Ποιμενικά σκυλιά (ποιμενικοί σκύλοι)

Ο ποιμενικός σκύλος είναι ένα είδος σκύλου εργασίας που χρησιμοποιείται από τους βοσκούς για να φυλάει και να προστατεύει τα κοπάδια τους.

Οι δύο κύριοι τύποι Ποιμενικού είναι:

  • Σκυλιά βοσκής, που χρησιμοποιούνται για να μαζεύουν τα πρόβατα και τα άλλα ζώα
  • Σκύλοι φύλακες, που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη προβάτων και άλλων ζώων


Όλες οι ράτσες βοσκής έχουν την υπέροχη ικανότητα να ελέγχουν την κίνηση των άλλων ζώων. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το Κόργκι, που μπορεί να καθοδηγήσει ένα κοπάδι με αγελάδες πολλές φορές μεγαλύτερες από αυτό, δαγκώνοντας τα πόδια τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων βοσκής, όντας κατοικίδια ζώα, ποτέ δεν θα επιτεθεί στα ζώα του αγροκτήματος. Παρ ‘όλα αυτά, το ένστικτο τους, τους επιτάσσει πολλές φορές να εκτελούν χρέη βοσκού με τους ιδιοκτήτες τους και πιο συγκεκριμένα με τα παιδιά της οικογένειας, συγκεντρώνοντας τα σε ένα μέρος. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα έξυπνα σκυλιά είναι εξαιρετικοί σύντροφοι και ανταποκρίνονται καλά στις εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Μερικές διάσημες ράτσες τέτοιων σκύλων είναι: Ο Αυστραλιανός σκύλος βοσκής, ο Αυστραλιανός ποιμενικός, το γενειοφόρο Κόλει, το Βέλγικο Μαλινουά, το Μπόρντερ Κόλει, ο Γερμανικός Ποιμενικός, και ο Ποιμενικός Πυρηναίων.

Ο πιο γνωστός ποιμενικός βέβαια είναι ο Γερμανικός Ποιμενικός. Η πιο κοινή ποικιλία γερμανικού ποιμενικού είναι το παραδοσιακό με κοντό τρίχωμα και μαύρο ή σοκολατί χρώμα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα χρώματα και ποικιλίες, ακόμη και αν δεν είναι όλα δεκτά στους αγώνες επίδειξης.

ποιμενικοι-σκυλοι-1

Εκτός από τον Γερμανικό και τον Βελγικό ποιμενικό, (Μαλινουά, Τερβουερέν, Γκρένεντελ), υπάρχουν επίσης ο ολλανδικός ποιμενικός και ο ποιμενικός Βοημίας, ο οποίος, αν και δεν είναι άμεσος πρόγονος του Γερμανικού Ποιμενικού, καταγόταν από την ίδια αρχαία ράτσα ποιμενικών σκύλων από όπου κατάγεται και ο Γερμανικός, ο Βελγικός και ο Ολλανδικός ποιμενικός. Πιο σύγχρονες ράτσες περιλαμβάνουν τον ποιμενικό Σίλο και τον Λευκό Γερμανικό Ποινικό (επίσης γνωστό ως ελβετικό Ποιμενικό).

Σχετικά Άρθρα:
Επιλέγοντας κουτάβι από κατάστημα κατοικίδιων
Παγκ - Σκυλιά Pug
Νιουφάουντλαντ - Σκυλιά Newfoundland