Εκτροφεία σκύλων – Επιλέγοντας το σωστό εκτροφέα

Αν ψάχνετε για ένα υγιές κουτάβι ράτσας, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι ο εκτροφέας. Η αγορά ενός σκύλου ράτσας δεν πρέπει να γίνει με γνώμονα το μικρότερο κόστος ούτε θα πρέπει να προέρχεται από κάποιον ακατάλληλο ή κακόβουλο άνθρωπο. Πηγαίνοντας στον κατάλληλο εκτροφέα σκυλιών έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να πάρετε ένα σκυλί που θα έχει μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

Οι καλοί εκτροφείς δεσμεύονται για τη βελτίωση της ράτσας. Είναι προσεκτικοί σχετικά με την αναπαραγωγή των σκυλιών τους και παρέχουν καλή φροντίδα στα σκυλιά. Ανήκουν σε συλλόγους σκυλιών και συνήθως πηγαίνουν τα σκυλιά τους σε εκθέσεις και διαγωνισμούς. Προσπαθούν να εξαλείψουν τα προβλήματα υγείας ελέγχοντας τα σκυλιά τους για γονιδιακές παθήσεις, ενώ κρατούν σημειώσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις λοιπές φαρμακευτικές αγωγές.

Ένας υπεύθυνος εκτροφέας θα σας επιτρέψει να τον επισκεφτείτε και πρόθυμα θα σας δείξει όλες τις περιοχές όπου τα κουτάβια και τα σκυλιά του περνούν το χρόνο τους. Οι περιοχές αυτές πρέπει να είναι καθαρές, άνετες και καλά συντηρημένες. Θα πρέπει επίσης να σας εξηγήσει λεπτομερώς τις πιθανές γενετικές και λοιπές παθήσεις στις οποίες είναι ευπαθής η κάθε ράτσα και να σας βεβαιώσει ότι οι γονείς και οι παππούδες του κουταβιού έχουν ελεγχθεί στην προσπάθεια να μην περάσουν αυτά τα προβλήματα στα κουτάβια τους. Θα πρέπει να σας προσφέρει επίσης καθοδήγηση για την φροντίδα και την εκπαίδευση του κουταβιού σας και να είναι διαθέσιμος να σας βοηθήσει αφού πάρετε το κουτάβι στο σπίτι σας.

Ένας υπεύθυνος εκτροφέας απαιτεί από εσάς να εξηγήσετε στην οικογένειά σας ότι θα είστε υπεύθυνοι για την καθημερινή φροντίδα και εκπαίδευση του κουταβιού, να υποδείξετε που θα περνάει το μεγαλύτερος μέρος του χρόνου του ο σκύλος και τι «κανόνες» θα εφαρμόσετε για το κουτάβι – για παράδειγμα, αν ο σκύλος θα μπορεί να ανεβαίνει στον καναπέ.

Κάποιοι από εσάς μπορεί να είχατε προηγούμενη κακή εμπειρία με έναν εκτροφέα. Ποτέ δεν πρέπει να αισθάνεστε άβολα όταν μιλάτε σε έναν εκτροφέα και δεν θα πρέπει να αισθάνεστε σαν να σας ανακρίνει. Η συζήτηση θα πρέπει να είναι γόνιμη. Τόσο εσείς όσο και ο εκτροφέας θα πρέπει να ρωτάτε ερωτήσεις και θα πρέπει να αισθάνεστε και οι δύο άνετα. Ο εκτροφέας φυσικά ανησυχεί για το άτομο στο οποίο θα εμπιστευθεί τα κουτάβια του, όμως, ένας καλός εκτροφέας πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει αν είστε κατάλληλος χωρίς να είναι αγενής ή σκληρός.

Τι πρέπει να περιμένετε από έναν εκτροφέα

Ο εκτροφέας πρέπει να σας δώσει την ευκαιρία να δείτε το κουτάβι με τη μητέρα του και τα υπόλοιπα νεογνά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα σας δώσει όχι μόνο την ευκαιρία να δείτε τον χαρακτήρα της μητέρας αλλά μπορεί επίσης να σας δώσει μια ιδέα για τα μελλοντικά χαρακτηριστικά και το μέγεθος του κουταβιού. Ζητήστε να δείτε όλα τα κουτάβια και όχι μόνο το κουτάβι που προσφέρεται σε σας.

εκτροφεία-σκύλων-1

Τι πρέπει να ρωτήσετε τον εκτροφέα

Καλό θα ήταν να σας δώσει ο εκτροφέας ένα πωλητήριο συμβόλαιο. Μεταξύ άλλων, σε αυτό πρέπει να περιγράφεται λεπτομερώς τόσο η δική σας ευθύνη όσο και του εκτροφέα. Επίσης, πρέπει να σας δώσει γραπτές συμβουλές σχετικά με την εκπαίδευση, τη διατροφή, την άσκηση, την αποπαρασίτωση και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού του σκύλου.

Επίσης, πρέπει να πάρετε το λεπτομερές γενεαλογικό δέντρο του σκύλου σας, χειρόγραφο ή έντυπο και αντίγραφα των πρόσθετων υγειονομικών πιστοποιητικών για τον πατέρα και τη μητέρα.

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, μερικές ράτσες σκύλων μπορεί να επηρεαστούν από κληρονομικές ασθένειες. Είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για αυτές τις παθήσεις και να γνωρίζετε τις σωστές ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε του εκτροφείς πριν αγοράσετε ένα κουταβάκι. Υπάρχουν επίσης ορισμένα τεστ DNA που είναι πλέον διαθέσιμα για κάποιες ράτσες.

Ρωτήστε ποια εμβόλια έχει κάνει το κουτάβι σας και αν τυχόν χρειάζονται περισσότερα.

Κάποιες πρόσθετες ερωτήσεις που μπορείτε να ρωτήσετε

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο αποπαρασιτώνετε τα κουτάβια σας;

Πότε απογαλακτίζετε τα κουτάβια σας; Εμείς προτείνουμε να αφήσετε τη φύση να ακολουθήσει την πορεία της. Εάν ένας εκτροφέας απογαλακτίζει τα κουτάβια του πολύ νωρίς, σας προτείνουμε να κοιτάξετε αλλού.

Ένα σημαντικό ερώτημα σε σχέση με την φυσική και ψυχική υγεία του κουταβιού, είναι το ακόλουθο: Πότε μπορώ να πάρω το κουτάβι μου σπίτι; Η απάντησή μας είναι ότι αυτό εξαρτάται πάντα από την μαμά και το κουτάβι. Εάν ένας εκτροφέας σας πει σε 6 ή σε 7 εβδομάδες, βρείτε άλλον.

Αν έχετε αποφασίσει να αγοράσετε ένα κουτάβι από έναν συγκεκριμένο εκτροφέα, σας μένει να επιλέξετε το κουτάβι. Εσείς και ο εκτροφέας πρέπει να δουλέψετε από κοινού για να επιλέξετε το κουτάβι είτε μέσω φωτογραφιών και βίντεο είτε με μια επίσκεψη σε αυτόν ή μιλώντας στο τηλέφωνο. Ένας καλός εκτροφέας θα βεβαιωθεί ότι είστε πλήρως ενημερωμένοι και έχοντας τόσο το δικό σας καλό στο νου, όσο και του κουταβιού, θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μείνετε και οι δύο ευχαριστημένοι.

Σχετικά Άρθρα:
Αγορά σκύλου - Τι να προσέξετε
Ποιμενικά σκυλιά (ποιμενικοί σκύλοι)
Πομεράνιαν - Σκυλιά Pomeranian