Τροπικά ψάρια για ενυδρείο

Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε για τα πιο κοινά ψάρια που είναι κατάλληλα για ενυδρείο. Θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν ότι κάθε ψάρι έχει διαφορετική συμπεριφορά, η οποία πολλές φορές εξαρτάται από τις συνθήκες διαβίωσής του. Για παράδειγμα, το μέγεθος του ενυδρείου μπορεί να έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα άγχους και της υγείας του ψαριού σας.

Επιπλέον, η συμπεριφορά του κάθε ψαριού μπορεί να αλλάξει με βάση με τον αριθμό των ψαριών, την ηλικία, το φύλο και την αναλογία του μεγέθους των άλλων ψαριών μέσα στο ενυδρείο.

Για να ξεκινήσετε, θα πρέπει να κάνετε καλή αγορά ψαριών. Μην πάρετε εξωτικά είδη από την αρχή γιατί μπορεί να απογοητευτείτε. Αντ΄αυτού βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει υγιή ψάρια. Επίσης, ελέγξτε το μέγεθός τους, διότι, όταν τα ψάρια είναι μικρά έχουν όλα περίπου το ίδιο μέγεθος, οπότε κοιτάξτε να βρείτε πώς είναι ένα ενήλικο ψάρι για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν μεγαλώσει (πχ να μην χωράει στο ενυδρείο)

Labyrinthfish

To ψάρι αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον και το πιο πολύχρωμο από όλα τα ψάρια ενυδρείου. Το όνομα του ψαριού αυτού προέρχεται από λαβυρινθοεισές αναπνευστικό τους όργανο, το οποίο είναι κοινό στα ψάρια αυτά.

Για ένα ενυδρείο είναι προτιμότερο να πάρετε ένα μικρό ή ένα μεσαίο τέτοιο ψάρι, όπως για παράγειδμα την ποικιλία, μελί, νάνο, ηλιοβασίλεμα, πυγμαίο ή πέρλα. Το νερό στο οποίο ζουν πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο (ρΗ 6,5 έως 7,0) και η θερμοκρασία νερού πρέπει να είναι περίπου στους 25 βαθμούς Κελσίου. Τα ψάρια αυτά τρώντε τόσο τα ξηρά όσο και τα ζωντανά τρόφιμα.

Livebearers

Τα περισσότερα από αυτά τα ψάρια ανήκουν στην ποικιλία Poiciliidae. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι κάποια livebearers τρώνε τα μικρά τους ή τα μικρά των άλλων, είναι πολύ εύκολο να τα συντηρήσετε σε ένα ενυδρέιο. Αυτά τα ψάρια είναι ανθεκτικά, ανέξοδα και εύκολο να αναπαραχθούν. Από τις προσμίξεις τους έχει δημιουργηθεί μια πληθώρα από διαφορετικά και ενδιαφέροντα χρώματα και σχήματα και αυτή η ποικιλία μπορεί να ενθουσιάσει ακόμα και τον πιο έμπειρο χομπίστα.

Guppies

To guppy (Poecilia reticulata) είναι ένα από τα πιο γνωστά διακοσμητικά ψάρια, με εκατοντάδες ποικιλίες που διαφέρουν στο χρώμα και στο σχήμα.Τα διάφορα μοτίβα εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στα αρσενικά, τα οποία είναι μικρότερα από τα θηλυκά. Τα ψάρια αυτά είναι εντυπωσιακά, ωστόσο μπορούν να διατηρηθούν σε ένα ενυδρείο με άλλα ειρηνικά ψάρια μεσαίου μεγέθους. Το μέσο μέγεθος ενός guppy είναι περίπου 6 εκατοστά. Προτιμούν το ελαφρώς αλκαλικό νερό (pH 7,5) και θερμοκρασία νερού γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου.

τροπικα-ψάρια-ενυδρείο-2

Swordtails

Αν και εμφανίζει αποχρώσεις του πράσινου, του μπλε και του κόκκινου, είναι μάλλον απλό σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια ενός ενυδρείου. Αν και τα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα, πιο δυνατά και εξίσου πολύχρωμα με τα αρσενικά, τα αρσενικά είναι εντυπωσιακά λόγω της ξιφοειδούς προέκτασής στα πτερύγιά τους.

Προτιμούν το ελαφρώς σκληρό και αλκαλικό νερό (ρΗ περίπου 7,5) σε μία θερμοκρασία που κυμαίνεται μεταξύ 23 και 25 βαθμών Κελσίου. Για τη βελτιστοποίηση της υγείας τους πρέπει να τα ταΐζετε μια ποικιλία από τρόφιμα του εμπορίου και μικρά ζωντανά τρόφιμα (πχ γαρίδες και σκουλήκια). Διατηρήστε τα swordtails με αναλογία ένα αρσενικό για κάθε τρία θηλυκά.

Platies

Το συνηνθισμένο μήκος αυτού του ψαριού είναι περίπου 8 εκατοστά. Οι ποικιλία στα χρώματά τους είναι πολύ μεγάλη, λόγω των πολλών προσμίξεων που έχουν υποστεί. Είναι ειρηνικά ψάρια και είναι ιδανικά για ενυδρείο. Όπως και τα άλλα ψάρια προτιμούν το ελαφρώς αλκαλικό νερό, σε θερμοκρασία 25 βαθμών Κελσίου. Η διατροφή τους θα πρέπει να έχει μεγάλο βαθμό από φυτική ύλη και θα πρέπει να είναι συνδυασμός ξηράς και ζωντανής τροφής. Η αναλογία τους θα πρέπει να είναι ένα αρσενικό για κάθε δύο ή τρία θυληκά.

Zebra Danio

Είναι ένα μικρό ψάρι που φτάνει τα 6 εκατοστά. Λόγω του μικρού μεγέθους του και της ειρηνικής συμπεριφοράς του, είναι δημοφιλές ψάρι για ενυδρείο, ειδικά αν ζει σε κοπάδι. Στο ενυδρείο θα πρέπει να έχετε διακοσμητικά φυτά και άπλετο φως, αλλά είναι σημαντικό το ενυδρείο να έχει και αρκετό ελεύθερο χώρο. Τα ψάρια αυτοί είναι καλοί άλτες, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει το ενυδρείο.

Τους αρέσει το πιο δροσερό νερό, περίπου στους 20 με 24 βαθμούς, αλλά θα εγκλιματιστούν εύκολα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που απαιτούν τα περισσότερα τροπικά ψάρια. Είναι παμφάγα οπότε θα φάνε εύκολα τόσο την ξηρά τροφή όσο και τη ζωντανή. Είναι εύκολο να αναπαραχθούν και γεννούν από 200 έως 500 αυγά ανά ωοτοκία. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι πιστά και αφοσιωμένα στους συντρόφους τους και σπάνια γεννούν με άλλους συντρόφους.

τροπικα-ψάρια-ενυδρείο-1

Tetras

Μια μεγάλη ποικιλία από το είδος Τetras είναι ιδανική για το ενυδρείο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο μπλε αυτοκράτορας, ο καρδινάλιος το νέον, το κόκκινο φάντασμα, η τυφλή σπηλιά και το διαμάντι. Αυτά τα ψάρια είναι ειρηνικά, ποικίλουν σε μέγεθος από 4 ως και 7 εκατοστά και είναι πολύ ήρεμα, ειδικά όταν είναι σε κοπάδι. Προτιμούν το ελαφρώς όξινο νερό (ρΗ 6,0 έως 6,5) και θερμοκρασία νερού από 22 ως 26 βαθμούς. Δεν είναι ιδιότροπα ψάρια και τρώνε μια ποικιλία από εμπορικά παρασκευασμένα τρόφιμα και μικρά ζωντανά θηράματα.

Cichlids (Κιχλίδες)

Πολλές κιχλίδες δεν είναι κατάλληλες για ένα ενυδρείο λόγω του μεγέθους, της συμπεριφοράς τους και των ειδικών αναγκών τους. Ωστόσο, μερικές από αυτές είναι ιδανικές για ενυδρείο. Είναι ιδιαίτερα πράα ψάρια, ειδικά όταν βρίσκονται με άλλα ψάρια ίδιου μεγέθους. Προτιμούν το ελαφρώς όξινο νερό (ρΗ 6,5) με θερμοκρασία 21 ως 25 βαθμών, ενώ θα φάνε τόσο την ξηρά όσο και την ζωντανή τροφή.

Όπως πάντα, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά, κάνετε την έρευνα σας. Αν και είναι δελεαστικό να κάνετε μια παρορμητική αγορά, αυτό μπορεί να κάνει τα άλλα ψάρια σας να αρρωστήσουν ή και να πεθάνουν. Μην βασίζεστε στο προσωπικό ενός pet shop για όλες τις απαντήσεις. Έχετε και εσείς ευθύνη στο να ελέγξετε τη συμβατότητα μεταξύ των διαφόρων ψαριών. Τίποτα δεν είναι πιο απογοητευτικό από το να πάρετε ένα ψάρι το οποίο θα σας διαταράξει την αρμονία που κουραστήκατε τόσο για να πετύχετε στο ενυδρείο σας.

Σχετικά Άρθρα: