Πως να βρείτε ένα κατοικίδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στον τρόπο ζωής σας

Οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια ζώα έχουν την τάση να είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο ανεξάρτητοι, και να αισθάνονται πιο ασφαλείς από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα. Όμως είναι σημαντικό να επιλέξετε σωστά το είδος του κατοικίδιου που θα πάρετε. Είναι προτιμότερο να έχετε ένα κατοικίδιο ζώο του οποίου οι ανάγκες να προσαρμόζονται καλά στον τρόπο ζωής σας και στις φυσικές σας δυνατότητες. Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές ανάλογα με διάφορους τρόπους διαβίωσης:

• Λίγος χρόνος στην ύπαιθρο – Εάν περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας στο σπίτι, θα πρέπει να έχετε ένα κατοικίδιο που να μπορεί ευχάριστα να μείνει μαζί σας σε αυτό το περιβάλλον. Οι επιλογές σας είναι πολλές, όπως να χαϊδεύετε μια γάτα ή ένα κουνέλι, να χαζεύετε ψαράκια σε μια γυάλα ή να σφυρίζετε μαζί με ένα πουλί.

• Υψηλό επίπεδο δραστηριότητας – Αν είστε πιο δραστήριοι και κάνετε πολλές καθημερινές δραστηριότητες έξω από το σπίτι σας, για παράδειγμα περπάτημα ή τρέξιμο, ένα σκυλί μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς. Τα σκυλιά τα πάνε πολύ καλά με την άσκηση, γιατί έτσι κρατιούνται και αυτά σε φόρμα.

• Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι – Οι οικογένειες με μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, θα πρέπει να προσέξουν το πόσο ενεργητικό θα είναι το κατοικίδιό τους. Τα κουτάβια και τα γατάκια είναι συνήθως πολύ δραστήρια, αλλά και ευαίσθητα πλάσματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Τα μεγάλα ή επιθετικά σκυλιά θα μπορούσαν να βλάψουν ή να χτυπήσουν ένα μικρό παιδί ή έναν πολύ ηλικιωμένο άνθρωπο.

κατοικίδια-ζώα-επιλογή• Άλλα ζώα στο νοικοκυριό – Αν έχετε ήδη ζώα θα πρέπει να τα λάβετε και αυτά υπ’ όψιν σας. Ενώ μια γάτα ή ένα σκυλί μπορεί να μην έχει κάποιο πρόβλημα με έναν καινούριο φίλο, ένα κατοικίδιο ζώο που είχε αποκλειστικά την προσοχή του σε εσάς μπορεί να δυσανασχετήσει με έναν καινούριο φίλο.

• Αρχικό περιβάλλον – Εάν θέλετε το σπίτι σας τακτοποιημένο, καθαρό, χωρίς τρίχες, πατημασιές και περιστασιακά ατυχήματα, τότε ένας ελεύθερος σκύλος ή μια μακρύτριχη γάτα δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Θα πρέπει να διαλέξετε ζώα που περιορίζονται στον χώρο τους, όπως τα ψάρια, τα πουλιά, τα χάμστερ ή τα ερπετά.

• Περιποιημένος κήπος – Με ορισμένα κατοικίδια ζώα, ο κήπος σας θα «υποφέρει». Πολλά σκυλιά θα μπουν στον πειρασμό να σκάψουν τρύπες στο γκαζόν σας, και τα ούρα του σκύλου μπορεί να αφήσουν κίτρινες στάμπες – κάποιοι λένε ότι τα θηλυκά προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά.

• Χρονική δέσμευση – Τέλος, και ίσως και το πιο σημαντικό, να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να δεσμευτείτε για όλη τη ζωή του κατοικίδιου σας – από 10 μέχρι και 20 χρόνια για ένα σκύλο ή μια γάτα και μέχρι 30 χρόνια για ένα πουλί.

Σχετικά Άρθρα:
Πως να διαλέξετε το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς
Τα κατοικίδια ζώα επηρεάζουν τη διάθεση και την υγεία
Η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου δεν είναι για όλους