Θέλω να αγοράσω σκύλο – Τι να προσέξω

Ένα σκυλί θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να σας ευχαριστήσει και για να σας κάνει να χαμογελάτε. Θα ξεκουράζεστε μαζί όταν αισθάνεστε πεσμένος ή όταν χρειάζεστε χαλάρωση. Θα είναι ο πιστός σας φίλος που θα σας συγχωρεί όλα τα λάθη σας, ενώ ποτέ δεν θα σας κρατήσει κακία. Θα απολαμβάνει να περνάτε χρόνο μαζί και θα κάνει το καλύτερο για να σας προστατεύσει, γιατί θα είστε το αφεντικό του.

Ωστόσο, ένα σκυλί εξαρτάται από εσάς για τα πάντα – τροφή, νερό, στέγη, άσκηση, περιποίηση, εκπαίδευση, κτηνιατρική φροντίδα, συντροφικότητα και προστασία – και αυτό θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη. Είστε διατεθειμένοι να περάσετε τα επόμενα 10-15 χρόνια της ζωής σας φροντίζοντας το σκύλο σας; Γιατί περίπου τόσο ζει ένας σκύλος. Μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τα έξοδα ενός σκύλου; Όταν έχετε ένα σκυλί, αυτό είναι μια δια βίου δέσμευση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν έπιπλο που μπορείτε απλά να ξεφορτωθείτε όταν έχετε κουραστεί από αυτό. Στο κάτω κάτω, το σκυλί θα είναι μέρος της οικογένειάς σας.

Η απόφαση να πάρετε ένα σκυλί πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένη. Πιστεύετε ειλικρινά ότι έχετε το χρόνο να ασχοληθείτε με ένα σκυλί; Είστε διατεθειμένοι να τον βγάζετε βόλτα κάθε μέρα; Είστε διατεθειμένοι να επιβληθείτε στο σκυλί, βάζοντας στην άκρη τα συναισθήματά σας; Είστε έτοιμοι να τον εκπαιδεύσετε; Τι ράτσα θα πρέπει να πάρετε; Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα σκυλί είναι απλά ένα ζώο και δεν τους νοιάζει η ράτσα που θα πάρουν. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ράτσες με πολλές διαφορετικές ανάγκες. Σκεφτείτε την οικογένειά σας, όπως είναι τώρα, και πώς θα είναι στο μέλλον.

Σε περίπτωση που έχετε εξετάσει όλα τα παραπάνω και είστε έτοιμοι να προχωρήσετε, θα σας βοηθήσουμε με τη διαδικασία.

Η ράτσα για σας

Έχετε το νου σας σε μια συγκεκριμένη ράτσα ή είστε μπερδεμένοι σε ότι αφορά την επιλογή ράτσας; Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε κάποια προεργασία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό σκυλί για σας και την οικογένειά σας. Αν επιλέξετε ένα καθαρόαιμο σκύλο, τα θετικά είναι η προβλεψιμότητα τους ως προς το μέγεθος, το τρίχωμα, τις απαιτήσεις φροντίδας και την ιδιοσυγκρασία τους. Το να ξέρετε πως θα μοιάζει το κουτάβι σας και τι είδους φροντίδα χρειάζεται είναι το κλειδί στην επιλογή της ράτσας.

Εσείς και το σκυλί σας

Πολύ συχνά, η κοινή λογική δεν λειτουργεί όταν πρόκειται για την αγορά ενός κουταβιού. Αυτό συμβαίνει πολύ πιο έντονα σε οικογένειες με παιδιά. Η αγορά σκύλου είναι σαν κάθε άλλη αγορά. Όσο πιο πολλά ξέρετε προτού να κάνετε την αγορά, τόσο το καλύτερο. Αυτή η συμβουλή ισχύει για όλες τις πτυχές της αγοράς σκύλου, από την επιλογή της ράτσας μέχρι την επιλογή του μέρους από όπου θα το αγοράσετε. Σας συνιστούμε να αφιερώσετε αρκετό χρόνο πριν από την αγορά για να κάνετε την κατάλληλη έρευνα. Θυμηθείτε ότι τον σκύλο θα τον έχετε μια ζωή.

Πάντα βέβαια, θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Το Κόλει έχει μεν ένα υπέροχο τρίχωμα και είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να βουρτσίζετε αυτό το τρίχωμα κάθε μέρα. Ίσως ένα σκυλί με κοντό τρίχωμα ταιριάζει καλύτερα στον πολυάσχολο τρόπο ζωής σας. Λάβετε υπ’ όψιν και το μέγεθος του σπιτιού σας. Θα είναι ένα Γκόλντεν Ριτρίβερ που θέλει πολύ άσκηση ευτυχισμένο στο διαμέρισμά σας;

Επιλέγοντας έναν εκτροφέα

Αγοράστε το κουτάβι σας από έναν υπεύθυνο και γνωστό εκτροφέα, που να ασχολείται με τη βελτίωση της ράτσας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να διαλέγει τα σκυλιά του για αναπαραγωγή με στόχο να έχει πιο υγιή σκυλιά και με την κατάλληλη ιδιοσυγκρασία. Μόλις επιλέξετε έναν εκτροφέα, μάθετε πληροφορίες από αυτόν. Ζητήστε να δείτε τουλάχιστον έναν από τους γονείς του κουταβιού σας. Δείτε πώς αλληλεπιδρούν τα σκυλιά με τον κτηνοτρόφο. Είναι φιλικά και εξωστρεφή ή μήπως τον αποφεύγουν; Ο υπεύθυνος εκτροφέας θα πρέπει να σας ελέγξει και εσάς βέβαια για να είναι σίγουρος ότι έχει βρει το καλύτερο σπίτι για κάθε κουτάβι του.

αγορα-σκυλου-1

Μπορείτε να αντέξετε οικονομικά ένα κουτάβι;

Η τιμή αγοράς του σκύλου δεν είναι το μόνο κόστος που πρέπει να σκεφτείτε. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κουτάβι που θα φέρετε σπίτι θα χρειάζεται και την κατάλληλη φροντίδα: τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη κλπ. Το κουτάβι σας θα χρειαστεί επίσης πράγματα όπως ένα περιλαίμιο με τα στοιχεία του, ένα κύπελλο και ένα λουρί. Ελέγξτε τον προϋπολογισμό σας και αναρωτηθείτε αν μπορείτε πραγματικά να αντέξετε οικονομικά ένα σκυλί. Η ιδιοκτησία σκυλιού είναι ευθύνη.

Για να είστε υπεύθυνος ιδιοκτήτης σημαίνει θα λάβετε υπόψη την φροντίδα της υγείας του σκύλου σας για μια ζωή, είτε αυτή πρόκειται για προληπτική φροντίδα ή για απροσδόκητα ατυχήματα, τραυματισμούς και ασθένειες που μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή.

Όλοι οι σκύλοι πρέπει να φροντίζονται καθημερινά. Αυτό σημαίνει σωστή διατροφή, άσκηση, περιποίηση και κτηνιατρική προσοχή. Μην επιχειρήσετε να κάνετε τον κτηνίατρο! Όλα τα σκυλιά θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά από κτηνίατρο και να εμβολιάζονται έναντι των σημαντικών μολυσματικών ασθενειών σκύλων. Μια ασφάλιση κατοικίδιου προσφέρει επιλογές για την κάλυψη των βασικών εξόδων καθώς και των ξαφνικών εξόδων.

Το σκυλί σας και οι γείτονες

Όλοι οι ιδιοκτήτες σκυλιών πρέπει να έχουν επίγνωση των ευθυνών τους απέναντι στους γείτονές τους, τόσο εκείνους που ζουν στην περιοχή γύρω από το σπίτι τους αλλά και τους γείτονές τους γενικά. Τα σκυλιά, μπορεί να είναι ενοχλητικά για τους γείτονες σας, αν δεν είναι εκπαιδευμένα. Θυμηθείτε ότι το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί να είναι ενοχλητικό και ότι πρέπει πάντα να έχετε το σκυλί σας με λουρί ή μέσα σε μια περιφραγμένη αυλή.

Υποχρεωτική εκπαίδευση

Ένας τρόπος για να είναι το σκυλί σας καλός γείτονας είναι μέσω της εκπαίδευσης. Ένας σκύλος που δεν συμπεριφέρεται καλά είναι ένα πρόβλημα για όλους. Τίποτα δεν είναι πιο απογοητευτικό από το να προσπαθείτε να πιάσετε ένα σκυλί που δεν έρχεται όταν το καλείτε. Το αποτέλεσμα της προθυμίας του ιδιοκτήτη του να συνεργαστεί με το σκύλο τακτικά με συστηματικά θα είναι ένας σκύλος που φέρεται καλά. Ο χρόνος που δαπανάτε για την εκπαίδευση του σκυλιού σας θα πιάσει τόπο.

Σχετικά Άρθρα:
Κολει - Σκυλιά Collie
Καυκάσια Σκυλιά - Ποιμενικός Καυκάσου (Οβτσάρκα)
Λυκόσκυλο Κουτάβι - Φροντίδα και περιποίηση