Ακιτα – Σκυλιά Akita

Χώρα Προέλευσης: Το Ακιτα (επίσης γνωστό ως “Ακιτα Inu” ή “ιαπωνικό Ακίτα”) είναι η μεγαλύτερη και η πιο γνωστή ιαπωνική φυλή. Το Ακιτα εξετράφη ως σκυλί πάλης στο μεσαίωνα και επαναπροσδιορίστηκε γύρω στο 1800 σε μια προσπάθεια για την αποκατάσταση των διάφορων αρχαίων ιαπωνικών φυλών. Το 1918 δημιουργήθηκε το Ακιτα Inu Hozankai Society of Japan για να διατηρηθεί η φυλή , η οποία θεσπίστηκε στη συνέχεια ως ένα φυσικό ιαπωνικό μνημείο το 1931. Σήμερα, το Ακιτα είναι ένα δημοφιλές κατοικίδιο ζώο και χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία ως σκύλος φύλακας και ως αστυνομικός σκύλος. Το πιο γνωστό Ακιτα στον κόσμο, ο Hachiko, συνόδευε τον ιδιοκτήτη του μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό όπου και έπαιρνε το τραίνο για τη δουλειά κάθε ημέρα. Μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη του, ο Hachiko συνέχισε να επισκέπτεται το σιδηροδρομικό σταθμό κάθε μέρα περιμένοντας τον ιδιοκτήτη του να γυρίσει, μέχρι που πέθανε εννέα χρόνια αργότερα. Σήμερα, στον σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκεται ένα άγαλμα του Hachiko και πραγματοποιείται κάθε χρόνο μια τελετή προς τιμήν του.

Μέγεθος: Το Ακιτα έχει ύψος 61-71 εκατοστά μέχρι τον ώμο και ζυγίζει 35-50 κιλά. Τα Ακιτα έχουν μικρά μάτια τριγωνικού σχήματος, επίπεδο κρανίο , και επίπεδη ράχη. Τα αυτιά τους είναι μικρά, γωνιώδη και στητά. Το Ακιτα έχει μια μεγάλη, πλούσια, γυριστή ουρά που βρίσκεται πάνω από τη μέση. Τα Ακιτα έχουν μεμβρανωτά πόδια που τα καθιστούν ικανούς κολυμβητές.


Τρίχωμα: Το Ακιτα έχει διπλό τρίχωμα, το εξωτερικό στρώμα αποτελείται από ίσιες και χοντρές τρίχες ενώ το υπόστρωμα είναι μαλακό και πυκνό. Οι τρίχες στο κεφάλι και τα πόδια είναι κοντές. Αποδεκτά χρώματα για τα Ακιτα είναι το κόκκινο , το λευκό και οι ραβδώσεις. Το στικτό τρίχωμα είναι αποδεκτό για την αμερικανική φυλή , αλλά όχι για την Ιαπωνική φυλή. Το Ακιτα ρίχνει το τρίχωμά του δύο φορές το χρόνο.

Χαρακτήρας: Το Αkita έχει ισχυρό το ένστικτο του κυνηγιού και είναι ήρεμο, αυθόρμητο , και ευφυές ενώ είναι και καλός φύλακας. Είναι ήσυχα, σεμνά και προσηλωμένα ενώ έχουν μεγάλη δύναμη. Τα Ακιτα είναι ευγενικά και καλοκάγαθα και είναι εξαιρετικά για συντροφιά. Είναι γενικά υπάκουα και γαβγίζουν σπάνια.

Ιδιοσυγκρασία: Το Ακιτα είναι γενναίο και έξυπνο, και απαιτεί πολλή ανθρώπινη συντροφιά. Το Ακιτα πρέπει ζει σε κλειστούς χώρους (αν και μπορούν να ζήσει και στο ύπαιθρο σε δροσερά κλίματα ) και γενικά θέλει πολύ προσοχή. Είναι ιδιαίτερα προστατευτικό και έχει συνήθως ένα δικό του χώρο. Τα Ακιτα προτιμούν να μην έχουν άλλα σκυλιά γύρω, και θα πρέπει να εξοικειωθούν με τις γάτες και τα άλλα κατοικίδια ζώα από νωρίς, για να αποφευχθεί τυχόν επιθετική συμπεριφορά. Τα πάνε καλά με τα παιδιά, ειδικά με τα μεγαλύτερα σε ηλικία, αλλά πρέπει να τους δίνεται πάντα προσωπικός χώρος. Το Ακιτα δεν αγαπά ιδιαίτερα τους αγνώστους.

Φροντίδα: Το Ακιτα πρέπει να βουρτσίζεται σε εβδομαδιαία βάση για να αφαιρούνται τα νεκρά μαλλιά , και θα πρέπει να καλλωπίζεται με μεταλλική οδοντωτή χτένα δύο φορές το χρόνο , όταν μαδάει. Για να αποφύγετε να αφαιρέσετε τα τα φυσικά λίπη από το τρίχωμα, θα πρέπει να το λούζετε ελαφρά με ένα ήπιο σαμπουάν και μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Οι τρίχες στο κάτω μέρος των ποδιών πρέπει να κόβονται περιστασιακά Τα Ακιτα είναι επιρρεπή στη δυσπλασία των ισχύων και μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στα μάτια και στο γόνατο. Τα Ακιτα γεννούν 5-7 κουτάβια τη φορά και ζουν 9-11 έτη.

ακιτα

Εκπαίδευση: Μια συστηματική προσέγγιση με αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη για να εκπαιδεύσετε ένα Ακιτα. Οι επαναλαμβανόμενες ασκήσεις ή η υπερβολικά σκληρή εκπαίδευση εμποδίζουν τη διαδικασία της εκπαίδευσης. Τα Ακιτα εκπαιδεύονται εύκολα αλλά πρέπει να κοινωνικοποιούνται όσο είναι μικρά εάν πρόκειται να ζήσουν με άλλα κατοικίδια ζώα.

Άσκηση: Τα Ακιτα έχουν μεγάλη αντοχή και θα πρέπει να αθλούνται σωματικά και πνευματικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα πρέπει να τα βγάζετε βόλτα με ένα λουρί ή να τους παρέχετε ένα κλειστό χώρο για να ασκούνται μόνα τους. Τα Ακιτα απολαμβάνουν το δραστήριο παιχνίδι με την οικογένεια. Μπορούν να προσαρμοστούν όταν δεν ασκούνται για κάποιον καιρό , αλλά μπορεί να είναι ανήσυχα και λιγότερο υπάκουα. Το Ακιτα μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι θα ασκείται επαρκώς.

Σχετικά Άρθρα:
Μπιγκλ - Σκυλιά Beagle
Σκυλιά τσέπης
Καλαζαρ (Λεισμανιαση) - Συμπτώματα και θεραπεία