Αγορά καναρινιών – Τι να προσέξετε

Τα καναρίνια ανήκουν στην οικογένεια των σπίνων και μπορούν να γίνουν εξαιρετικά κατοικίδια πτηνά. Ένα καναρίνι συνήθως έχει χρώμα ανοιχτό κίτρινο, αλλά μπορεί να είναι και διαφορετικό χρώμα, πορτοκαλί για παράδειγμα, και να έχει και διαφορετικά σχέδια. Όταν θέλετε να αγοράσετε ένα καναρίνι, υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας.

Πως να αγοράσετε ένα καναρίνι?

Όπως και για τα υπόλοιπα ζώα, έτσι και για τα καναρίνια είναι καλύτερο να το αγοράσετε από κάποιον αφοσιωμένο εκτροφέα καθώς έτσι διασφαλίζετε ότι το καναρίνι θα είναι υγιές, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει κάτω από σωστές συνθήκες και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ανεξαρτήτως από που θα αγοράσετε το καναρίνι σας, πρέπει να αναγνωρίσετε εάν είναι υγιές. Πρώτα πρέπει να κοιτάξετε αν είναι καθαρό το κλουβί. Είναι οι ακαθαρσίες υγρές? Είναι το κλουβί γεμάτο άλλα καναρίνια? Ακόμα και σε μαγαζιά με καναρίνια, ένας προσεκτικός εκτροφέας δεν στριμώχνει πολλά καναρίνια μαζί στο ίδιο κλουβί όταν δεν μπορούν να κουρνιάσουν άνετα. Ένα αδύναμο ή άρρωστο πτηνό θα κουραστεί να αμύνεται συνέχεια και κάποια στιγμή θα στιμπηθεί από τα υπόλοιπα. Ένα υγιές πτηνό φαίνεται περιποιημένο, σε επιφυλακή, έχει καθαρά μάτια και δεν έχει ρινική έκκριση.


Οι άνθρωποι κατά κύριο λόγο αγοράζουν καναρίνια λόγω της ικανότητάς τους να τραγουδούν. Όταν θέλετε να αγοράσετε ένα καναρίνι πρέπει να ξέρετε ποιο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τραγουδήσει. Ένα θηλυκό καναρίνι είναι λιγότερο πιθανό να τραγουδήσει σε σχέση με ένα αρσενικό, οπότε θα πρέπει να αγοράσετε κάποιο αρσενικό.

Υπάρχει αρκετά είδη καναρινιών και θα πρέπει να κάνετε αρκετή έρευνα για να αποφασίσετε ποιο να πάρετε. Μια πιο πρακτική προσέγγιση θα μπορούσε να είναι να πάτε σε αυτά που είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας. Το καλύτερο είναι να αγοράσετε κατευθείαν από κάποιον εκτροφέα. Για να βρείτε κάποιον, μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιο κατάστημα, κάποιον κτηνίατρο ή να κοιτάξετε για αγγελίες στην εφημερίδα. Μερικά καταστήματα ίσως να παραπέμψουν σε κάποιον ή να σας δώσουν κάποια επαγγελματική του κάρτα για να επικοινωνήσετε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν αρσενικά καναρίνια γιατί τα αρσενικά τραγουδάνε. Θα πρέπει να πάρετε ένα κλουβί για κάθε αρσενικό γιατί είναι πολύ εδαφικά και θα πολεμούν μεταξύ τους. Εάν δεν είναι σε περίοδο αναπαραγωγής μπορεί να παλέψουν με κάποιο θηλυκό. Κάποιο άνθρωποι προτιμούν τα θηλυκά γιατί είναι πιο κοινωνικά. Μπορείτε να βάλετε αρκετά θηλυκά μαζί σε ένα κλουβί.

Είναι συνηθισμένο λάθος να αγοράσετε ένα μικρό σε ηλικία αρσενικό και μετά να ανακαλύψετε ότι είναι θηλυκό. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ήδη δεμένοι με το πτηνό και είναι διστακτικοί να το επιστρέψουν όταν ανακαλύψουν το λάθος τους. Επειδή τα αρσενικά είναι πιο ακριβά, ζητείστε γραπτή εγγύηση όταν το αγοράσετε, ειδικότερα όταν αγοράζετε από κάποια επιχείρηση. Εάν το πτηνό δεν τραγουδήσει μέσα σε δύο βδομάδες, επιστρέψτε το πίσω. Είτε ανταλλάξτε το με κάποιο αρσενικό που τραγουδάει, είτε πάρτε μερική αποζημίωση για την χαμηλότερη τιμή του θηλυκού.

Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν καναρίνια γιατί θέλουν να φτιάξουν ένα ανάμικτο πτηνοτροφείο. Τα καναρίνια πρέπει να τοποθετούνται μόνο μαζί με άλλους σπίνους καθώς τα πτηνά τύπου παπαγάλου μπορεί να φοβερίσουν και να σκοτώσουν τα καναρίνια. Οι Zebra σπίνοι και οι σπίνοι κοινωνίας είναι καλές επιλογές για να φτιάξετε ανάμικτα πτηνοτροφεία.

Είναι καλή ιδέα έχετε δύο καναρίνια μαζί για να κρατάνε παρέα το ένα στο άλλο. Επίσης θυμηθείτε ότι τα καναρίνια θα χρειαστούν σωστή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει σπόρους για καναρίνια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και σκούρα φυλλώδης χόρτα. Το ρύζι είναι επίσης καλό φαγητό για τα καναρίνια αλλά εάν τα κρατάτε μαζί με άλλους σπίνους, πρέπει να προσέχετε να μην φάνε πάρα πολύ.

αγορα-καναρινιων

Εάν έχετε ήδη κατοικίδια πτηνά, είναι καλή ιδέα να απομονώσετε το καινούριο πτηνό για μερικές εβδομάδες. Έτσι προστατεύετε όχι μόνο τα πτηνά που ήδη έχετε από αρρώστιες και παράσιτα αλλά βοηθάτε και το καινούριο πτηνό επίσης. Το άγχος από την αλλαγή σπιτιού μπορεί να κάνει το καινούριο καναρίνι πιο ευάλωτο στα βακτήρια των άλλων πτηνών που υπό κανονικές συνθήκες δεν το επηρέαζαν. Η απομόνωση θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή και έμμεση έκθεσή τους σε αυτά ώστε σταδιακά να γίνουν πιο ανθεκτικά.

Όταν ψάχνετε να αγοράσετε καναρίνια, ελέγξτε το πτηνό για συμπτώματα αρρώστιας όπως για παράδειγμα έλλειψη ενέργειας, να κάθεται στον πάτο του κελιού του, κλειστά μάτια ή φουσκωμένα φτερά. Αποφύγετε τα καναρίνια με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και αυτά που μοιράζονται κελί.

Θυμηθείτε ότι χρειάζεστε ένα κλουβί για να αγοράσετε ένα καναρίνι.

Σχετικά Άρθρα:
Ζευγάρωμα - Αναπαραγωγή Καναρινιών
Κλουβιά για καναρίνια - Τι να προσέξετε για την αγορά τους
Παπαγάλοι και Παπαγαλάκια - Πως να φροντίσετε τον παπαγάλο σας