Δαλματίας – Σκυλιά Dalmatian

Χώρα Προέλευσης: Ο σκύλος Δαλματίας προέρχεται από την Κροατία. Το όνομά του προέρχεται από την πιθανή περιοχή που προέρχεται, δηλαδή τη Δαλματία. Τα σκυλιά αυτά είναι γνωστό ότι υπάρχουν ήδη από το 1500 και ενδεχομένως και νωρίτερα, αν και το όνομα αυτό χρονολογείται μόλις από το 1800. Το Δαλματίας χρησιμοποιήθηκε ως σκυλί φρουράς και έπειτα ως κυνηγόσκυλο. Η ράτσα αυτή αυξήθηκε σε δημοτικότητα μετά την δημοφιλή ταινία της Disney «Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας».

Μέγεθος: Τα σκυλιά Δαλματίας είναι μεσαίου μεγέθους, με ύψος στον ώμο στα 54-61 εκατοστά και βάρος 20-32 κιλά. Τα αρσενικά είναι ελαφρώς ψηλότερα από το θηλυκά. Είναι μυώδη και αδύνατα με στρογγυλά πόδια, μικρά δάχτυλα, και μαύρα ή άσπρα νύχια. Τα αυτιά τους λεπτά και μεγάλα.

Τρίχωμα: Σίγουρα γνωρίζετε ότι το σκυλί Δαλματίας είναι άσπρο με μαύρες βούλες, αλλά πιο σπάνια υπάρχουν και σκυλιά με κίτρινες, πορτοκαλί ή και μπλε βούλες! Το πουά τρίχωμα των σκυλιών Δαλματίας είναι μοναδικό μεταξύ των καθαρόαιμων σκυλιών. Το τρίχωμα τους πρέπει να είναι κοντό και ιδανικά οι βούλες δεν πρέπει να επικαλύπτονται μεταξύ τους, ενώ θα πρέπει να έχουν διάμετρο 2-3 εκατοστά. Το κουτάβι Δαλματίας γεννιέται εντελώς λευκό και οι βούλες εμφανίζονται σιγά σιγά κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, ενώ εμφανίζονται νέες βούλες σε όλη τη ζωή του σκύλου. Τα σκυλιά Δαλματίας μαδάνε αρκετά κατά τη διάρκεια του χρόνου.


Χαρακτήρας: Το Δαλματίας είναι κοινωνικό, ενεργητικό, φιλικό, και στοργικό σκυλί. Είναι δυνατό και δουλεύει σκληρά έχοντας πολλές αντοχές. Γενικά είναι παιχνιδιάρικα, και πολύ γρήγοροι δρομείς.

Ιδιοσυγκρασία: Το Δαλματίας τα πάει καλά με τα παιδιά, αλλά μπορεί να είναι λίγο θορυβώδες για τα μικρότερα παιδιά. Τα πάνε καλά με άλλα σκυλιά ή κατοικίδια ζώα, αλλά θα πρέπει να κοινωνικοποιούνται πολύ ως κουτάβια, αν αυτό είναι δυνατόν. Τα σκυλιά Δαλματίας φυσικά λατρεύουν τους ανθρώπους και τα άλογα, αλλά μπορεί να είναι επιφυλακτικά με τους ξένους.

Φροντίδα: Οι τρίχες θα πρέπει να αφαιρούνται καθημερινά με ένα λαστιχένιο γάντι κατά την περιποίηση όταν το σκυλάκι μαδάει. Όπως και κάποιες άλλες ράτσες, το σκυλί Δαλματίας έχει προδιάθεση για κώφωση και θα πρέπει να του κάνετε εξετάσεις όταν είναι πέντε έως έξι εβδομάδων. Τα σκυλιά αυτής της ράτσας αγαπούν την συντροφικότητα και δεν πρέπει να μένουν μόνα τους σε υπόγειο ή σε αυλή. Συνήθως ζουν 11-13 χρόνια, αν και δεν είναι σπάνιο να φτάσουν ως και 16 ετών. Συνήθως γεννούν γύρω στα 15 κουτάβια με κάθε γέννα.

σκυλια-δαλματίας

Εκπαίδευση: Το σκυλί Δαλματίας απαιτεί συστηματική εκπαίδευση. Ανταποκρίνεται θετικά όταν το επαινείτε για κάτι καλό που έκανε. Η ράτσα αυτή έχει πολύ καλή μνήμη και τα σκυλιά θυμούνται την κακομεταχείριση. Γι αυτό δεν θα πρέπει να τα μεταχειρίζεστε σκληρά. Οι σκληρές μέθοδοι είναι απίθανο να πετύχουν οπότε σας προτείνουμε μια συστηματική και ήπια εκπαίδευση. Το σκυλί Δαλματίας έχει ισχυρή αίσθηση της ιεραρχίας και έχει ιδιαίτερα ισχυρή θέληση, με αποτέλεσμα να απαιτείται ένας έμπειρος εκπαιδευτής.

Δραστηριότητα: Συνήθως τα σκυλιά αυτά θα προσαρμοστούν στο επίπεδο δραστηριότητας της οικογένειάς σας, αν και είναι πιο ευτυχισμένα όταν τους δίνεται η ευκαιρία να τρέξουν ελεύθερα στην εξοχή.

Σχετικά Άρθρα:
Λουριά Σκύλων: Επιλέγοντας το καταλληλότερο λουρί για το δικό σας σκύλο
Ασιατικά σκυλιά - Ράτσες που θα αγαπήσετε
Κανίς (Πουντλ) - Σκυλιά Poodle