Πως να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας στο σπίτι

Ο ερχομός ενός νέου κουταβιού αποτελεί σίγουρα μια σημαντική στιγμή για μια οικογένεια. Η χαριτωμένη, χνουδωτή σας μπαλίτσα θα μπει αμέσως στο κέντρο της προσοχής όλων. Σύντομα όμως θα γίνει κατανοητό πως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνετε και ακόμα περισσότερα που πρέπει να μάθει το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Η εκπαίδευση του κουταβιού σας είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο πρέπει να ξεκινήσετε.

Το κουτάβι σας είναι απόλυτα εξαρτημένο από εσάς για να μπορέσει να εξοικειωθεί με το περιβάλλον του σπιτιού σας, καθώς και με το ανθρώπινο στοιχείο. Η καθοδήγηση σας αποτελεί το κλειδί και θα καθορίσει σε τι είδος σκύλου θα εξελιχθεί το κουτάβι σας. Στη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του παίζετε καθοριστικό ρόλο και θα είστε υπεύθυνοι για τη διάπλαση του χαρακτήρα, της συμπεριφοράς και των συνηθειών που θα ακολουθούν το σκύλο σας σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Το μέλλον του κουταβιού σας βρίσκεται στα δικά σας χέρια!

Δεν είναι μόνο παιχνίδι και διασκέδαση!

Μερικοί νέοι ιδιοκτήτες κουταβιών τρομάζουν όταν αντιλαμβάνονται ότι το μικρό τους πλασματάκι λερώνει παντού, σκάβει, μασουλάει, συνεχώς γαυγίζει και πολλά άλλα. Όπως και να έχει όμως τα αγαπάμε και απλά πρέπει να τα καθοδηγήσουμε και να θέσουμε κάποια όρια.

Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να δώσουμε στο κουτάβι μας το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα και να εξελιχθεί ακόμα καλύτερα στο μέλλον του. Η πρώιμη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευσή του αποτελούν τη βάση για την επιτυχία σας ως ιδιοκτήτες σκύλων.

Ο ερχομός ενός μικρού κουταβιού στη ζωή μας συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη και δέσμευση. Τα κουτάβια μας έχουν πολλές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιούνται έτσι ώστε να έχουν υγεία και μακροζωία. Από την αρχή κιόλας το κουτάβι σας θα πρέπει να έρθει σε επαφή με έννοιες όπως η εκπαίδευση στο σπίτι, η εκπαίδευση σε σκυλόσπιτο, η κοινωνικοποίηση, η εκπαίδευση με λουρί και η βασική υπακοή.

Ο θετικός μη βίαιος τρόπος

Είναι σημαντικό σε κάθε εκπαίδευση σκύλου και ιδιαίτερα στα νεαρά κουτάβια να τα ενθαρρύνετε, να τα επαινείτε και να τα ανταμοίβετε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Είναι καλό να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του κουταβιού σας από τη στιγμή που θα φτάσει στο σπίτι σας. Ωθήστε το κουτάβι σας στην επιτυχία, αναπτύξτε τις επιθυμητές του συνήθειες και αποτρέψτε κάθε ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Είναι πολύ καλύτερα να βάλετε από την αρχή το κουτάβι σας στο σωστό δρόμο, παρά να προσπαθήσετε αργότερα να διορθώσετε τα προβλήματα στη συμπεριφορά του.

Εκπαίδευση κουτάβι σπιτιΕίναι προτιμότερο η εκπαίδευση να είναι σύντομη, συνεπής και πάντα ευχάριστη. Το βασικό σημείο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του κουταβιού σας είναι να ξεκινήσετε με πολύ εύκολες διαταγές, να συνεχίσετε πάνω σε αυτά τα αποτελέσματα και να κάνετε επαναλήψεις. Βασίστε την εκπαίδευση στην εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό και όχι σε τιμωρίες και αυστηρές διορθώσεις. Σε αυτό το περιβάλλον το κουτάβι σας θα βρει χαρά στην εκπαιδευση και η αυτοπεποίθησή του θα αυξάνεται με κάθε μάθημα.

Πάντα να θυμάστε ότι έχετε να κάνετε με ένα ανώριμο μικρό ζωάκι. Να είστε ρεαλιστές, υπομονετικοί και πάντοτε δίκαιοι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Το κουτάβι σας δε μπορεί να τα μάθει όλα έτσι απλά! Είναι τα πάντα καινούρια για αυτό και είναι λογικό να κάνει λάθη στην πορεία. Μην ανησυχείτε για αυτά τα λάθη, απλά συνεχίστε και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να τα αποτρέψετε στο μέλλον.

Απολαύστε αυτή την υπέροχη περίοδο της ζωής του σκύλου σας. Όσο είναι ακόμα κουταβάκι θα τεθούν τα θεμέλια για την ζωή του και επίσης εσείς θα αναπτύξετε και θα ενισχύσετε τον ιδιαίτερο δεσμό που θα έχετε με το σκύλο σας για πάντα!

Σχετικά Άρθρα:
Γερμανικος Ποιμενικος - Σκυλιά German Shepherd
Μικρόσωμα σκυλιά - Ράτσες μικρόσωμων σκύλων - Μικρά Σκυλιά
Καυκάσια Σκυλιά - Ποιμενικός Καυκάσου (Οβτσάρκα)