Ζευγάρωμα – Αναπαραγωγή Καναρινιών

Η αναπαραγωγή των καναρινιών απαιτεί “στρατηγικό σχεδιασμό”, ειδικό εξοπλισμό και τύχη. Τα καναρίνια συνήθως δεν είναι πολύ κοινωνικά πτηνά, οπότε αν απλώς βάλετε το αρσενικό και το θηλυκό στο ίδιο κλουβί το πιο πιθανό είναι να γίνει κάποια καταστροφή παρά να γίνουν αυγά. Το να ξέρετε πως να αναθρέψετε σωστά τα καναρίνια είναι απαραίτητο ώστε να διασφαλίσετε ένα μη αγχωτικό περιβάλλον για τα πτηνά. Έτσι πρέπει να αναθρέψετε τα καναρίνια:

Κρατήστε τα ξεχωριστά μέχρι να έρθει η ώρα να αναπαραχθούν

Πρέπει να κρατάτε τα καναρίνια σε ξεχωριστά κλουβιά. Τα αρσενικά θα παλέψουν και ίσως σκοτώσουν το θηλυκό εάν αυτό δεν είναι έτοιμο να αναπαραχθεί. Ωστόσο, τα κλουβιά τους μπορούν να είναι στον ίδιο χώρο.

Δώστε προσοχή στα σημάδια που δείχνουν όταν είναι έτοιμα

Τα αρσενικά καναρίνια συνήθως είναι έτοιμα νωρίτερα από τα θηλυκά. Τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι έτοιμα περιλαμβάνουν την πτώση των φτερών τους όταν τραγουδάνε, το τραγούδι τους γίνεται πιο άγριο και δυνατό, μπορεί να αρχίσουν να χορεύουν πάνω στη κούρνια τους και μπορεί να γίνουν πιο εδαφικά όταν άλλα αρσενικά βρίσκονται κοντά.

Τα θηλυκά συνήθως θα ξεκινήσουν να σκίζουν χαρτιά, σαν να φτιάχνουν μία φωλιά, όταν είναι έτοιμα. Το πιο σίγουρο σημάδι πάντως είναι όταν τα όργανά τους φαίνονται κόκκινα και πρησμένα. Επίσης, μπορεί να σηκώνουν την ουρά τους και να κάνουν ένα βαθύ κάθισμα όταν αρσενικά βρίσκονται κοντά.

Βάλτε μαζί το αρσενικό και το θηλυκό

Υπάρχουν ειδικά κλουβιά αναπαραγωγής όπου επιτρέπουν στο αρσενικό και στο θηλυκό να συνηθίσουν το ένα το άλλο, μην επιτρέποντας ταυτόχρονα στο αρσενικό να πληγώσει το θηλυκό. Αυτά τα κλουβιά έχουν δύο χωρίσματα στο εσωτερικό τους. Το ένα χώρισμα είναι με σύρμα και το άλλο είναι συμπαγές. Μην βγάλετε κανένα από τα δύο παρά μόνο όταν το θηλυκό φτιάξει τη φωλιά του.

Προσθέστε μία φωλιά

Κατασκευασμένες από σύρμα ή από πλαστικό, μπορείτε να τις βρείτε στο τοπικό σας μαγαζί με κατοικίδια. Μπορούν να έχουν μία ειδική εσωτερική επένδυση φιλική ως προς τα καναρίνια για την περίπτωση που το καναρίνι σας δεν φτιάξει μία σωστή φωλιά. Όταν το θηλυκό αρχίζει να φτιάχνει τη φωλιά του, αφαιρέστε το συμπαγές χώρισμα μεταξύ τους.

Πρέπει να τους παρέχετε σωστή διατροφή

Τα καναρίνια που φτιάχνουν τη φωλιά τους πρέπει να κάνουν και την ανάλογη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει εμπλουτισμένους σπόρους. Πρέπει να έχουν καθημερινή πρόσβαση σε μικρά κομμάτια από φρούτα. Τα οστά από σουπιές επίσης προτείνονται, καθώς δίνουν στο θηλυκό το επιπλέον ασβέστιο που χρειάζεται για να παράξει υγιή αυγά.

ζευγάρωμα-αναπαραγωγή-καναρινιων

Παρακολουθείστε μήπως φιληθούν

Ίσως συμβεί αμέσως ή μπορεί να χρειαστούν κάποιες μέρες, αλλά όταν τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό είναι έτοιμα θα ξεκινήσουν να “δίνουν φιλιά” μέσα από το χώρισμα με το σύρμα. Όταν συμβεί αυτό, μπορείτε να το βγάλετε αλλά με προσοχή μήπως αρχίσουν να παλεύουν. Εάν συμβεί αυτό, διαχωρίστε τα αμέσως και ελέγξτε για σημάδια ότι είναι και τα δύο έτοιμα.

Παρατηρείστε τη φωλιά

Το θηλυκό καναρίνι μπορεί να κάνει μέχρι και 8 αυγά αλλά 5 είναι το πιο συνηθισμένο νούμερο. Χρειάζεται συνήθως 14 μέρες για τους νεοσσούς να εκκολαφθούν και αυτό πρέπει να συμβεί χωρίς κάποια παρέμβαση από εσάς.

Διαχωρίστε τους νεοσσούς

Όταν οι νεοσσοί ξεκινήσουν να τρώνε από μόνα τους και είναι πλήρη ανεπτυγμένα, μπορείτε να τα βάλετε σε δικά τους κλουβιά. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε ηλικία περίπου τριών εβδομάδων.

Επίσης, μην ξεχάσετε να παρακολουθήστε το ακόλουθο πολύ χρήσιμο βίντεο (video) με ζευγάρωμα καναρινιών.

Σχετικά Άρθρα:
Ασθένειες Καναρινιών: Αρρώστιες οι οποίες προσβάλλουν καναρίνια
Ράτσες Καναρινιών - Είδη Καναρινιών
Παπαγάλοι και Παπαγαλάκια - Πως να φροντίσετε τον παπαγάλο σας