Τσιουαουα – Σκυλιά Chihuahua

Χώρα Προέλευσης: Το Τσιουάουα προέρχεται είτε από μικροσκοπικά, άτριχα κινέζικα σκυλάκια ή από το «Techichi» της Νότιας Αμερικής, ένα κατοικίδιο ζώο το οποίο θαβόταν μαζί με τον θανόντα με την ελπίδα ότι θα του ανοίξει το δρόμο για τη μετά θάνατον ζωή. Τα τωρινά Τσιουάουα κατάγονται από το Τσιουάουα του Μεξικό. Είναι η μικρότερη ράτσα σκύλου και η αρχαιότερη ράτσα της Βόρειας Αμερικής. Τα διάσημα Τσιουάουα περιλαμβάνουν τη μασκότ των Taco Bell και την Ducky που γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες του 2007 ως ο νικητής για το «μικρότερο σκυλί στον κόσμο».

Μέγεθος: Το Τσιουάουα έχει ύψος μέχρι τον ώμο στα 15-23 εκατοστά και ζυγίζει 1-3 κιλά. Τα Τσιουάουα έχουν σχήμα κεφαλιού σαν μήλο με μικρό, μυτερό ρύγχος, μεγάλα όρθια αυτιά και μικροσκοπικά πόδια. Η ουρά είναι καμπύλη και βρίσκεται πάνω στη ράχη ή γέρνει στο πλάι.


Τρίχωμα: Το Τσιουάουα μπορεί να έχει μακρύ ή κοντό τρίχωμα. Μια ποικιλία από χρώματα είναι διαθέσιμη, συμπεριλαμβανομένων των χρωμάτων της άμμου, της σοκολάτας, ασημί, καστανό, και μπλε. Μια ποικιλία από σχέδια όπως πουά ή στικτό είναι επίσης δυνατή. Αυτή η ποικιλία καθιστά δύσκολη την σαφή ταξινόμηση.

Χαρακτήρας: Τα Τσιουάουα είναι έξυπνα, χαριτωμένα, και μερικές φορές πάρα πολύ γενναία για το μέγεθός τους. Συνήθως δένονται με ένα μόνο άτομο και είναι εξαιρετικά αφιερωμένα, συχνά φιλώντας το πρόσωπό του ιδιοκτήτη τους (με ή χωρίς την έγκρισή του!). Ένα σκυλί της ράτσας αυτής είναι συγκρατημένο με τους ξένους και μπορεί να προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον ιδιοκτήτη του, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα όμως. Γενικα είναι ισχυρά, περήφανα και πολύ ενεργητικά.

Ιδιοσυγκρασία: Τα Τσιουάουα συνήθως μπορούν να ζουν με άλλα σκυλιά και γάτες χωρίς πρόβλημα. Επίσης, τα πάνε ιδιαίτερα καλά και με τα άλλα Τσιουάουα. Είναι σημαντικό να κοινωνικοποιηθούν όταν είναι κουτάβια για να μην εκδηλώσουν επιθετικότητα. Τα μικρά παιδιά μπορούν να βλέπουν το σκυλάκι ως παιχνίδι και με τα πειράγματα τους μπορεί να το κάνουν να τα δαγκώσει. Είναι προτιμότερο να μην τα αφήνετε με παιδιά κάτω των 12 ετών, εκτός αν είναι καλά εκπαιδευμένα ή τα επιβλέπετε.

Φροντίδα: Τα Τσιουάουα χρειάζονται τακτική περιποίηση με βούρτσα και χτένα για το μακρύ τρίχωμα τους. Τα νύχια τους πρέπει να διατηρούνται κομμένα, και τα δόντια τους πρέπει να ελέγχονται συχνά για την συσσώρευση πέτρας. Κρυώνουν εύκολα και θα πρέπει να μένουν σε ζεστό περιβάλλον. Η μικρή μύτη τους μπορεί να τους προκαλέσει ροχαλητό, ενώ δεν πρέπει να τρώνε πάρα πολύ. Υπάρχει συνήθως ένα μαλακό σημείο στην κορυφή του κρανίου, το οποίο είναι φυσιολογικό και συνήθως κλείνει με την ενηλικίωση. Το Τσιουάουα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και ζει περίπου 14-18 χρόνια.

τσιουαουα

Εκπαίδευση: Αν και δεν είναι συνηθισμένο να εκπαιδεύονται λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα Τσιουάουα είναι πρόθυμα να μαθαίνουν νέα πράγματα. Ένα Τσιουάουα χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια για να καταφέρει να μείνει στο σπίτι χωρίς να λερώνει. Για το λόγο αυτό μερικές φορές απλά μαθαίνουν να κάνουν την ανάγκη τους μέσα στο σπίτι, πάνω σε ένα ειδικό χαρτί.

Δραστηριότητα: Για τα μικρόσωμα Τσιουάουα, το τρέξιμο μέσα σε εσωτερικούς χώρους είναι επαρκής άσκηση. Αν ο σκύλος γίνει υπέρβαρος θα πρέπει να περπατάει από δωμάτιο σε δωμάτιο αντί να τον μεταφέρετε. Τέλος, μπορούν να πάνε σύντομες βόλτες, αλλά γενικά δεν είναι φυσιολάτρες.

Σχετικά Άρθρα:
Λαμπραντορ Ριτριβερ - Σκυλιά Labrador Retriever
Σκυλιά για παιδιά
Κανίς (Πουντλ) - Σκυλιά Poodle