Κατοικίδια Ζώα: Οφέλη σε παιδιά και ηλικιωμένους

Τα κατοικίδια ζώα προσφέρουν μια σειρά ευεργετικών δράσεων στους ιδιοκτήτες τους και σε όσουν βρίσκονται γύρω τους. Ιδιαίτερα είναι τα οφέλη τους στις περιπτώσεις των παιδιών και των ηλικιωμένων ατόμων.

Κατοικίδια και παιδιά

Όχι μόνο τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο αλλεργιών και άσθματος, αλλά μαθαίνουν επίσης να είναι υπεύθυνα, να αποκτούν συμπόνια και ενσυναίσθηση. Αντίθετα με τους γονείς, τα κατοικίδια ζώα δεν μαλώνουν και δεν δίνουν «προσταγές». Είναι πάντα τρυφερά και η απλή παρουσία τους στο σπίτι θα δώσει μια επιπλέον αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά. Η παρούσα ενός σκύλου ή μιας γάτας για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άγχους του αποχωρισμού στα παιδιά, όταν η μαμά και ο μπαμπάς δεν είναι κοντά. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορεί να βοηθήσουν ηρεμώντας τα πολύ υπερκινητικά ή επιθετικά παιδιά. Φυσικά, τόσο ένα κατοικίδιο ζώο όσο και ένα παιδί πρέπει να εκπαιδευτούν για να συμπεριφέρονται σωστά με τους άλλους.

Τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από το παιχνίδι με τα κατοικίδια ζώα, γιατί αυτό είναι μια πηγή ηρεμίας και χαλάρωσης, καθώς και μια πηγή διέγερσης για τον εγκέφαλο και το σώμα. Το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί για ένα παιδί να είναι ακόμη και μια πόρτα στη γνώση. Μπορεί επίσης να διεγείρει την φαντασία και την περιέργεια ενός παιδιού. Τα οφέλη από την εκπαίδευση ενός σκυλιού ώστε να εκτελέσει ένα νέο τέχνασμα, μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τη σημασία της επιμονής και της υπομονής. Η φροντίδα για ένα ζωάκι μπορεί να προσφέρει επίσης πολύ μεγάλη χαρά σε ένα παιδί!

κατοικίδια-ζώα-παιδια-ηλικιωμενοι

Κατοικίδια και ηλικιωμένοι

Το κλειδί για να μεγαλώσουμε καλά είναι να χειριζόμαστε αποτελεσματικά τις μεγάλες και σημαντικές αλλαγές της ζωής μας, όπως είναι η συνταξιοδότηση, η απώλεια αγαπημένων προσώπων και οι φυσικές αλλαγές που έρχονται με το γήρας. Τα κατοικίδια μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό διότι:

• Δίνουν νόημα και χαρά στη ζωή: Καθώς μεγαλώνουμε, μοιραία χάνουμε κάποια πράγματα που προηγουμένως έδιναν σκοπό στη ζωή μας. Μπορεί να αποσυρθείτε από την δουλειά σας ή τα παιδιά σας μπορεί να φύγουν μακριά. Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να φέρει χαρά και να βοηθήσει στην τόνωση του ηθικού σας. Η φροντίδα ενός ζώου μπορεί επίσης να δώσει μια αίσθηση αυτοϊκανοποίησης.

• Βοηθούν να κρατήσετε κάποιες επαφές: Η διατήρηση ενός κοινωνικού δικτύου δεν είναι πάντα εύκολη καθώς μεγαλώνουμε. Οι στενοί σας φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς σας ίσως χαθούν λόγω συνταξιοδότησης, ασθένειας ή και θανάτου. Και επειδή το να κάνετε νέους φίλους είναι ακόμα πιο δύσκολο, ένας σκύλος μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για έναν ηλικιωμένο να αρχίσει να έχει κάποιες συζητήσεις ξανά μέχρι και να κάνει νέους φίλους.

• Αυξάνουν την ζωντάνια και την δραστηριότητα: Μπορείτε να ξεπεράσετε πολλές από τις φυσικές προκλήσεις που συνδέονται με τη γήρανση, φροντίζοντας τον εαυτό σας. Τα κατοικίδια ενθαρρύνουν τη διάθεση για παιχνίδι, το γέλιο, και την άσκηση, πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σας και να αυξήσουν την ενέργειά σας.

Σχετικά Άρθρα:
Πως να διαλέξετε το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς
Κατοικίδια ζώα και υγιής τρόπος ζωής
Η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου δεν είναι για όλους