Αγορά σκύλου – Τι να προσέξετε

Θέλω να αγοράσω σκύλο – Τι να προσέξω;

Υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν όταν είναι να αγοράσετε ένα σκυλάκι – από το να αποφασίσετε εάν είστε έτοιμοι, μέχρι το να βρείτε τη σωστή ράτσα που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας ή ακόμα και αν θέλετε να αγοράσετε ένα κουτάβι ράτσας ή να πάρετε ένα σκυλάκι από ένα κέντρο διάσωσης αδέσποτων ζώων.

Η αγορά ενός σκύλου είναι μια απόφαση που έχει πολλά οφέλη. Αυτά είναι για παράδειγμα ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής, η βελτίωση της κοινωνικότητας και η αίσθηση της παρέας και της συντροφικότητας. Για να είστε σίγουροι ότι θα έχετε αυτά τα οφέλη είναι απαραίτητο να κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις πριν να πάρετε ένα σκυλί:


-Μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά; Έξοδα όπως τρόφιμα, εμβόλια κλπ. μαζεύονται γρήγορα.
-Μπορώ να δεσμευτώ μόνιμα για ένα σκύλο; Η μέση διάρκεια ζωής ενός σκύλου είναι 12 έτη.
-Είναι το σπίτι μου αρκετά μεγάλο για να στεγάσει ένα σκυλί ;
-Μπορώ πραγματικά να βγάζω βόλτα ένα σκυλί κάθε μέρα;
-Θα υπάρξει κάποιος στο σπίτι για το σκυλί ; Τα σκυλιά νιώθουν την μοναξιά ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.
-Θα έχω χρόνο για τη φροντίδα και την εκπαίδευση ενός σκύλου; Η απάντηση θα πρέπει να είναι ναι για κάθε μέρα του χρόνου.

Αν έχετε απαντήσει «όχι» σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν να πάρετε ένα σκύλο.

Ίσως γνωρίζετε ότι ορισμένες ράτσες σκυλιών (και οι διασταυρώσεις τους) μπορεί να είναι επιρρεπείς σε κληρονομικές ασθένειες. Βέβαια, πρέπει να είστε σίγουροι ότι το σκυλί που θα επιλέξετε θα είναι όσο το δυνατόν υγιέστερο και πρέπει να ξέρετε ότι δεν έχει κληρονομήσει κάποιο ανεπιθύμητο γονίδιο από τους γονείς του. Υπάρχουν διαθέσιμες εξετάσεις DNA για τις ασθένειες σε κάποια καθαρόαιμα σκυλιά αλλά δεν κάνουν για όλες τις παθήσεις ούτε για όλες τις ράτσες. Υπάρχουν επίσης μια σειρά από συστήματα ελέγχου για τους εκτροφείς που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν την πιθανότητα να βγουν υγιή τα κουτάβια.

Τι είναι ένα σκυλί ράτσας;

Ένα σκυλί ράτσας είναι ο απόγονος από δύο γονείς της ίδιας φυλής. Όλα τα καθαρόαιμα σκυλιά φέρουν ένα πρότυπο της ράτσας τους – μια εικόνα που περιγράφει κάθε σκύλο της ράτσας – σχετικά με τον πιθανό χαρακτήρα του και τις ανάγκες του. Σκεφτείτε για τι δουλειά προορίζεται η ράτσα του σκύλου σας και αν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την έμφυτη συμπεριφορά του.

Σκυλιά από διασταύρωση

Πέραν των καθαρόαιμων σκύλων υπάρχουν και τα σκυλιά που προέκυψαν από διασταυρώσεις. Αυτά τα σκυλιά παρουσιάζουν συχνά ένα μείγμα των χαρακτηριστικών των προγόνων τους, πράγμα που είναι σημαντικό να λάβετε υπ’ όψιν. Θα βοηθήσει αν γνωρίζετε την ράτσα των γονιών απ’ ευθείας, αλλιώς μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τους γονείς του σκύλου.

Μόλις κατασταλάξετε στο ότι θέλετε ένα καθαρόαιμο σκυλί και έχετε βρει και την κατάλληλη για σας ράτσα, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε έναν αξιόπιστο εκτροφέα. Οι καλοί εκτροφείς είναι αφοσιωμένοι στην βελτίωση της ράτσας. Είναι προσεκτικοί στην αναπαραγωγή των ζώων τους φροντίζουν να τα κρατούν υγιή. Συνήθως ανήκουν σε συλλόγους εκτροφέων και τα σκυλιά τους τα προορίζουν συχνά για διαγωνισμούς σκύλων. Προσπαθούν να εξαλείψουν τα προβλήματα υγείας ελέγχοντας τα σκυλιά τους για γενετικές παθήσεις και κρατούν αρχείο με πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς των ζώων τους και τα φάρμακά τους. Για να βρείτε έναν καλό εκτροφέα ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ή άλλους ιδιοκτήτες σκυλιών για συστάσεις.

αγορα-σκυλου

Η αγορά κουταβιού από έναν εκτροφέα μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν ξέρετε τι πρέπει να ρωτήσετε. Μπορεί να καταλήξετε με ένα άρρωστο κουτάβι ή ένα κουτάβι που θα έχει προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς. Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε είναι αυτές:

-Μπορώ να δω τα κουτάβια με τη μαμά τους;
Να βεβαιωθείτε ότι η μαμά είναι ένα όμορφο και φιλικό σκυλί, επειδή η ιδιοσυγκρασία μπορεί να είναι κληρονομική. Η σκυλίτσα μπορεί να είναι επιθετική για να προστατεύσει τα κουτάβια της οπότε έχετέ το στο νου σας. Αν δεν μπορέσετε να τους δείτε μαζί, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι τα δικά της κουτάβια.

-Πόσο χρονών είναι τα κουτάβια ;
Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον επτά με οκτώ εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη μητέρα τους.

-Έχουν απογαλακτιστεί ;
Σε επτά εβδομάδες ένα κουτάβι θα πρέπει να απογαλακτίζεται πλήρως. Εάν δεν ισχύει αυτό, τότε τα κουτάβια ίσως είναι νεότερα απ’ ότι ισχυρίζεται ο εκτροφέας.

αγορα-σκυλων

-Πόσο χρονών είναι η μαμά ;
Αυτή θα πρέπει να είναι πάνω από ενός χρόνου, αλλά προφανώς όχι υπερβολικά μεγάλη.

-Έχουν αποπαρασιτωθεί τα κουτάβια;
Όλα τα κουτάβια έχουν παράσιτα όταν γεννιούνται. Η αποπαρασίτωση πρέπει να ξεκινήσει από τον εκτροφέα μόλις γίνουν περίπου δύο εβδομάδων και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο εβδομάδες και να συνεχιστεί από εσάς.

-Έχουν εμβολιαστεί τα κουτάβια; Αν ναι, πότε είναι η επόμενη δόση;
Τα κουτάβια πρέπει να εμβολιάζονται όταν είναι 6-9 εβδομάδων και στη συνέχεια και πάλι όταν είναι 10-12 εβδομάδων. Είναι πλήρως προστατευμένα δύο εβδομάδες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό. Θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό, αν δεν το έχει κάνει ο εκτροφέας.

-Φαίνονται υγιή τα κουτάβια, δηλαδή έχουν καθαρά μάτια, αυτιά και πισινό ;
Αν το κουτάβι δεν είναι καλά, πάρτε το μια άλλη ημέρα. Αν είναι και τότε άρρωστο, μην το πάρετε και δοκιμάστε έναν άλλο εκτροφέα.

-Τι πρέπει να ταΐζω το κουτάβι μου; Έχετε ένα πρόγραμμα διατροφής;
Ένας καλός εκτροφέας θα σας δώσει αρκετή τροφή για μια με δύο μέρες ώστε ο σκύλος να μην αλλάξει διατροφή. Θα πρέπει επίσης να σας δώσει ένα πλάνο διατροφής που να δείχνει πώς αλλάζει η διατροφή του σκύλου καθώς το κουτάβι σας θα μεγαλώνει.

-Πόσο κοινωνικοποιήθηκε το κουτάβι μέχρι τώρα;
Τα κουτάβια πρέπει κατά προτίμηση να μεγαλώνουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με όλη τη φασαρία ενός κανονικού σπιτιού. Όσα μεγάλωσαν μακριά από το σπίτι, θα χρειαστούν πιο εντατική εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να ζήσουν στο σπίτι ως κατοικίδια. Αν τα κουτάβια έχουν ήδη συναντηθεί με άλλα σκυλιά ή με άλλα κατοικίδια ζώα και με ανθρώπους , θα έχουν μεγαλύτερη άνεση από εκείνα που δεν το έχουν κάνει αυτό.

-Μπορώ να επιστρέψω το κουτάβι αν υπάρχουν προβλήματα υγείας;
Θα πρέπει να πάρετε το νέο κουτάβι σας σε έναν κτηνίατρο για έναν έλεγχο μέσα σε 48 ώρες. Ένας καλός εκτροφέας θα προσφερθεί να πάρει το κουτάβι πίσω αν για οποιονδήποτε λόγο δεν είστε σε θέση να το κρατήσετε.

-Πότε μπορώ να πάρω το κουτάβι σπίτι;
Είναι απολύτως απαραίτητο να δείτε τα κουτάβια με τη μητέρα τους. Μερικοί αδίστακτοι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι οι εκτροφείς θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχουν αγοράσει τα κουτάβια. Είναι πιθανό να μην τρέφονται καλά, μπορεί να είναι άρρωστα και είναι συνήθως πολύ μικρά για να την μάνα τους. Αν επιβιώσουν, αυτά τα κουτάβια σπάνια γίνονται καλά κατοικίδια.

Καλή τύχη στην αγορά του νέου σας σκύλου!

Σχετικά Άρθρα:
Χάσκι Σιβηριανό - Σκυλιά Σιβηρίας Husky
Μαστίφ - Σκυλιά Mastiff
Ασιατικά σκυλιά - Ράτσες που θα αγαπήσετε