού είναι κυρίως να φυλάει κοπάδια, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε πολέμους και στη φύλαξη του Τείχους του Βερολίνου πριν από την κατάρρευσή του. Ο σκύλος αυτός είναι εξαιρετικός για εργασίες, αλλά μπορεί να γίνει και καλός φίλος της οικογένειας. Αν και ο ποιμενικός Καυκάσου έχει παρουσία στις επιδείξεις, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρότυπο της φυλής και γι ‘αυτό δεν είναι ασυνήθιστο να δει κανείς διαφορετικούς τύπους ανάλογα με την τοποθεσία.

Μέγεθος: Ο Καυκασιανός Οβτσάρκα έχει ύψος που κυμαίνεται από 64 μέχρι 72 εκατοστά και βάρος που κυμαίνεται από 45 μέχρι 70 κιλά.

Τρίχωμα: Το τρίχωμα του σκύλου αυτού έχει δύο διαφορετικές ποικιλίες, μακρύτριχο και κοντότριχο. Ο ποιμενικός Καυκάσου με κοντό τρίχωμα ήταν πιο συνηθισμένος στις πεδιάδες του Καυκάσου και έτσι είναι λίγο ψηλότερος και ελαφρύτερος. Ο αντίστοιχος σκύλος με μακρύ τρίχωμα απαντούσε συχνότερα στις ορεινές περιοχές και συνήθως είναι πιο κοντός και πιο μυώδης. Το τρίχωμα του είναι γενικά παχύ και πυκνό και αρκετά ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες. Τα αυτιά, η ουρά και τα πόδια έχουν επιπλέον επικάλυψη για προστασία από την κακοκαιρία. Τα κοινά χρώματα για ένα τέτοιο σκυλί είναι μαύρο, λευκό, μπεζ, γκρι και ραβδωτό. Το καφέ δεν απαντάται ως χρώμα σε έναν γνήσιο ποιμενικό Καυκάσου.

Χαρακτήρας: Ο ποιμενικός Καυκάσου είναι μια γενναία, αποφασιστική και πιστή ράτσα. Πρωταρχικό καθήκον τους ήταν να φυλάνε το κοπάδι από τα αρπακτικά και τους κακόβουλους ανθρώπους. Εξαιτίας αυτού, είναι αδήριτη η ανάγκη ο σκύλος αυτός να κοινωνικοποιείται από νεαρή ηλικία. Σε αντίθετη περίπτωση, ο σκύλος μπορεί να αναπτύξει ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά, όπως ανεξέλεγκτη αγριότητα. Αναμφίβολα, η ράτσα αυτή δεν είναι για όλους.

Ιδιοσυγκρασία: Ισχυρογνώμων και πολύ προσεκτικός, ο Καυκασιανός Οβτσάρκα έχει ισχυρό ένστικτο προστασίας. Είναι άριστα σκυλιά φρουράς που προστατεύουν όχι μόνο το κοπάδι τους, αλλά την οικογένειά τους, την ιδιοκτησία σας ακόμη και τα άλλα κατοικίδια ζώα. Συνήθως είναι κάπως επιθετικό αυτό το σκυλί. Αυτή η συμπεριφορά πρέπει να διορθώνεται, όταν εκτυλίσσεται. Ενώ τα πάει καλά με τα παιδιά, δεν συνιστάται να το αφήσετε μόνο του μαζί τους. Αυτό έχει να κάνει με την υπερ-προστατευτική συμπεριφορά του σκύλου αυτού, γιατί αν για παράδειγμα το παιχνίδι ανάμεσα στα παιδιά γίνει λίγο πιο άγριο, ο σκύλος μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να προστατεύσει το ένα παιδί σας από το άλλο. Ο Καυκασιανός Οβτσάρκα θα δεχτεί την οικογένεια σας και τους φίλους σας με θέρμη, αλλά δεν θα δείξει και μεγάλη ανεκτικότητα στους ξένους.

Φροντίδα: Η μακρύτριχη ποικιλία θα πρέπει να βουρτσίζεται σε τακτική βάση για την αποφυγή δημιουργίας επικίνδυνων κόμπων. Η κοντότριχη ποικιλία ενώ απαιτεί περιστασιακό χτένισμα, γενικά απαιτεί πολύ λιγότερο καλλωπισμό. Αυτή η ράτσα δεν είναι κατάλληλη για τη ζωή σ ένα διαμέρισμα. Αντιθέτως, χρειάζεται άπλετο χώρο για να ασκείται επαρκώς. Επίσης, είναι απόλυτα ευχαριστημένος αν μένει σε εξωτερικούς χώρους, εφ’ όσον υπάρχει ένα απαραίτητο προστατευτικό κατάλυμα.

καυκάσια-σκυλια-ποιμενικός-1

Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση αυτού του σκύλου δεν είναι απλή υπόθεση. Αυτή η ράτσα είναι πολύ πεισματάρικη και δυναμική και θα πρέπει να μαθαίνει καλούς τρόπους από πολύ νεαρή ηλικία. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκπαιδευτεί ως ενήλικας, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πιθανώς επικίνδυνο. Ο ποιμενικός Καυκάσου χρειάζεται έναν δυναμικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση ηγέτη που φαίνεται ξεκάθαρα η θέση του ως επικεφαλής.

Δραστηριότητα: Ο Καυκασιανός Οβτσάρκα είναι ένα μεγάλο σκυλί με πολλή ενέργεια. Χρειάζεται πολύ άσκηση και θα είναι πολύ πιο άνετος αν έχει χώρο για να τρέχει. Επίσης, θα είναι πιο ευτυχισμένος αν έχει δουλειά να κάνει, πράγμα το οποίο του επιτρέπει να ασκείται κιόλας. Ωστόσο, αν τον σκύλο αυτόν δεν το έχετε για να φυλάει το κοπάδι σας, θα χρειάζεται καθημερινά μια μεγάλη βόλτα. Είναι επιτακτική ανάγκη όταν τον βγάζετε βόλτα να τον έχετε πλάι σας ή πίσω σας, γιατί αν σας οδηγεί αυτός θα νομίζει ότι έχει το πάνω χέρι.

Σχετικά Άρθρα:
Πως να προσεγγίσετε ένα σκύλο με ασφάλεια - 5 Κανόνες που πρέπει να θυμάστε
Εκπαίδευση κουταβιού στο σπίτι - 3 Χρυσοί Κανόνες
Αγορά σκύλου - Τι να προσέξετε