Η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου δεν είναι για όλους

Το να έχετε ένα κατοικίδιο ζωάκι δεν είναι ένα θαυματουργό φάρμακο για τις στιγμές που δεν είστε καλά ψυχικά. Η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου είναι ωφέλιμη μόνο για εκείνους που αγαπούν και εκτιμούν τα κατοικίδια ζώα. Αν δεν εμπίπτετε σε αυτήν την κατηγορία, η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου δεν πρόκειται να σας δώσει κανένα όφελος, ούτε και να βελτιώσει τη ζωή σας. Για άλλους ανθρώπους, η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί απλά να μην είναι πρακτική. Μερικά από τα μειονεκτήματα είναι:

• Τα κατοικίδια κοστίζουν: Τα τρόφιμα, ο κτηνίατρος, οι άδειες, η περιποίηση, τα παιχνίδια και τα λοιπά έξοδα συντήρησης μπορεί να μαζευτούν. Οι άνεργοι ή οι ηλικιωμένοι με περιορισμένο εισόδημα, θα έχουν πρόβλημα στο να συντηρήσουν ένα κατοικίδιο.

• Τα κατοικίδια ζώα απαιτούν χρόνο και προσοχή. Όπως μπορεί να σας βεβαιώσει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου, δεν είναι καθόλου χαλαρωτικό το να γυρνάτε σπίτι και να βλέπετε έναν σκύλο που ήταν κλειδωμένος όλη την μέρα μέσα. Τα σκυλιά χρειάζονται καθημερινή άσκηση για να παραμείνουν ήρεμα και φρόνιμα. Τα περισσότερα κατοικίδια απαιτούν τουλάχιστον καθημερινή φροντίδα και προσοχή. Τα κατοικίδια μπορούν ενδεχομένως να σας περιορίσουν την κοινωνική δραστηριότητα, δεδομένου ότι μπορούν να μείνουν μόνα τους μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

• Τα κατοικίδια μπορεί να είναι καταστροφικά: Κάθε κατοικίδιο ζώο μπορεί να προκαλέσει ακούσια μια ζημιά στο σπίτι. Μερικές γάτες μπορεί να σκίζουν τις κουρτίνες ή τα έπιπλα και μερικά σκυλιά μπορεί να μασάνε παπούτσια. Ενώ η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό αυτών των γεγονότων, η καταστροφική συμπεριφορά παραμένει στα ζώα που μένουν μόνα τους και χωρίς άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

κατοικίδια-ζώα-ιδιοκτησία
• Απαιτούν υπευθυνότητα: Τα περισσότερα σκυλιά, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη ράτσα, έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν τραυματισμό στους ανθρώπους, αν δεν τα χειριστεί κατάλληλα και υπεύθυνα ο ιδιοκτήτης τους. Ακόμα και οι γάτες μπορούν να γρατζουνίσουν ή να δαγκώσουν. Οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για κάθε πιθανό κίνδυνο, ειδικά όταν είναι και παιδιά παρόντα.

• Εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μερικών ανθρώπων: Ενώ υπάρχουν μερικές ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν από γάτες και στους ιδιοκτήτες τους, οι αλλεργίες είναι ο πιο συνηθισμένος κίνδυνος που διατρέχει κάποιος. Εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας σας έχετε διαγνωστεί ότι έχετε αλλεργία σε ένα κατοικίδιο ζώο, σκεφτείτε το προσεκτικά αν μπορείτε να ζήσετε με τα συμπτώματα πριν το αγοράσετε. Επίσης, σκεφτείτε ότι κάποιοι φίλοι ή συγγενείς με αλλεργίες δεν μπορούν πλέον σας επισκέπτονται στο σπίτι σας, αν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο.

Σχετικά Άρθρα:
Πως να διαλέξετε το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς
Κατοικίδια ζώα και υγιής τρόπος ζωής
Πως να βρείτε ένα κατοικίδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στον τρόπο ζωής σας