Αγορα γατας – Τι να προσέξετε

Η αγορά μιας γάτας μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε. Μια γάτα θα σας αλλάξει τη ζωή. Είναι επίσης μια δέσμευση 15-20 χρόνων εάν είστε τυχερός.

Αλλά η αγορά μια γάτας επίσης σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα – να μιλήσετε με κάποιον ιδιοκτήτη γάτας, εκτροφείς ή επαγγελματίες στην προστασία ζώων, κτηνίατρους και εθελοντές. Γάτες είναι διαθέσιμες από διάφορες πηγές αλλά πως μπορείτε να ξέρετε ότι αγοράζετε τη γάτα σας από κάποια αξιόλογη πηγή? Πως μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η γάτα σας είναι υγιής? Πως μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αγοράζετε τον σωστό τύπο γάτας για σας, την οικογένειά σας και τις συνθήκες ζωής σας? Θα βοηθήσουμε εμείς!

Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψιν όταν αγοράζετε μία γάτα.

Αγοράζετε την γάτα για συντροφικότητα ή για να διασκεδάσετε τα παιδιά? Η γάτα σας θα βγαίνει έξω από το σπίτι ή μήπως θα της επιτρέπετε να είναι και μέσα και έξω? Είναι κάποιος μέσα στο σπίτι σας αλλεργικός στις γάτες? Θα στειρωθει? Αγοράζετε τη γάτα από εκτροφέα ή από κατάστημα με κατοικίδια ή θέλετε να σώσετε κάποιο ανεπιθύμητο ζώο από κάποιο καταφύγιο?

Άλλες ερωτήσεις για να σκεφτείτε είναι οι εξής:

  • Θα κάνετε ονυχεκτομή στο γατάκι σας?
  • Που θα κάνουν τις ακαθαρσίες του?
  • Ποιος θα προσέχει και θα ταϊζει το γατάκι σας?
  • Τι θα το ταϊζετε?
  • Τι εμβόλια είχε κάνει και ποια χρειάζεται?
  • Χρειάζεται να ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή για παράσιτα και ψύλλους?
  • Είναι υγιές?
  • Είναι καλύτερο να αγοράζεις από εκτροφέα?
  • Τι έτρωγε τόσο καιρό?
  • Τι φαγητό προτείνουν?

Αυτές και άλλες ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν όταν αγοράζετε ή υιοθετείτε μια γάτα. Αποφασίστε με το μυαλό και όχι με την καρδιά έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι όταν αγοράσετε μια γάτα θα είστε σε θέση να της προσφέρετε ένα ασφαλές σπιτικό.

Αγοράζοντας μια γάτα… Καθαρόαιμη ή Διασταύρωση?

Ανάμεσα στους πολλούς προβληματισμούς για την αγορά μιας γάτας είναι και η ράτσα. Οι πιο συνηθισμένες γάτες στην Αμερική είναι οι “εγχώριες με μακρύ τρίχωμα” και οι “εγχώριες με κοντό τρίχωμα”. Είναι αξιαγάπητες και υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη,σχέδια και χρώματα.

Υπάρχουν επίσης αρκετές ράτσες γατών. Θα σας πούμε λίγα λόγια για τους 10 κορυφαίες.

Η πιο δημοφιλής ράτσα γατών σήμερα είναι η Περσική. Είναι γνωστές για την μακριά,πυκνή γούνα τους, τα εκφραστικά πρόσωπά τους με ορθάνοιχτα μάτια και για την ευγενική και αξιαγάπητη διάθεσή τους.

Στη δεύτερη θέση έχουμε την αμερικάνικη Maine Coon γάτα. Αυτές οι εντυπωσιακές γάτες είναι από τις μεγαλύτερες ράτσες. Τα αρσενικά ζυγίζουν περίπου 6-8 κιλά και τα θηλυκά περίπου 7 κιλά. Όπως και οι Περσικές, έτσι και αυτές, είναι ευγενικές και αξιαγάπητες.

Στη θέση νούμερο τρία έχουμε την κομψή και όμορφη γάτα Σιάμ.

Στην τέταρτη θέση έχουμε την “εξωτική” γάτα, Exotic. Αυτές οι γάτες είναι σαν τις Περσικές αλλά με πιο κοντό τρίχωμα, γεγονός που τις κάνει πιο εύκολες όσον αφορά την περιποίησή τους.

Στην πέμπτη θέση έχουμε την Abyssinian, που μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι προστάτευαν τους Φαραώ της Αιγύπτου.

αγορά-γάτας

Στην έκτη θέση έχουμε μια γάτα που υπάρχει σε πολλά χρώματα, την Oriental η οποία μοιάζει και συμπεριφέρεται όπως η Siamese.

Στην έβδομη θέση έχουμε μία γάτα με καταπληκτικά μπλε μάτια, μακριά μεταξένια γούνα και άσπρες “κάλτσες” σε κάθε της πόδι.

Στην όγδοη θέση έχουμε την American shorthair, η οποία υπάρχει σε ποικιλία χρωμάτων και χρωματικών συνδυασμών. Οι περισσότερες έχουν ένα μοναδικό σημάδι στο κούτελό τους,ακριβώς πάνω από τα μάτια τους, το γράμμα Μ.

Στο νούμερο εννέα έχουμε την γάτα, Scottish Fold, η οποία μοιάζει είτε με χαριτωμένη κουκουβάγια είτε με αρκουδάκι.

Τέλος η δέκατη πιο φημισμένη ράτσα είναι η Burmese. Αυτή η γάτα με την απαλή γούνα της και την συμπαγή κατασκευή της, δεν απαιτεί πολύ περιποίηση.

Η ράτσα όμως, δεν αποτελεί πάντα το καλύτερο κριτήριο ομορφιάς όταν αγοράζει κανείς μία γάτα. Μια ευγενική, χαριτωμένη και αξιαγάπητη γάτα μπορεί να είναι οποιασδήποτε ράτσας ή οποιουδήποτε συνδυασμού ρατσών. Οι πιθανότητες λένε ότι θα καταλάβεις ποια γάτα είναι κατάλληλη για σένα τη στιγμή που θα την κρατήσεις στα χέρια σου. Η ομορφιά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι διαφορετική για τον καθένα.

Αγοράζοντας μία γάτα… Σκεφτείτε παιδιά, γατιά και φροντίδα

Όταν αγοράζετε μία γάτα για ένα νοικοκυριό με παιδιά πρέπει να γνωρίζετε την ιδιοσυγκρασία του ζώου. Να ξεχωρίσετε πότε μία ενήλικη γάτα είναι φιλική με τους ανθρώπους. Μπορείτε να την κρατήσετε,να την χαϊδέψετε και να δείτε πως θα αντιδράσει.

Οι περισσότερες γάτες είναι παιχνιδιάρες αλλά στην περίπτωση κάποιας που δεν είναι, να είστε προσεχτικοί. Όταν αγοράζετε μια γάτα, πρέπει να γνωρίζετε από πριν ποιος θα τη φροντίζει. Εάν έχετε παιδιά,πρέπει να υποθέσετε ότι αυτός που θα την φροντίζει θα είστε εσείς. Τα παιδιά μπορούν να δίνουν αγάπη στην γάτα αλλά δεν μπορούν να την φροντίζουν σε καθημερινή βάση. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι .

Η αγορά μιας γάτας επίσης σημαίνει ότι πρέπει να οδηγείτε μέχρι τον κτηνίατρο και στο μαγαζί με καλής ποιότητας ζωοτροφές. Αυτό πιθανότατα θα είναι δική σας δουλειά.

Ιδανική επιλογή όταν αγοράζετε μία γάτα

Η ιδανική επιλογή γάτας είναι αυτή που τόσο το γένος, η ράτσα αλλά και η ιδιοσυγκρασία της, ταιριάζουν στο δικό σας τρόπο ζωής και ταιριάζουν και με το σπιτικό σας. Είναι μία γάτα η οποία έχει στειρωθεί (ή θα στειρωθεί σύντομα) και είναι κοινωνική με τους ανθρώπους και με άλλα κατοικίδια.

Η αγορά μιας γάτας είναι μία πράξη αγάπης, η οποία όμως φέρνει μεγάλη ευθύνη. Πριν αγοράσετε μια γάτα πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα μπορείτε να είστε τόσο καλός φίλος με αυτήν, όπως θα είναι και αυτή με εσάς.

Σχετικά Άρθρα:
Γατες Σιαμ - Η γάτα με το κοντό τρίχωμα
Γατες Περσιας - Περσικες Γατες
Φροντίδα γάτας - Πως να φροντίσετε το κατοικίδιό σας