Σκυλιά για τρούφα (Σκυλιά τρούφας)

Οι τρούφες είναι ένα νόστιμο είδος μανιταριών που κοστίζει πολλά. Αν νομίζετε ότι υπάρχουν τρούφες στο κτήμα σας, γιατί να μην μάθετε το σκυλί σας να σας τις βρίσκει;

Ένας σκύλος που μπορεί να ανιχνεύει τρούφες μπορεί να είναι οποιασδήποτε ράτσας ή μείγμα από ράτσες, εφ’ όσον έχει καλή μύτη, γιατί οι τρούφες μεγαλώνουν κάτω υπογείως, δυνατή συγκέντρωση και καλή σχέση συνεργασίας με το αφεντικό του.

Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει και ένα καλό σκυλί για κυνήγι ή ένα σκυλί έρευνας και διάσωσης, καθώς και οι ίδιες ράτσες τείνουν να είναι καλοί ανιχνευτές τρούφας. Τέτοιες ράτσες είναι τα ριτρίβερ (Λαμπραντόρ και Γκόλντεν Ριτρίβερ) και οι ποιμενικοί (Γερμανικός, Βελγικός και Μαλινουά). Επίσης, τα Μίνι Κανίς (μίνι Πούντλ) και το Νταξχουντ είχαν επιτυχία ως σκυλιά τρούφας.

Τον τελευταίο καιρό μια αρχαία και σπάνια φυλή έχει αναγνωριστεί για τις εξαιρετικές ικανότητές της στην ανεύρεση τρούφας: ο ιταλικός σκύλος Λαγκότο Ρομανιόλο (Lagotto Romagnolo). Αυτό το σκυλί πολλαπλών χρήσεων είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους και έχει πυκνό, σγουρό τρίχωμα και δεν κυνηγά τρούφες από ένστικτο (κανένα σκυλί δεν το κάνει αυτό) αλλά μόνο μετά από εκπαίδευση. Παρ’ όλ’ αυτά έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, είναι εύκολο να εκπαιδευτεί και είναι ένας καλός σύντροφο και καλός οικογενειακός σκύλος.

Πρακτικά, όλα τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να βρίσκουν τρούφες και εδώ σας λέμε το πως θα το επιτύχετε.

1. Η εκπαίδευση πρέπει να αρχίζει αμέσως μόλις γεννιέται το κουτάβι. Σας προτείνουμε να αλείφετε απαλά με λάδι τρούφας τις θηλές της μητέρας του ενώ θηλάζει, προκειμένου να δώσετε στο κουτάβι μια πρώτη γεύση της τρούφας.

2. Μόλις το κουτάβι έχει μεγαλώσει και θέλει να παίξει, πάρτε μια μπάλα, σκίστε την με ένα κοφτερό μαχαίρι και τοποθετήστε μέσα ένα κομμάτι ξερό ψωμί εμποτισμένο με λάδι τρούφας. Προσπαθήστε να πετάτε τη μπάλα στο σκύλο σας και αυτός να σας την φέρνει πίσω, επιβραβεύοντάς τον κάθε φορά που το κάνει σωστά.

3. Μόλις ο σκύλος τα πάει καλά με το προηγούμενο παιχνίδι, κάντε το ίδιο κόλπο με μια παλιά μπάλα του τένις, αλλά αντί να του την πετάτε για να σας την φέρει, κρύψτε την. Από τη στιγμή που μπορεί να την βρίσκει παντού, αρχίστε να την θάβετε στο χώμα.

τρούφες

4. Το τελευταίο μάθημα είναι να κρύψετε μικρά κομμάτια πραγματικής τρούφας και να ανταμείβετε πλουσιοπάροχα το σκυλί σας κάθε φορά που καταφέρνει να ανασύρει το θησαυρό.

5. Μόλις ο σκύλος σας ξεπεράσει και αυτήν τη δοκιμασία θα είναι έτοιμος να κάνει το πρώτο του κυνήγι τρούφας!

Σχετικά Άρθρα:
Ποιμενικά σκυλιά (ποιμενικοί σκύλοι)
Nτάξχουντ - Σκυλιά Dachshund
Καλαζαρ (Λεισμανιαση) - Συμπτώματα και θεραπεία