Παγκ – Σκυλιά Pug

Χώρα Προέλευσης: Η λέξη Παγκ προέρχεται είτε από τη λατινική λέξη για τη «γροθιά» (γιατί όντως το πρόσωπο του σκύλου αυτού είναι σαν να έχει δεχθεί μια γροθιά!) ή από την αρχαία αγγλική λέξη «πακ» για τον μικρό χαριτωμένο πίθηκο. Σε αντίθεση με τις άλλες μικρόσωμες ράτσες, το Παγκ κατάγεται από τους μολοσσούς! Αρχικά εξετράφη ως κατοικίδιο ζώο των αυτοκρατόρων στην Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας Σανγκ και έγινε δημοφιλές κατοικίδιο ζώο των μοναχών του Θιβέτ. Τα Παγκ εισήχθησαν στην Ολλανδία από την εταιρεία Dutch East Trading, όπου ένα τέτοιο σκυλί έσωσε τη ζωή ενός πρίγκιπα με το να γαβγίζει σε έναν δολοφόνο, και ένα άλλο Παγκ αργότερα συνόδευε τον Βασιλιά Γουίλιαμ τον 3ο της Αγγλίας στο ταξίδι του για να διεκδικήσει το θρόνο. Η γυναίκα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, η Ιωσηφίνα, είχε ένα Παγκ που ονομαζόταν Fortune, το οποίο χρησιμοποιούσε για να παραδίδει μηνύματα στον Ναπολέοντα όσο ήταν στη φυλακή το 1794, και στα τέλη της δεκαετίας του 1800 η Βασίλισσα Βικτώρια είχε πολλά Παγκ που εξέτρεφε η ίδια προσωπικά. Εκτός από την μεγάλη δημοτικότητα τους ως κατοικίδια ζώα, τα Παγκ χρησίμευσαν ως σκυλιά φρουράς ή ως σκυλιά όσφρησης. Εν ολίγοις, τα Παγκ έχουν κάνει σχεδόν τα πάντα!

Μέγεθος: Το Παγκ έχει ύψος στον ώμο 35 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 7 κιλά. Διαθέτει μεγάλο, σφαιρικό κεφάλι με μεγάλα μάτια, μικρά αυτιά που γέρνουν προς το ρύγχος ή που είναι διπλωμένα, ζαρωμένο μέτωπο, και ένα ξεχωριστό μικρό, τετράγωνο ρύγχος. Τα Παγκ έχουν συμπαγές, μυώδες σώμα με τοξωτό λαιμό, ευρύ στήθος, και κατσαρή ουρά που πέφτει στην πλάτη.

Τρίχωμα: Το Παγκ έχει γυαλιστερό κοντό τρίχωμα το οποίο μπορεί να έχει χρώμα βερικοκί, μαύρο, καστανοκίτρινο ή ασήμι, αλλά όλα έχουν μαύρη μουσούδα. Μαδάνε σε φυσιολογικό ρυθμό, αλλά το κάνουν όλο το χρόνο. Αυτά με καστανοκίτρινο χρώμα έχουν διπλό τρίχωμα και μαδάνε αρκετά. Για να ελέγξετε το μάδημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά σαμπουάν ή να το περιποιείστε τακτικά.

Χαρακτήρας: Τα σκυλάκια αυτά είναι καλόβολα, απλά, κοινωνικά, έξυπνα και ήρεμα. Η λατινική φράση «multum in parvo» (πολύ από λίγο) χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την τεράστια προσωπικότητα του Παγκ που περιέχεται σε ένα τόσο μικρό σώμα.

Ιδιοσυγκρασία: Το Παγκ τα πάει καλά με τα παιδιά, με τα άλλα σκυλιά, καθώς και με κάθε άλλο κατοικίδιο. Έχει υψηλές κοινωνικές απαιτήσεις και μπορεί να ζηλεύει αν το αγνοήσετε. Είναι αξιαγάπητα σκυλιά και τους αρέσει να κάθονται κοντά στο πλευρό του ιδιοκτήτη τους. Τα περισσότερα από αυτά όμως ροχαλίζουν ή σφυρίζουν στον ύπνο τους.

Φροντίδα: Οι χαλαρές τρίχες πρέπει να αφαιρούνται περιοδικά με μια βούρτσα από καουτσούκ και πρέπει να εφαρμόζετε ειδική λοσιόν στις τσακίσεις του προσώπου. Το σχήμα του προσώπου του Παγκ, τα καθιστά επιρρεπή σε τραυματισμούς των ματιών και γδαρμένους κερατοειδείς, καθώς και σε δυσκολίες στην αναπνοή. Είναι επίσης ευαίσθητα στην παχυσαρκία, πράγμα που καθιστά την άσκηση και την υγιεινή διατροφή σημαντικά. Έχουν δυσκολία διάχυσης της θερμότητας και δεν πρέπει να μένουν πολύ ώρα σε ψηλές θερμοκρασίες ή να είναι κλειδωμένα στο αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό. Είναι επίσης επιρρεπή σε μια εγκεφαλίτιδα συνηθισμένη στη ράτσα αυτή, την PDE.

παγκ-σκυλια-1

Το Παγκ μπορεί να κάνει κάτι σαν «αντίστροφο φτάρνισμα», το οποίο είναι ένα ειδικό ρουθούνισμα για την αφαίρεση του υγρού που παγιδεύεται κάτω από τον ουρανίσκο. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να φοβίσει το σκύλο και εσάς. Θα πρέπει να το αντιμετωπίζετε μιλώντας του ήρεμα και τρίβοντας απαλά το λαιμό του. Το Παγκ ζει περίπου 12-15 χρόνια.

Εκπαίδευση: Είναι απαραίτητο να είστε ευγενής όταν εκπαιδεύετε το σκυλάκι αυτό, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στον τόνο της φωνής του ιδιοκτήτη τους. Μερικές φορές είναι πεισματάρικα, αλλά τα πάνε καλά με την εκπαίδευση.

Δραστηριότητα: Τα σκυλιά αυτά αγαπούν να κάνουν φασαρία και να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον ο καιρός είναι καλός. Πάντα σιγουρευτείτε ότι έχετε ένα δροσερό μέρος για να περνούν την ημέρα εάν κάνει πολύ ζέστη έξω. Το Παγκ είναι κατάλληλο για ζωή σε διαμέρισμα.

Σχετικά Άρθρα:
Πως να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας στο σπίτι
Μπιγκλ - Σκυλιά Beagle
Σκυλιά τσέπης