Σκυλιά φύλακες – Οι καλύτεροι σκύλοι φύλακες

Η αγορά ενός σκύλου είναι μια θαυμάσια εμπειρία για πολλούς λόγους. Εκτός από έναν χαδιάρη σύντροφο, θα έχετε άνευ όρων αγάπη και ακλόνητη αφοσίωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε επίσης να έχετε και επιπλέον προσωπική ασφάλεια. Τα σκυλιά είναι από τη φύση τους προστατευτικά με τις οικογένειές τους, θυσιάζοντας τον εαυτό τους αν αυτό σημαίνει τη σωτηρία κάποιου αγαπημένου τους. Αυτό γίνεται βέβαια με την προϋπόθεση ότι το κατοικίδιο σας είναι σε θέση να προσδιορίσει μια πιθανή απειλή και να ανταποκριθεί κατάλληλα. Μερικά σκυλιά είναι πιο ικανά σε αυτό από κάποια άλλα.

Πώς μπορείτε όμως να ξέρετε ποιες ράτσες είναι οι καλύτεροι σκύλοι φύλακες; Αυτό εξαρτάται πιο πολύ από τα χαρακτηριστικά της οικογένειας σας και από αυτό που ψάχνετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα «φωνακλάδικα» σκυλιά είναι καλύτερα στο να κρατούν μακριά τους επίδοξους κακοποιούς.

Μια σημαντική παράμετρος για την επιλογή ενός σκύλου φύλακα για την οικογένειά σας είναι η τάση του να είναι επιθετικός. Ένα επιθετικό ζώο ίσως δεν είναι κατάλληλο για μια οικογένεια με μικρά παιδιά. Ακόμα κι αν ένα επιθετικό σκυλί μπορεί να φαίνεται ως ο ιδανικός φύλακας, τα ζώα αυτά ανταποκρίνονται συχνά με τον ίδιο τρόπο σε έναν κλέφτη και σε κάποιον που θέλει να τα βάλει σε κάποια δοκιμασία για να παίξει μαζί τους. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη γειτονιά.


Τώρα που ξέρετε μερικά βασικά πράγματα για σκύλους φύλακες, θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα κορυφαία σκυλιά φύλακες για την οικογένειά σας.

Ακίτα: Αν ψάχνετε για έναν σκύλο φύλακα που να κάνει και για νταντά, το Ακίτα μπορεί να είναι το τέλειο κατοικίδιο για σας. Αυτή η μεγαλόσωμη ράτσα έχει ισχυρά προστατευτικά ένστικτα και θα έχει το νου του για κάθε ίχνος πιθανής εισβολής στο σπίτι σας. Αλλά αντίθετα με τα περισσότερα σκυλιά, το Akita ερευνά συνήθως ήσυχα. Αν γαβγίζει, αυτό σημαίνει ότι μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Μεγάλος Δανός (Great Dane): Εάν ψάχνετε για έναν σκύλο φύλακα που να μοιάζει άγριος, αλλά να είναι κάτι σαν άκακος γίγαντας, μάλλον θα τον βρείτε στον Μεγάλο Δανό. Αυτό το φιλικό, ήρεμο σκυλί είναι κάπως αδιάφορο και αγαπά να περιφέρεται στο σπίτι. Από άποψη προσωπικότητας δεν μοιάζει με ένα σκυλί φρουράς, αλλά μόνο και μόνο στη θέα του, ένας πιθανός εισβολέας θα φοβηθεί. Παρά το γεγονός ότι ο μεγάλος Δανός είναι απίθανο να επιτεθεί, κατά πάσα πιθανότητα το αρκετά τρομακτικό γάβγισμα του είναι αρκετό.

Γερμανικός Ποιμενικός: Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ένα πολύ τρυφερό και αξιαγάπητο ζώο, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετική επιλογή για συνδυασμό κατοικίδιου ζώου και σκύλου φύλακα για οικογένειες με παιδιά. Το σκυλί αυτό δένεται με πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες του και με τις οικογένειές τους και θα προστατεύσει ένα παιδί ακόμα και με τη ζωή του, αν χρειαστεί. Επίσης, είναι εύκολο να εκπαιδευτεί και πολύ πρόθυμο να σας ευχαριστήσει Γεμάτα αυτοπεποίθηση και ατρόμητα, τα σκυλιά αυτά είναι πολύ καλοί σκύλοι φύλακες. Ο Γερμανικός Ποιμενικός έχει την ικανότητα να παραμείνει ήρεμος ακόμη και σε συνθήκες κινδύνου, πράγμα που σίγουρα θα αποδειχτεί χρήσιμο κατά τη διάρκεια μιας απαιτητικής κατάστασης.

σκυλοι-φυλακες

Μπούλμαστιφ: Το Μπούλμαστιφ είναι ένας ικανότατος κυνηγός χωρίς να είναι πολύ επιθετικός. Αυτό συμβαίνει γιατί το ζώο αυτό εκτρέφεται ειδικά για να μην δαγκώνει. Αντ’ αυτού, το Μπούλμαστιφ αναπαρήχθη για να χρησιμοποιεί το βάρος και την ευελιξία του για να εξουδετερώνει ένα άτομο ή ένα θήραμα και να το ακινητοποιεί μέχρι να φτάσει βοήθεια. Αλλά μην αφήσετε το σκληρό εξωτερικό του να σας ξεγελάσει – το Μπούλμαστιφ είναι ευαίσθητο κατά βάθος. Είναι πάντα πρόθυμο να σας ευχαριστήσει και είναι μια θαυμάσια επιλογή για έναν οικογενειακό σκύλο φύλακα.

σκυλια-φυλακες

Boxer: Το Μπόξερ είναι ένα πολύ ενεργητικό σκυλί, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για μια οικογένεια με παιδιά, ιδιαίτερα για τα μεγαλύτερα και τα πιο μεγάλα. Αν και δεν είναι τόσο μεγάλο σκυλί όπως κάποια άλλα σε αυτή τη λίστα, παρ’ όλ’ αυτά είναι ικανότατο να σας προστατέψει. Και αν σκεφτεί κανείς ότι το Μπόξερ είναι επίσης πολύ στοργικό, τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι μια καλή επιλογή για σκύλο φύλακα. Εάν σκέφτεστε να έχετε ένα Μπόξερ για κατοικίδιο ζώο, να ξέρετε ότι είναι ένα ιδιαίτερα έξυπνο σκυλί που εκπαιδεύεται εύκολα. Αλλά θα πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι έχει την τάση να πηδά πάνω τους αγαπημένους του, πράγμα που είναι λίγο προβληματικό αν έχετε μικρά παιδιά. Από την άλλη πλευρά, αυτή η συνήθεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη εκπαίδευση.

Ροτβάιλερ: Αρχικά εκτράφηκαν ως τσοπανόσκυλα και γι’ αυτό τα Ροτβάιλερ είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτα σε ό,τι αφορά στην προστασία της αγέλης τους. Πρόκειται για μια έξυπνη ράτσα που είναι εξαιρετικά πιστή στους ιδιοκτήτες τους. Το Ροτβάιλερ είναι γνωστό ότι είναι λίγο απόμακρο με τους ξένους και πρέπει να το συστήνουμε σωστά σε αυτούς και είναι επίσης πολύ ικανός «μαθητής».

Νιουφάουντλαντ: Αν ψάχνετε για ένα σκυλί που είναι φιλικό με τα παιδιά, καθώς και με τα άλλα ζώα, δεν χρειάζεται να δείτε κάτι άλλο εκτός από το Νιουφάουντλαντ. Ένα ακόμα όφελος του να έχετε ένα Νιουφάουντλαντ είναι ότι είναι πολύ δυνατό και μπορεί να κάνει βαριές εργασίας. Τα σκυλιά αυτά χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν ως σκυλιά εργάτες, που έκαναν δουλειές όπως το να κουβαλάνε ξύλα από το δάσος και να τραβάνε δίχτυα αλιείας από το νερό. Ποτέ δεν ξέρετε πού μπορεί να σας φανεί χρήσιμος ένας τέτοιος σκύλος!

Σχετικά Άρθρα:
Εκπαίδευση κουταβιού στο σπίτι - 3 Χρυσοί Κανόνες
Δαλματίας - Σκυλιά Dalmatian
Τα 10 πιο Επικίνδυνα Σκυλιά στον Κόσμο