Φροντίδα γάτας – Πως να φροντίσετε το κατοικίδιό σας

Θα έχετε ακούσει ότι οι γάτες έχουν εννέα ζωές. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο, η γάτα σας θα έχει μια πολύ καλή ζωή με την κατάλληλη φροντίδα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν για την φροντίδα μιας γάτας, και θα τα συζητήσουμε στη συνέχεια.

Πως κάνουμε μπάνιο μια γάτα

Οι γάτες συνήθως δεν χρειάζονται μπάνιο, αλλά αν η γάτα σας χρειάζεται να κάνει μπάνιο, ζητήστε από ένα φίλο να σας βοηθήσει. Τοποθετήστε μια μικρή κουβέρτα ή πετσέτα στα τοιχώματα του νιπτήρα ή της μπανιέρας ώστε η γάτα σας να πιαστεί από αυτό. Μια γάτα πανικοβάλλεται με τις ολισθηρές επιφάνειες όπου δεν μπορεί κρατηθεί γερά. Κρατήστε τη γάτα με το ένα χέρι και σαπουνίστε τη γρήγορα με το άλλο.

Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι περίπου 37 βαθμούς Κελσίου. Αν το νερό είναι θερμότερο ή ψυχρότερο θα προκαλέσει δυσφορία στη γάτας σας.

Πλύνετε το κεφάλι, τα αυτιά και το λαιμό πρώτα. Αν δεν το κάνετε, τυχόν ψύλλοι που θα είναι πάνω στο ζώο θα καταφύγουν εκεί, ενώ καθαρίζετε το υπόλοιπο σώμα του. Να είστε προσεκτικοί για να μην πέσει σαμπουάν στα μάτια.
Για να αποφύγετε τα κρυολογήματα, μη βγάλετε τη γάτα έξω για αρκετές ώρες μετά το μπάνιο.

Τι να ταΐσετε μια γάτα

Ποτέ μην δίνετε κόκκαλα στη γάτα σας, γιατί μπορεί να σπάσουν σε αιχμηρά κομμάτια και να πιαστούν στο λαιμό του κατοικίδιου ζώου σας.

Αν η γάτα σας δεν φάει την τροφή της μέσα σε δύο ώρα και η τροφή έχει υγρασία, βάλτε τη στο ψυγείο. Η ξηρά τροφή και τα μπισκότα είναι τα μόνα τρόφιμα που μπορείτε να αφήσετε έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μην δίνετε τροφή για σκύλους σε μια γάτα.

Αν πρόκειται να αλλάξετε τη διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας να το κάνετε σταδιακά. Μια ξαφνική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει σοκ στο σύστημα του ζώου.

Μην ανησυχείτε αν η γάτα σας τρώει χόρτα. Πολλά ζώα το κάνουν αυτό.

Σε μια ζεστή ημέρα, να έχετε το νου σας στο νερό της γάτας. Συμπληρώστε με νερό τον μπολ του κατοικίδιου ζώου σας και να το αλλάζετε συχνά.

Πώς να καλλωπίσετε μια γάτα

Όταν η γάτα σας αρχίζει να μαδάει, συνήθως μετά τους κρύους μήνες, κάντε μασάζ στο τρίχωμα της με τα χέρια σας, τότε χαϊδέψτε το ζώο από το κεφάλι μέχρι την ουρά με τις παλάμες σας. Θα έχετε λιγότερα μαλλιά σε όλο το σπίτι.

Εάν η γάτα σας έχει κόμπους στο τρίχωμά της, χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας και όχι μια χτένα για να την ξεμπλέξετε.

Όταν βουρτσίζετε κοντότριχες γάτες, φροντίστε να βουρτσίζετε ανάμεσα στους ώμους, όπου η γάτα δεν μπορεί να φτάσει μόνη της.

Θα είναι πιο εύκολο να περιποιηθείτε τα νύχια της γάτας σας αν πατάει το πόδι της ώστε για να εκθέσει τα νύχια της. Χρησιμοποιήστε έναν ειδικό νυχοκόπτη που θα βρείτε σε κάθε κατάστημα κατοικίδιων και ποτέ ένα νυχοκόπτη που είναι για ανθρώπους. Κόψτε το νύχι μόνο μέχρι τη ροζ γραμμή που μπορείτε να δείτε μέσα σε αυτό και όχι παραπέρα.

Τα αυτιά της γάτας σας θα πρέπει να καθαρίζονται κάθε μήνα. Καθαρίζετε μόνο το μέρος του ακουστικού πόρου που μπορείτε να δείτε, χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα εμποτισμένη με λαδάκι ή οινόπνευμα.

Μην αφήνετε τη γάτα σας στο αμάξι όταν κάνει ζέστη, ακόμα και αν τα παράθυρα είναι ανοικτά. Η θερμότητα συσσωρεύεται πολύ γρήγορα σε ένα αυτοκίνητο και μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία ή ακόμη και θάνατο.

φροντιδα-γατας-1

Θέματα Υγείας

Τα αποπαρασιτικά φάρμακα είναι επικίνδυνα αν χρησιμοποιηθούν εσφαλμένα. Ποτέ μην δίνετε στη γάτα σας οποιοδήποτε φάρμακο αν δεν το έχει εγκρίνει ο κτηνίατρος σας.

Εάν μια γάτα είναι πολύ άρρωστη για να καθαριστεί μόνη της, κρατήστε την τουλάχιστον βουρτσισμένη. Σκουπίστε συχνά την καταρροή από τα μάτια.

Για να δώσετε στη γάτα σας ένα χάπι, κρατήστε σταθερά το ζώο στην αγκαλιά σας ή ανάμεσα στα γόνατά σας. Πιάστε το κεφάλι της εκατέρωθεν του σαγονιού, έτσι ώστε η γάτα να ανοίξει το στόμα της. Τοποθετήστε το χάπι όσο πιο πίσω στο λαιμό όσο το δυνατόν. Κλείστε το στόμα της γάτας, και τρίψτε το λαιμό της απαλά για την κάνετε να το καταπιεί.

Οι γάτες είναι επιρρεπείς στο διαβήτη. Εάν η γάτα σας είναι διαβητική, πρέπει να σας δείξει ο
κτηνίατρός σας πώς να κάνετε στη γάτα τις απαραίτητες ενέσεις ινσουλίνης. Εάν το κάνετε αυτό σωστά, ο διαβήτης δεν θα μειώσει τη διάρκεια ζωής της γάτας σας.

Εάν μια γάτα εμφανίζεται υποσιτισμένη παρ’ όλο που τρέφεται καλά, αν έχει χαλαρά κόπρανα, ταλαιπωρημένο τρίχωμα και φούσκωμα στο στομάχι, θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι έχει σκουλήκια και να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.

Η συνεχής καταρροή από το μάτι της γάτας σας μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα κάποιας τοπικής λοίμωξης ή κάποια άλλη νόσος που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αν ένα γατάκι πεθάνει ξαφνικά χωρίς κανένα σημάδι ασθένειας, κατά πάσα πιθανότητα είχε ασβέστωμα αιλουροειδών. Οι άλλες γάτες σας θα πρέπει να εμβολιαστούν αμέσως.

Οι γάτες αγαπούν να παίζουν με σκοινάκια ή κορδόνια, αλλά τέτοια παιχνίδια μπορεί να αποβούν μοιραία. Εάν η γάτα σας καταπιεί σκοινάκια, δώστε της βαζελίνη για να διευκολύνεται τη διέλευση του υλικού μέσω του συστήματος.

Κρατήστε τις γάτες μακριά από τα δηλητηριώδη φυτά εσωτερικού χώρου, όπως η Ντιφενμπάχια, και το Αλεξανδρινό.

Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα – αλλά αν τις φροντίζετε σωστά, θα σας παρέχουν τεράστια ευχαρίστηση!

Σχετικά Άρθρα:
Γατες Σιαμ - Η γάτα με το κοντό τρίχωμα
Γατες Περσιας - Περσικες Γατες
Αγορα γατας - Τι να προσέξετε