Κανίς (Πουντλ) – Σκυλιά Poodle

Χώρα προέλευσης: Η Γαλλία έχει αναγνωριστεί επίσημα ως η χώρα καταγωγής του Κανίς (ή αλλιώς Πουντλ), αλλά οι πρόγονοί του κατάγονται από την κεντρική Ασία. Η γερμανική ποικιλία έχει πιθανότατα επηρεάσει περισσότερο το σύγχρονο Κανίς. Στην Ευρώπη του 18ου και 19ου αιώνα το σκυλί αυτό είχε ποικίλους ρόλους, όπως το κυνήγι πάπιας, η καθοδήγηση, και αργότερα τα ακροβατικά στο τσίρκο, απ ‘όπου προέρχεται και ο σύγχρονος τρόπος περιποίησης του. Το Κανίς ήταν δημοφιλές κατοικίδιο ζώο για την γαλλική αριστοκρατία, και αναγνωρίστηκε επίσημα ως εθνικό σκυλί. Ένα διάσημο Κανίς ήταν ο σκύλος του συγγραφέα John Steinbeck, ο Charley, πρωταγωνιστής του βιβλίου «Ταξίδια με τον Charley: Σε αναζήτηση της Αμερικής».

Μέγεθος: Το Στάνταρ Κανίς έχει ύψος στον ώμο 40-45 εκατοστά και ζυγίζει 20-32 κιλά, ενώ είναι πολύ κομψό στην εμφάνιση. Έχουν μακρύ, στενό ρύγχος, σκούρα μάτια και πλατιά αυτιά. Επίσης έχουν επίπεδη πλάτη, ίσια ουρά και μικρά, οβάλ πόδια. Το μήκος τους είναι περίπου όσο το ύψος τους.

Τρίχωμα: Το Πουντλ έχει χαρακτηριστικό λεπτό, κατσαρό, τρίχωμα παρόμοιο στην υφή με το μαλλί των προβάτων. Το λευκό είναι το πιο κοινό χρώμα τους, αλλά μπορεί επίσης να είναι γκρι, καφέ, βερικοκί, ή μαύρο. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές μορφές καλλωπισμού για τα Κανίς στις εκθέσεις: κούρεμα σε στυλ κουτάβι (Puppy), ευρωπαϊκό (Continental), και “Αγγλική σέλα” (English saddle). Το κούρεμα σε στυλ κουτάβι συνεπάγεται ξύρισμα στο πρόσωπο, το λαιμό, τα πόδια, και στη βάση της ουράς. Οι μηροί και το πίσω μέρος είναι επίσης ξυρισμένα στο ευρωπαϊκό κούρεμα (που είναι το πιο δημοφιλές), αφήνοντας «μαξιλαράκια» γύρω από τους αστραγάλους. Το στυλ “Αγγλική Σέλα” είναι παρόμοιο, αλλά το πίσω μέρος μείνει ως επί το πλείστον αξύριστο. Όλα αυτά τα κουρέματα απαιτούν πολύ συντήρηση και έτσι ο κουρεμένος σκύλος συνήθως έχει λιγότερα μαλλιά σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Τα Κανίς γενικά δεν μαδάνε, πράγμα που τα καθιστά καλή επιλογή για όσους πάσχουν από αλλεργίες, και για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιούνται συνήθως για διασταυρώσεις.

Χαρακτήρας: Τα σκυλιά αυτά είναι ευαίσθητα, έξυπνα, ζωηρά, παιχνιδιάρικα, περήφανα και κομψά. Συνδέονται στενά με την οικογένεια και γίνονται εξαιρετικοί σύντροφοι. Είναι πολύ έξυπνα, υπάκουα και χαριτωμένα και γι αυτό είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια στον κόσμο. Συνήθως είναι σε εγρήγορση και συνήθως είναι πρόθυμα να παίξουν. Τα Στάνταρ Πουντλ είναι λίγο πιο ήρεμα και λιγότερο πιθανό να γαβγίζουν από τα Μίνι Πουντλ.

Ιδιοσυγκρασία: Το σκυλί αυτό τα πάει καλά με τα άλλα ζώα, τα άλλα σκυλιά και τα παιδιά. Είναι καλύτερο να κοινωνικοποιηθούν όμως όταν είναι ακόμα κουτάβια. Γενικά θα ανακοινώσει την άφιξη επισκεπτών γαβγίζοντας, αλλά είναι συνήθως φιλικό απέναντί ​​τους. Το Στάνταρ Κανίς είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο και γίνεται και καλός φύλακας.

Φροντίδα: Αν θέλετε να κατεβάσετε τον σκύλο αυτόν σε κάποιον διαγωνισμό πρέπει να καλλωπιστεί από επαγγελματίες, και απαιτεί αρκετό χρόνο και χρήμα. Αν δεν έχετε τέτοιες βλέψεις, θα πρέπει απλά να κουρεύετε το σκύλο κάθε 5-6 βδομάδες. Αν και γενικά έχουν μακρά διάρκεια ζωής (10-13 χρόνια), είναι επιρρεπή σε καταρράκτη και προβλήματα στα μάτια. Αν δεν τα ξυρίζετε προσεκτικά μπορεί να πάθουν ερεθισμό του δέρματος ή εξανθήματα. Τα γεύματα τους πρέπει να ισομοιράζονται σε όλη την ημέρα για να αποφευχθεί το φούσκωμα. Τα Κανίς απαιτούν συχνή ανθρώπινη συντροφιά και δεν πρέπει να τα αφήνετε να ζουν στο ύπαιθρο.

κανις-σκυλια-poodle-1

Εκπαίδευση: Το Κανίς είναι ιδιαίτερα ευφυές, καθιστώντας την εκπαίδευση του μια αρκετά απλή διαδικασία. Μπορούν γρήγορα να καταλάβουν τι περιμένετε από αυτά και μπορούν να μάθουν μια μεγάλη ποικιλία από κόλπα και τα παιχνίδια. Είναι πιθανό να απολαύσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να είστε σίγουροι ότι κάθε προσπάθεια που καταβάλλετε για την εκπαίδευση του Πουντλ θα σας αποκομίσει μεγάλα οφέλη.

Δραστηριότητα: Το Στάνταρ Κανίς απαιτεί πολύ άσκηση. Χρειάζονται μεγάλες βόλτες και υπαίθριες δραστηριότητες όπως το κολύμπι ή άλλα θαλάσσια σπορ. Επίσης, λατρεύουν να σας φέρνουν αντικείμενα, γιατί έχουν ρίζες κυνηγετικού σκύλου ενώ δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με τη ζωή στο διαμέρισμα.

Σχετικά Άρθρα:
Επιλέγοντας κουτάβι από κατάστημα κατοικίδιων
Λουριά Σκύλων: Επιλέγοντας το καταλληλότερο λουρί για το δικό σας σκύλο
Nτάξχουντ - Σκυλιά Dachshund