Πομεράνιαν – Σκυλιά Pomeranian

Χώρα Προέλευσης: Το Πομεράνιαν κατάγεται από τα σκυλιά που έσερναν έλκηθρα στη Γροιλανδία. Η Πομερανία είναι μια περιοχή νότια της Βαλτικής Θάλασσας που εκτείνεται στη σύγχρονη Γερμανία και την Πολωνία, όπου αναπτύχθηκε κυρίως το Πομεράνιαν τον 8ο αιώνα. Εκτράφηκαν ώστε να έχουν παχύ τρίχωμα και μικρό μέγεθος, αλλά εξακολουθούσαν να ζυγίζουν 9-14 κιλά όταν εισήχθησαν στην Αγγλία. Στην Αγγλία, το μέγεθος του Πομεράνιαν μειώθηκε περαιτέρω και αναπτύχθηκε μια ποικιλία χρωμάτων. Οι βασίλισσες Καρλόττα και Βικτόρια αντίστοιχα, βοήθησαν να διαδοθεί το Πομεράνιαν στην Αγγλία το 1700 και 1800. Σήμερα είναι ένα δημοφιλές κατοικίδιο και η μικρότερη ράτσα βόρειας προέλευσης. Πολλοί διάσημοι είχαν Πομεράνιαν, συμπεριλαμβανομένων του Μιχαήλ Άγγελου και του Νεύτωνα.

Μέγεθος: Το Πομεράνιαν έχει ύψος στον ώμο του 18-28 εκατοστά και ζυγίζει 1,5-3 κιλά. Έχει σφηνοειδές κεφάλι, μικρά, όρθια αυτιά και αμυγδαλωτά μάτια. Έχει επίσης κοντό λαιμό, μικρά πόδια και χαρακτηριστική μεγάλη, φουντωτή ουρά που πέφτει στην πλάτη, η οποία μπορεί να πάρει μερικούς μήνες για να αναπτυχθεί. Κάτω από το τρίχωμα του, το Πομεράνιαν είναι παρόμοιο σε εμφάνιση με το Τσιουάουα. Το κεφάλι και τα πόδια του θα πρέπει να είναι σε σωστή αναλογία με το υπόλοιπο σώμα.

Τρίχωμα: Το Πομεράνιαν έχει μαλακό, αφράτο εξωτερικό τρίχωμα και μακρύ, χοντρό υπόστρωμα. Τα χρώματά του κυμαίνονται από μαύρο, μπλε, σοκολατί, κρεμ, πορτοκαλί ή κόκκινο. Υπάρχει και η δυνατότητα να είναι δίχρωμα, με το ένα χρώμα να είναι το λευκό. Με λίγα λόγια, μπορούν να είναι τα πάντα εκτός από ροζ με μπλε ρίγες! Το αρσενικό Πομεράνιαν μαδάει μια φορά το χρόνο και το θηλυκό όταν πέφτει η θερμοκρασία ή μετά τον τοκετό.

Χαρακτήρας: Το Πομεράνιαν είναι ένα ενεργητικό, έξυπνο σκυλί με αυτοπεποίθηση που είναι πρόθυμο να μάθει και πολύ πιστό στην οικογένειά του. Γαβγίζουν αν υποπτευθούν ύποπτες κινήσεις και μπορούν να εκπαιδευθούν για να γίνουν άριστοι φύλακες. Απολαμβάνουν τόσο τις αγκαλιές για έναν υπνάκο όσο και το να τρέχουν γύρω-γύρω σαν τρελά.

Ιδιοσυγκρασία: Το Πομεράνιαν τα πάει καλά με τα άλλα σκυλιά και τα άλλα κατοικίδια, ειδικά εάν κοινωνικοποιηθούν σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο, δεν ανέχονται την κακομεταχείριση και δεν απολαμβάνουν την συναναστροφή με τα μικρά παιδιά, καθώς το σκληρό παιχνίδι μπορεί να τα αγχώσει και να τα κάνει να δαγκώσουν. Είναι καχύποπτα με τους ξένους, αλλά θα τους συνηθίσουν όταν δουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Φροντίδα: Τα σκυλάκια αυτά πρέπει να βουρτσίζονται αρκετές φορές την εβδομάδα και να λούζονται μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η σωστή στοματική υγιεινή είναι επίσης σημαντική. Το εβδομαδιαίο βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητο, αλλά το καθημερινό βούρτσισμα είναι το ιδανικό. Ζουν περίπου 12-16 χρόνια, αν και μερικά φτάνουν μέχρι και 20 ετών. Τα κοινά προβλήματα υγείας είναι το εξαρθρωμένο γόνατο, η καρδιακή ανεπάρκεια και η καταρροή τραχείας. Το Πομεράνιαν μπορεί να κάνει και αυτό το «αντίστροφο φτάρνισμα», το οποίο μοιάζει με λαχάνιασμα και ρουθούνισμα και γίνεται για την αφαίρεση του υγρού που παγιδεύεται κάτω από τον ουρανίσκο. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να φοβίσει το σκυλί και εσάς. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε τρίβοντας τον λαιμό του σκύλου και μιλώντας του απαλά.

πομερανιαν-σκυλια-1

Εκπαίδευση: Η νοημοσύνη του Πομεράνιαν καθιστά την εκπαίδευσή του αρκετά εύκολη. Πρέπει να τα εκπαιδεύετε όταν είναι ακόμα νέα ώστε να μην γαβγίζουν υπερβολικά. Θα πρέπει επίσης να τα εκπαιδεύετε ώστε να μην στηρίζονται στα πόδια του ιδιοκτήτη τους για να μην τα πατήσει κάποιος κατά λάθος.

Δραστηριότητα: Τα παιχνίδια στο σπίτι, οι βόλτες και τα παιχνίδια στην αυλή είναι ικανά για να κρατήσουν ένα Πομεράνιαν ευτυχισμένο. Η ζωή σε διαμέρισμα δεν είναι πρόβλημα για ένα Πομεράνιαν.

Σχετικά Άρθρα:
Πως να αποτρέψετε το σκύλο σας από το να σκάβει
Αγορά σκύλου - Τι να προσέξετε
Σιχ Τσου - Σκυλιά Shih Tzu