Μαστίφ – Σκυλιά Mastiff

Χώρα Προέλευσης: Το Μαστίφ (ή και «Αγγλικό Μαστίφ») είναι μια βρετανική ράτσα που υπάγεται στην οικογένεια των Μολοσσών και υπάρχει εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια. Το όνομά του προέρχεται πιθανότατα από την αγγλοσαξονική λέξη «Masty» που σημαίνει ισχυρός. Η οικογένεια των Μολοσσών κατάγεται από μια αρχαία Ελληνική ράτσα σκυλιών, που ήταν πολύ δυνατά σκυλιά-φύλακες. Στους ρωμαϊκούς χρόνους, το σκυλί αυτό χρησιμοποιήθηκε ως σκυλί για πόλεμο και για μάχη στην Αρένα, αντιμετωπίζοντας μονομάχους, αρκούδες, ακόμη και ελέφαντες. Από το Μεσαίωνα, το Μαστίφ ήταν ένα δημοφιλής σκύλος-φύλακας και κυνηγός. Δυστυχώς, ακόμη και τότε αναγκαζόταν να πολεμάει για να διασκεδάζει τα πλήθη, αντιμετωπίζοντας αρκούδες, ταύρους και λιοντάρια. Πολλά Μαστίφ κατάγονται από το σκύλο του Sir Peers Legh, ο οποίος προστάτευσε το αφεντικό του που πληγώθηκε στη μάχη του Agincourt το 1415. Ο γοητευτικός χαρακτήρας του Μαστίφ, το έχει βοηθήσει να βρει το δρόμο του στη λαϊκή παράδοση.

Μέγεθος: Το Μαστίφ έχει ύψος στον ώμο στα 70-76 εκατοστά και βάρος 68-91 kg. Είναι η μεγαλύτερη ράτσα σε βάρος. Το 1989, ένα αγγλικό Μαστίφ με το όνομα “Ζορμπάς”, πέρασε στο ρεκόρ Γκίνες ως το βαρύτερο σκυλί, με βάρος 143 κιλά και μήκος πάνω από δύο μέτρα από την άκρη της μύτης έως την άκρη της ουράς. Τα σκυλιά αυτά έχουν ένα πολύ μεγάλο κεφάλι με ένα κοντό, πλατύ ρύγχος, και τριγωνικά αυτιά. Έχουν επίπεδη πλάτη, μακριά ουρά που κρέμεται, και μεγάλα, στρογγυλά πόδια.

Τρίχωμα: Τα Μαστίφ έχουν κοντή τρίχα με ανοικτό κίτρινο χρώμα, το οποίο έχει διάφορες αποχρώσεις από ανοιχτό ασημί έως το χρώμα του βερίκοκου έως σκούρο καφέ. Όλα όμως έχουν μαύρη μουσούδα, αυτιά και τη μύτη.

Χαρακτήρας: Το Μαστίφ έχει αυτοπεποίθηση και είναι πολύ γλυκό. Σπάνια γαβγίζει, αλλά δεν είναι λάτρης των ξένων και θα υπερασπιστεί το έδαφός του και την οικογένεια όταν χρειάζεται, πράγμα που το κάνει έναν πολύ καλό σκύλο φύλακα. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές τους τρέχουν τα σάλια.

Ιδιοσυγκρασία: Το Μαστίφ είναι καλό με τα παιδιά, και τα πάει καλά με τα άλλα σκυλιά και τα άλλα κατοικίδια ζώα αν κοινωνικοποιηθεί σωστά. Σύμφωνα με την Cynographia Britannica (εγκυκλοπαίδειασκύλων):…“[το Μαστίφ είναι] το ευγενέστερο της οικογένειας των σκύλων, και όλα υποκλίνονται μπροστά του (ενν. τα υπόλοιπα σκυλιά)… Σε μια οικογένεια, θα επιτρέψει στα παιδιά να παίξουν μαζί του και θα υποστεί όλες τις φάρσες τους χωρίς προβλήματα”.

Φροντίδα: Το τρίχωμα του Μαστίφ θέλει λίγη μόνο φροντίδα. Οι νεκρές και χαλαρές τρίχες θα πρέπει να αφαιρούνται με μια βούρτσα από καουτσούκ όταν το Μαστίφ μαδάει. Όπως και με τα άλλα μεγάλα σκυλιά, τα Μαστίφ χρειάζονται ένα μαλακό μέρος για να ξαπλώνουν για να αποφεύγονται σημάδια από την πίεση. Το Μαστίφ έχει διάρκεια ζωής 9-11 χρόνια και τα συνήθη προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν την δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα (που μπορεί να το κάνει να κουτσαίνει ή να έχει αρθρίτιδα) και το φούσκωμα, το οποίο μπορεί να αποφευχθεί με την τοποθέτηση του πιάτου του σκύλου σε μια υπερυψωμένη επιφάνεια, κατανομή των γευμάτων μέσα στην ημέρα και με την αποφυγή της άσκησης αμέσως μετά τα γεύματα. Η παχυσαρκία είναι επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα για τα σκυλιά αυτά. Η σωστή άσκηση και η διατροφή είναι σημαντικά. Τα Μαστίφ προτιμούν να ζουν σε εσωτερικούς χώρους και δεν είναι κατάλληλα για ζεστό καιρό.

σκυλιά-μαστιφ

Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση ενός Μαστίφ πρέπει να γίνεται με αμοιβαίο σεβασμό, συνέπεια και κατανόηση. Συνίσταται η εκπαίδευση σε νεαρή ηλικία. Τα σκυλιά αυτά μαθαίνουν ευχάριστα, αλλά μπορεί να αρνηθούν να εκτελέσουν τα τρικ που θεωρούν μάταια.

Δραστηριότητα: Παρά το μεγάλο μέγεθος του, το ενήλικο Μαστίφ έχει μεσαία ανάγκη για άσκηση. Απολαμβάνει τις βόλτες ή το παιχνίδι σε μια μεγάλη περιφραγμένη αυλή. Τα κουτάβια δεν θα πρέπει να ασκούνται υπερβολικά γιατί χρειάζονται όλη την ενέργειά τους για να αναπτύξουν ισχυρά οστά και να πάρουν βάρος. Λόγω του μεγάλου μεγέθους τους και των απαιτήσεών τους σε χώρο, δεν συνιστώνται για μικρά διαμερίσματα.

Σχετικά Άρθρα:
Πως να προσεγγίσετε ένα σκύλο με ασφάλεια - 5 Κανόνες που πρέπει να θυμάστε
Ποιμενικά σκυλιά (ποιμενικοί σκύλοι)
Πομεράνιαν - Σκυλιά Pomeranian