Ράτσες Καναρινιών – Είδη Καναρινιών

Παρόλο που όλα τα καναρίνια ανήκουν στο ίδιο γένος (Serinus), υπάρχει μεγάλη ποικιλία για να διαλέξετε. Αρχικά, υπάρχουν 3 βασικές ράτσες: χρωματιστά καναρίνια, καναρίνια τύπου και τραγουδιστά καναρίνια. Ύστερα, υπάρχουν διάφορες ποικιλίες σε κάθε ράτσα και υπάρχουν και πολλές με συνδυασμό από ράτσες καναρινιών από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε. Όλες αυτές οι ποικιλίες προέρχονται από ένα πρόγονο, το άγριο καναρίνι (Serinus serinus) των Κανάριων νήσων. Αυτά τα πτηνά διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους και γίνονται σπουδαία κατοικίδια.

Τα χρωματιστά καναρίνια

Αμέτρητα επιλεγμένα ζευγαρώματα άγριων καναρινιών οδήγησαν στην δημιουργία του τυπικού κίτρινου καναρινιού (χωρίς χρώση μελανίνης σε αντίθεση με αυτά με πλήρης μελάγχρωση, γκίζα-πράσινα άγρινα καναρίνια). Αργότερα, η εμφάνιση ενός πράσινου και κανελί χρώματος καναρινιού σήμανε την αρχή της εκτροφής χρωματιστών καναρινιών σαν χόμπι. Άσπρα, μπλε και καστανοκίτρινα καναρίνια σύντομα ακολούθησαν. Στις αρχές του 1900 μετά από ζευγάρωμα προστέθηκε και το κόκκινο χρώμα στην πολύχρωμη παλέτα των χρωμάτων των καναρινιών.


Γενετικά μιλώντας, το χρώμα που θα έχει το καναρίνι εξαρτάται από δύο βασικά στοιχεία: το λιπόχρωμα και το χρώμα της μελανίνης. Το λιπόχρωμα είναι το χρώμα του εδάφους, το οποίο είναι κίτρινο στα άγρια καναρίνια και επίσης περιλαμβάνει ισχυρό άσπρο, λιγότερο ισχυρό άσπρο και κόκκινο. Το χρώμα της μελανίνης περιλαμβάνει σκούρες αποχρώσεις του μαύρου και του καφέ στα άγρια καναρίνια. Όταν επιβάλλεται το ένα στο άλλο, το λιπόχρωμα και η μελανίνη συνδυάζονται για να δημιουργήσουν χρώματα όπως πράσινο, μπλε, μπρούντζινο, κανελί, καστανό – κίτρινο και καφέ.

Για παράδειγμα, πάρτε ένα καναρίνι όπου το χρώμα του είναι βασισμένο στο κίτρινο (λιπόχρωμα) και βάλτε το να ζευγαρώσει με ένα πτηνό το οποίο γενετικά έχει μαύρη μελανίνη και ίσως δημιουργηθεί ένα πράσινο καναρίνι. Τα χρωματιστά καναρίνια περιλαμβάνουν πράσινα (χάλκινα ή μπλε), καφέ(κανελί), καναρίνια με κόκκινα μάτια, παστέλ, κόκκινα, ισχυρό ή λιγότερο ισχυρό άσπρο, αραιωμένο πράσινο καθώς και που έχουν σημάδια στα φτερά τους παρόμοια με αυτά των ερπετών.

Κάποια καναρίνια πρέπει να παίρνουν τροφές, ουσίες για να ενισχύσουν την ποιότητα των χρωμάτων τους. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει πριν αρχίσει να μαδάει το καναρίνι, περίπου όταν είναι 6-8 εβδομάδων.

Το κόκκινο πιπέρι ήταν ένα από τα πρώτα συστατικά που δίνανε στα κόκκινα καναρίνια για τονίσουν το χρώμα τους. Ωστόσο, δεν μπορείτε να κάνετε ένα κίτρινο καναρίνι κόκκινο όσο κόκκινο πιπέρι και αν του δώσετε. Το βασικό χρώμα του πτηνού πρέπει να είναι συμβατό με το χρώμα το οποίο θέλετε να αποκτήσει. Έτσι λοιπόν, το πορτοκαλί χρώμα του κόκκινου καναρινιού μπορεί να γίνει πιο κόκκινο αν του δίνετε κόκκινο πιπέρι ή συνθετική κανθαξανθίνη. Τα χημικά που βοηθάνε τα πτηνά να αποκτήσουν πιο έντονο χρώμα μπορεί να τους προκαλέσουν προβλήματα υγείας εάν δεν δοθούν σωστά. Συμβουλευτείτε κάποιον κτηνοτρόφο καναρινιών ή κάποιον κτηνίατρο πριν κάνετε κάποια κίνηση σχετική με αυτό το θέμα.

Καναρίνια που τραγουδάνε

Όλα τα καναρίνια τραγουδάνε, αλλά όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, κάποια τραγουδάνε καλύτερα από άλλα. Τα αρσενικά καναρίνια είναι οι πραγματικοί τραγουδιστές (πάντα θέλουν να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά). Επομένως, εάν η ποιότητα του τραγουδιού είναι αυτό που ψάχνετε, τότε το αρσενικό καναρίνι είναι η καλύτερη επιλογή.

ρατσες-καναρινιων

Μπορεί να πει κανείς ότι τα καναρίνια είναι καλλιτέχνες καταγραφής, γιατί μαθαίνουν τραγούδια είτε με την μίμηση τραγουδιών άλλων πτηνών – εφαρμόζοντας κάποια κομμάτια στα δικά τους τραγούδια, είτε ακούγοντας διεγερτική μουσική.

Το πιο διάσημο καναρίνι που τραγουδάει είναι το καναρίνι Hartz roller που πήρε το όνομά του από την ορεινή περιοχή Hartz της Γερμανίας. Τραγουδάει με το ράμφος του σχεδόν κλειστό και εκπέμπει ένα απαλό τόνο μέσα από το λαιμό του. Το Βέλγικο waterslager θεωρείται εξίσου καλό σε ποιότητα τραγουδιού και τραγουδάει νότες που μοιάζουν με ρυάκι.

Οι αμερικάνικοι τραγουδιστές, όπου αναπτύχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στο 1930, είναι πιθανότατα τα πιο εμφανίσιμα καναρίνια που τραγουδάνε. Είναι μία μίξη μεταξύ του Hartz (από το οποίο έχει πάρει το υπέροχο τραγούδι του) και του καναρινού συνόρων (το οποίο θαυμάζεται για την εμφάνισή του). Τα ισπανικά αρσενικά από την άλλη μεριά έχουν το δυνατότερο τραγούδι. Εκπέμπουν ένα δυνατό, μεταλλικό κάλεσμα.

είδη-καναρινιων

Καναρίνια Τύπου

Αυτά τα καναρίνια υπάρχουν σε όλα τα σχέδια και μεγέθη. Μπορεί να είναι ψηλά και αδύνατα (μέγεθος και πάχος μπορεί να ποικίλει), όπως και επίσης και με απαλές και στολισμένες φτερούγες. Κάποια ανήκουν σε διάφορες ποικιλίες κορωνίδων, όπως το καναρίνι Gloster το οποίο φαίνεται σαν ήρθε κατευθείαν από το Liverpool της Αγγλίας, με το σχήμα που έχει το τρίχωμά τους.

Τα πιο γνωστά καναρίνια τύπου είναι τα border, fife,York, Norwich και Gloster. Τα fife και border είναι μικρόσωμα (11-14 εκατοστά), αντίθετα με τα Νοrwich και York που είναι πιο εύσωμα (16-18 εκατοστά). Άλλα είδη αναπτύχθηκαν για ιδιαίτερες ιδιότητες. Τα Northem Dutch και τα Parisian έχουν μεγάλα, αρπακτικά φτερά ενώ τα Scotch fancy και τα Gribber Italicus έχουν μία αφύσικη σκυφτή στάση του σώματος.

Σχετικά Άρθρα:
Αγορά καναρινιών - Τι να προσέξετε
Καναρίνια Κόκκινα (Χρώματος)
Παπαγάλοι και Παπαγαλάκια - Πως να φροντίσετε τον παπαγάλο σας