Υιοθεσία σκύλου – Τι να προσέξετε

Η υιοθεσία ενός σκύλου είναι μια απόφαση που πρέπει να γίνει με προσοχή και περίσκεψη. Ένα σκυλί δεν είναι παιχνίδι ή αξεσουάρ. Είναι ένα ζωντανό πλάσμα και ως εκ τούτου, η απόφαση να υιοθετήσετε ένα σκυλί απαιτεί την ίδια προσοχή που θα έχετε αν είχατε να αποφασίσετε πού να ζήσετε, αν θα αποκτήσετε παιδιά, ή αν πρέπει να παντρευτείτε.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι υιοθετούν ένα σκυλί επειδή είναι “χαριτωμένο” ή “της μόδας” και όχι με βάση τα πλεονεκτήματα της συμπεριφοράς του και τα επίπεδα δραστηριότητάς του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο σκύλος μπορεί να επιστραφεί στο κέντρο διάσωσης ή στον εκτροφέα, και κάθε επιστροφή είναι ένα μελανό σημάδι στο ιστορικό του σκύλου. Υπονοεί ότι ο σκύλος είναι μη αποδεκτός, και τις περισσότερες φορές που ένας σκύλος επιστρέφεται, το πιο πιθανό είναι να του γίνεται ευθανασία.

Εκτιμήστε το δικό σας επίπεδο ενέργειας

Όταν επιλέγετε ένα νέο σκυλί, είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε υπ’ όψη πώς η ενέργεια που έχει το σκυλί θα πρέπει να εναρμονίζεται με τη δική σας. Το πιο σημαντικό βήμα είναι να αφιερώσετε κάποιο χρόνο για να προσδιορίσετε ποια είναι τα δικά σας επίπεδα ενέργειας. Ξυπνάτε νωρίς, παίρνετε ένα καλό πρωινό και πάτε για τρέξιμο στα βουνά ή μήπως έχετε πιο ήπιους ρυθμούς; Όταν τα επίπεδα ενέργειας σας δεν ταιριάζουν με του σκύλου, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για την πλευρά των ανθρώπων αλλά και ο σκύλος μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις και προβλήματα. Επομένως να λάβετε υπ’ όψη σας πως η ενέργεια σας θα επηρεάσει την απόφασή σας.

Ράτσες σκυλιών και ενέργεια

Μόλις καταλάβετε το δικό σας επίπεδο ενέργειας, να ξεκινήσετε την έρευνά σας σχετικά με τις ράτσες σκυλιών και τα επίπεδα ενέργειάς τους. Θυμηθείτε, η ράτσα του σκύλου δεν υπαγορεύει αναγκαστικά την προσωπικότητά του, αλλά μερικές ράτσες σκυλιών έχουν συγκεκριμένη ενέργεια ή διάθεση. Αφού έχετε κάνει την έρευνά σας, μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας για σκυλί με μερικές ιδέες στο μυαλό. Ποτέ δεν βλάπτει να είστε προετοιμασμένοι.

Σκυλιά σε κλουβιά

Αν αποφασίσετε να ψάξετε σε κέντρα διάσωσης σκύλων, να έχετε κατά νου ότι το επίπεδο της ενέργειας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί για ένα σκυλί σε κλουβί. Τα σκυλιά που μένουν σε κλουβιά για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι απογοητευμένα και νευρικά. Θα βοηθούσε να είχατε κάποιον με εμπειρία ή κάποιον επαγγελματία να σας βοηθήσει να καταλάβετε το επίπεδο της ενέργειας του σκύλου σας.

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε

Μην φοβάστε να ρωτήσετε το προσωπικό κάποια πράγματα για το σκύλο. Για το προσωπικό, δεν αρκεί απλά να πάρετε τον σκύλο μαζί σας και είναι αφοσιωμένοι στο να βρουν ένα καλό σπίτι για τα σκυλιά που φροντίζουν. Έτσι μπορείτε να είστε αρκετά σίγουροι ότι θα σας πουν την αλήθεια. Μάθετε πως είναι ο σκύλος από κοντά και πως τα πάει με το προσωπικό και με τα άλλα σκυλιά ή πως αντιδρά όταν οι άνθρωποι έρχονται για να δουν τα άλλα σκυλιά. Οι απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αυτά θα σας δώσουν μια καλύτερη ιδέα για το πώς θα είναι να μένετε μαζί με τον σκύλο στο σπίτι.

Πάρτε το σκυλί για έναν περίπατο

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό τεστ για ένα νέο σκυλί. Μάθετε από το καταφύγιο αν μπορείτε να βγάλετε το σκυλί που σας ενδιαφέρει για ένα “test drive” και βγάλτε τον έξω για μια περιφορά γύρω από το τετράγωνο και δείτε πώς τα πάτε μαζί. Όχι μόνο θα πάρετε μια πρώτη ιδέα για το πώς λειτουργείτε μαζί σαν ομάδα, αλλά θα κατανοήσετε καλύτερα το ταμπεραμέντο του, αφού τον έχετε έξω και όχι στο κλουβί του.

υιοθεσία-σκύλου

Το πιο σημαντικό είναι να αφήσετε τα συναισθήματά σας έξω από αυτό. Θα έχετε αρκετό χρόνο να δεθείτε με το νέο σκυλί σας αφού τον πάρετε σπίτι και ενσωματωθεί στην οικογένειά σας. Για το καλό και των δύο σας, προσπαθήστε να μην αφήνετε το περιβάλλον του καταφυγίου και το βάρος της απόφασης να σας επηρεάσουν να υιοθετήσετε ένα σκυλί. Τα κέντρα διάσωσης μπορεί να είναι φρικτά μέρη αν οι σκέψεις σας επικεντρωθούν στην τύχη του κάθε σκύλου. Είναι ζωτικής σημασίας για σας να επιλέξετε το σωστό σκυλί, και όχι μόνο αυτό για το οποίο νιώθετε οίκτο. Η λύπη για έναν άστεγο σκύλο δεν θα τον ωφελήσει σε μακροπρόθεσμη βάση.

Κρατήστε το μυαλό σας ανοικτό, κάνετε την έρευνά σας, και έχετε υπομονή! Στο τέλος, θα κάνετε την καλύτερη επιλογή και για τους δύο.

Σχετικά Άρθρα:
Αγορά σκύλου - Τι να προσέξετε
Γκόλντεν Ριτρίβερ - Σκυλιά Golden Retriever
Μίνι Σνάουτσερ - Σκυλιά Mini Schnauzer