Σκυλιά για διαμέρισμα

Υπάρχει μια ράτσα σκύλου για κάθε άτομο και κάθε τρόπο ζωής. Αλλά μόνο και μόνο επειδή μια συγκεκριμένη ράτσα ταιριάζει στην προσωπικότητά σας, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η ράτσα αυτή είναι καλή επιλογή για σας. Εάν το σπίτι σας είναι ένα μικρό διαμέρισμα σε μια μεγάλη πόλη, δεν είναι καλή ιδέα να αγοράσετε ένα σκύλο που χρειάζεται πολύ χώρο και χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές που θα ταιριάξουν στην ζωή σας. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε 12 ράτσες σκύλων που είναι ιδανικοί για διαμέρισμα.

Τεριέ της Βοστόνης (Boston Terrier)

Είναι ένας ευγενικός σκύλος και ως εκ τούτου ένα ιδανικό κατοικίδιό για διαμέρισμα. Είναι ήσυχο, οπότε δεν θα ενοχλεί τους γείτονές σας και δένεται στενά με τους ιδιοκτήτες του, δείχνοντας την αγάπη και την αφοσίωσή του. Επίσης, είναι βολικό και μικρό, και απαιτεί μέτρια επίπεδα άσκησης. Ένας γρήγορος περίπατος στην πόλη, είναι αρκετός. Δεν χρειάζεται να έχετε ούτε καν αυλή.

Αγγλικό Μπουλντόγκ (English Bulldog)

Το αγγλικό Μπουλντόγκ είναι τέλειο για το διαμέρισμα. Όχι μόνο είναι πιστό και αξιαγάπητο, αλλά έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που το κάνει ιδανικό για να μένει σε διαμέρισμα: είναι υπερβολικά τεμπέλικο! Δεν υπάρχει κάτι πιο ευχάριστο για ένα αγγλικό Μπουλντόγκ από το να αράζει μαζί σας στον καναπέ και να βλέπετε τηλεόραση. Χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση και άσκηση, ενώ είναι πάρα πολύ ήσυχο, μάλλον γιατί θα προτιμούσε να πάρει έναν υπνάκο παρά να κάνει τον κόπο να γαβγίσει. Και αν έχετε παιδιά ακόμα καλύτερα, γιατί τα αγγλικά Μπουλντόγκ έχουν αστείρευτη υπομονή και ως εκ τούτου τα πάνε θαυμάσια με τα παιδιά.

Τσιουάουα (Chihuahua)

Αν και έχει μια φήμη “περίεργου” σκυλιού, στην πραγματικότητα είναι αρκετά ήρεμο σκυλί με χαμηλό κόστος συντήρησης. Το μικρό τους μέγεθος τα βοηθάει να ζουν άνετα ακόμα και στα πιο μικρά διαμερίσματα, ενώ ακόμη και τα μακρύτριχα Τσιουάουα χρειάζονται μόνο λίγη περιποίηση. Να θυμάστε, όμως, ότι μπορεί να είναι λίγο θορυβώδη, οπότε σκεφτείτε το καλά, ειδικά αν το σπίτι σας δεν έχει καλή μόνωση!

σκυλια-για-διαμερισμα

Νταξχουντ (Dachshund)

Τα σκυλιά αυτά είναι θαυμάσια οικογενειακά σκυλιά, λόγω του παιχνιδιάρικου χαρακτήρα τους και επειδή τα πάνε καλά με τα παιδιά. Είναι, μικρά και προσαρμόζονται σχεδόν σε οποιοδήποτε χώρο και τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών διαμερισμάτων. Δεν απαιτούν έντονη άσκηση, αλλά να είστε προσεκτικοί, γιατί η ράτσα αυτή είναι επιρρεπής στην παχυσαρκία. Τέλος, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι είναι τόσο θορυβώδη όσο και τα Τσιουάουα.

Μεγάλος Δανός (Great Dane)

Με την πρώτη ματιά, ένας μεγάλος Δανός μάλλον μοιάζει ως η τελευταία ράτσα που θα θέλατε να έχετε μαζί σας σε ένα μικρό διαμέρισμά, αλλά τα φαινόμενα απατούν. Αυτά τα τεράστια σκυλιά είναι στην πραγματικότητα καλοκάγαθοι γίγαντες. Όπως και τα αγγλικά Μπουλντόγκ, είναι ικανοποιημένα απλά και μόνο τριγυρίζοντας πέρα δώθε και μάλλον θα περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου κουλουριασμένα στον καναπέ σας, χαλαρώνοντας. Οι μεγάλοι Δανοί είναι επίσης απόλυτα ήσυχοι. Ούτε που θα καταλάβετε ότι είναι μαζί σας!

Παγκ (Pug)

Το Παγκ είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των σκυλιών που προτιμώνται από τους κατοίκους μιας πόλης και όχι μόνο λόγω του αξιολάτρευτου πλακουτσωτού προσώπου τους. Τα Παγκς είναι πολύ στοργικά σκυλιά. Θέλουν να είναι μαζί σας, όπου κι αν βρίσκεστε, και θα σας ακολουθούν πιστά στο διαμέρισμά σας όλη μέρα. Έχουν ενέργεια, και είναι πρόθυμα να κάνουν περιπάτους, αλλά είναι επίσης πάντα πρόθυμα και για έναν υπνάκο. Χρειάζονται κάποια περιποίηση, δεδομένου ότι οι πτυχές στο πρόσωπό τους πρέπει να καθαρίζονται τακτικά.

Γιορκσάιρ Τεριέ (Yorkshire Terrier)

Το κατοικίδιο αυτό είναι πάντα δημοφιλές και είναι ιδανικός σύντροφος για το διαμέρισμα. Είναι αρκετά μικρούλι και μπορεί να μοιραστεί το χώρο μαζί σας ακόμη και στο μικρότερο διαμέρισμα. Είναι ευπροσάρμοστο και φιλικό και θα γοητεύσει όποιον συναντήσετε στις βόλτες που θα κάνετε γύρω από τη γειτονιά. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η ράτσα ίσως είναι λίγο θορυβώδης, αλλά επειδή είναι έξυπνο σκυλί και εύκολο να εκπαιδευτεί, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στο να περιορίσετε τα άσκοπα γαβγίσματα.

διαμερισμα-σκυλια

Χαβανέζικο (Havanese)

Τα σκυλιά αυτά είναι μικρά και προσαρμόζονται σε κάθε κατάσταση διαβίωσης, ακόμα και αν πρέπει να ζουν σε ένα διαμέρισμα. Είναι παιχνιδιάρικο και θα κάψει αρκετές θερμίδες μέσα στο σπίτι σας, οπότε δεν χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια για άσκηση εκτός σπιτιού. Γενικά είναι ήσυχο σκυλί και δεν θα ενοχλεί τους γείτονές σας με γαβγίσματα. Μια προειδοποίηση μόνο: Από όλες τις ράτσες που αναφέρουμε, το Χαβανέζικο σκυλάκι έχει το μεγαλύτερο κόστος συντήρησης από άποψη καλλωπισμού.

Σκυλακι Μάλτας (Maltese)

Αν και αρχικά θα νόμιζε κάποιος ότι το σκυλάκι αυτό χρειάζεται ειδική περιποίηση λόγω του μακριού τριχώματος του, αυτό δεν ισχύει και έχει πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης. Επειδή το μακρύ τρίχωμα είναι μόνο εξωτερικό, το σκυλάκι αυτό δεν μαδάει πολύ οπότε δεν θα χρειαστεί να κάνετε πολύ σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα. Όπως οι περισσότερες ράτσες για διαμέρισμα, τα σκυλάκια αυτά είναι πολύ στοργικά και ήσυχα. Το σκυλάκι Μάλτας είναι ένα εξαιρετικό κατοικίδιο και εξαιρετικός συγκάτοικος μαζί.

Εν κατακλείδι, μπορείτε να δείτε ότι πολλά διαφορετικά είδη σκύλων μπορεί να είναι κατάλληλα για διαμέρισμα εφ’ όσον ο ιδιοκτήτης τους είναι πρόθυμος να τα εκπαιδεύσει σωστά ώστε αυτά να γίνουν ήρεμοι συγκάτοικοι στο διαμέρισμα. Είναι χρήσιμο να έχετε μια συγκεκριμένη ρουτίνα που θα βγάζετε τον σκύλο έξω, ώστε να κάνετε την παραμονή τους στο διαμέρισμα ευχάριστη. Θα πρέπει επίσης να είστε συνεπείς με την ώρα του φαγητού τους ώστε να τους δώσετε μια αίσθηση ασφάλειας.

Σχετικά Άρθρα:
Σκυλιά τσέπης
Νιουφάουντλαντ - Σκυλιά Newfoundland
Πανσιον και ξενοδοχείο σκύλων - Τι να προσέξετε