Σαλαμάνδρα – Φροντίδα και περιποίηση

H σαλαμάνδρα είναι ένα μικρό αμφίβιο ζώο που είναι κατάλληλο για κατοικίδιο ζώο και ικανό να μείνει σε μικρό χώρο. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν αυτά τα ζώα ως μια ασφαλή εναλλακτική λύση αντί για ένα παρόμοιο ερπετό ή ένα φίδι. Οι σαλαμάνδρες, ανήκουν στα αμφίβια ζώα, όπως οι βάτραχοι και οι φρύνοι, και βρίσκονται μόνο στην Αμερική και στις εύκρατες ζώνες της Βόρειας Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης.

Σε αντίθεση με τις σαύρες, οι σαλαμάνδρες έχουν μαλακό, υγρό δέρμα που καλύπτει το σώμα τους και ακόμη μακρύτερη ουρά. Δεν έχουν λέπια, νύχια ή εξωτερικά ανοίγματα για αυτιά. Οι προνύμφες συγχέονται μερικές φορές με τους γυρίνους, αλλά τα κεφάλια τους δεν γίνονται τόσο μεγάλα. Έχουν βράγχια ακριβώς πίσω από το κεφάλι τους, στις πλευρές του λαιμού, και τα μπροστινά πόδια τους να αναπτύσσονται πρώτα. Οι βάτραχοι δεν έχουν βράγχια, και τα πίσω πόδια τους αναπτύσσονται πριν από τα μπροστινά.

Η φροντίδα της σαλαμάνδρας είναι εύκολη, με την προϋπόθεση ότι ξέρετε να την κάνετε σωστά.

Πώς να στεγάσετε τη σαλαμάνδρα σας

Χρησιμοποιήστε ένα ενυδρείο ή μια δεξαμενή για να στεγάσετε τη σαλαμάνδρα σας. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια δεξαμενή χωρητικότητας 50 λίτρων, γιατί θα προσφέρει αρκετό χώρο για σκάψιμο, παιχνίδι και ξεκούραση στη σαλαμάνδρα σας. Τα ζώα αυτά είναι άριστοι ορειβάτες και θα εκμεταλλευτούν τα τοιχία τις δεξαμενής σας. Γι αυτό είναι σημαντικό να έχετε καπάκι στη δεξαμενή σας, ώστε να μην ξεφύγει η σαλαμάνδρα σας. Τα διάφανα καπάκια με τρύπες είναι τα καλύτερα, γιατί παρέχουν άριστο εξαερισμό.

Θα πρέπει να δείτε, εάν το είδος της σαλαμάνδρας που θα πάρετε χρειάζεται υδρόβιο, ημι-υδρόβιο ή χερσαίο σπίτι. Οι υδρόβιες σαλαμάνδρες, όπως το Axolotl, περνούν ολόκληρη τη ζωή τους στο νερό. Οι ημι-υδρόβιες σαλαμάνδρες θα πρέπει να έχουν μια δεξαμενή που να είναι μισή υδάτινη και μισή με ξηρά. Οι χερσαίες σαλαμάνδρες δεν θα πρέπει να έχουν νερό στη δεξαμενή τους.

Φωτισμός και Θέρμανση

Χρησιμοποιήστε ένα φως ευρέος φάσματος για το ζώο σας. Μην τοποθετείτε τη δεξαμενή σε άμεσο ηλιακό φως, καθώς το φως του ήλιου μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση. Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο για να προγραμματίσετε το φως ώστε να ανάβει και να σβήνει ανάλογα με το φως που θα είχε η σαλαμάνδρα στο φυσικό της περιβάλλον.

Η θερμοκρασία που απαιτείται εξαρτάται από το είδος της σαλαμάνδρας που έχετε. Οι σαλαμάνδρες από εύκρατα κλίματα δεν χρειάζονται κάποια μορφή θέρμανσης. Αυτές που είναι από τροπικές και ημι-τροπικές περιοχές χρειάζονται. Ρωτήστε το κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή ψάξτε στο διαδίκτυο για την θερμοκρασία στην οποία πρέπει να διατηρείτε την σαλαμάνδρα σας.

σαλαμάνδρα-φροντίδα-1

Υγεία και περιποίηση

Στη σαλαμάνδρα σας πρέπει να δίνετε φιλτραρισμένο νερό, το οποίο θα πρέπει να φιλτράρετε τακτικά.

Δεν πρέπει να πιάνετε τη σαλαμάνδρα σας. Παρά το γεγονός ότι τα χαριτωμένα μικρά πρόσωπά τους σας κάνουν να θέλετε να τα πιάσετε, πρέπει να το αποφύγετε. Το σμήγμα στα ανθρώπινα χέρια μπορεί να αρρωστήσει την σαλαμάνδρα σας. Επίσης, τα ζώα αυτά ίσως εκκρίνουν ουσίες που μπορούν να αρρωστήσουν τους ανθρώπους. Έτσι, είναι καλύτερο και για τους δύο σας απλά να βλέπετε το κατοικίδιό σας, χωρίς να το αγγίζετε.

Θα πρέπει να αφήνετε την σαλαμάνδρα να πέφτει σε χειμερία νάρκη. Τα ζώα που κατάγονται από ψυχρότερα κλίματα θάβονται υπόγεια τους χειμερινούς μήνες. Αν και δεν είναι ευχάριστο να έχετε μια “άδεια” δεξαμενή στο σπίτι, αν το κατοικίδιό σας δεν πέσει σε χειμερία νάρκη θα πεθάνει πιο νωρίς.

σαλαμάνδρα-φροντίδα-2

Τι να ταΐσετε τη σαλαμάνδρα σας

Οι σαλαμάνδρες είναι νυκτόβια πλάσματα. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, είναι καλύτερο να ταΐζετε τις σαλαμάνδρες τη νύχτα, όταν είναι πιο ενεργές. Καλύτερα να ορίσετε μια υπενθύμιση όταν πρωτοπάρετε τη σαλαμάνδρα σπίτι σας, αλλιώς μπορεί να ξεχάσετε να την ταΐσετε το βράδυ.

Πρέπει να ταΐζετε τη σαλαμάνδρα σας δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η σαλαμάνδρα σας δεν θα μπορεί να φάει κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών στο νέο σπίτι της. Οι σαλαμάνδρες αγχώνονται εύκολα και όταν εισάγονται σε ένα νέο περιβάλλον, θέλουν μερικές ημέρες για να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον.

Δώστε στη σαλαμάνδρα σας ένα καλά ισορροπημένο γεύμα. Τα ζώα αυτά είναι σαρκοφάγα και τους αρέσει να κυνηγούν τη λεία τους. Λόγω αυτής της προτίμησης, θα πρέπει να ταΐζετε με ζωντανή λεία το κατοικίδιό σας. Εάν πρέπει να αγοράσετε νεκρά θηράματα, τα κατεψυγμένα θήραμα είναι καλύτερο από τα ξηρά. Στις σαλαμάνδρες αρέσουν οι ζωντανοί γαιοσκώληκες, οι ζωντανοί γυμνοσάλιαγκες, τα τριζόνια και άλλοι σκώληκες που μπορείτε να βρείτε σε ένα κατάστημα με δολώματα. Σημειώστε ότι οι σαλαμάνδρες της φωτιάς και οι σαλαμάνδρες τίγρεις μπορούν να γίνουν παχύσαρκες όταν τις ταΐζετε υπερβολικά.

Σχετικά Άρθρα:
Ιγκουανα - Φροντίδα και περιποίηση