Καναρίνια Κόκκινα (Χρώματος)

Τα Κόκκινα Καναρίνια έχουν ανατραφεί για τα κόκκινα φτερά τους. Τα συγκεκριμένα καναρίνια αναπτύχθηκαν από τον Dr. Hans Duncker (Γερμανός εκτροφέας) στις αρχές του 1900 από τη μίξη ενός αρσενικού κόκκινου siskin με ένα κίτρινο καναρίνι. Κάποιοι λένε ότι το κίτρινο καναρίνι ήταν ένα γερμανικό Roller, ενώ άλλοι λένε ότι ήταν καναρίνι Border.

Το συγκεκριμένο είδους καναρινιού έχει φτέρωμα με ποικιλία στα χρώματα από πολύ βαθύ πορτοκαλί (σχεδόν κόκκινο), χάλκινο, χρώμα βερίκοκου, ροζ έως και κόκκινο του μπρούντζου.

Ειδική φροντίδα για Κόκκινα Καναρίνια

Για να συντηρήσουν το πλούσιο κόκκινο φτέρωμά τους, πρέπει να τρέφονται με τροφές πλούσιες σε καροτένιο-βήτα ή με συμπληρώματα, μισά καροτένιου-βήτα και μισά αγνής κανθαξανθίνης ώστε να διατηρήσουν το καλύτερό τους χρώμα. Ωστόσο, η διατροφή για το χρώμα χρειάζεται μόνο όταν μεγαλώνουν καινούρια φτερά και αυτό συνήθως συμβαίνει όταν τα πτηνά μαδάνε.


Υπάρχουν εμπορικά διαθέσιμα συμπληρώματα για την διατήρηση του χρώματος. Ωστόσο, μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία των πτηνών. Μία πιο φυσική διατροφή η οποία περιλαμβάνει φρέσκο τριμμένο καρότο και ψιλοκομμένο μπρόκολο (ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο/λαχανικό που να είναι πλούσιο σε καροτένιο-βητα) είναι εξίσου αποτελεσματική και πιο υγιεινή. Τα αποτελέσματα της διατροφής αυτής ποικίλουν καθώς εξαρτάται από το πόσο τρώει το κάθε πτηνό. Ωστόσο, θα κάνει μεγάλη διαφορά σε σχέση με αυτά που δεν ακολουθούν ειδική διατροφή τα οποία στην ουσία, γίνονται κίτρινα όταν ολοκληρωθεί το μάδισμά τους.

Εκτός από την διατροφή για το χρώμα τους (εφόσον θέλετε να διατηρήσουν το κόκκινο χρώμα), η φροντίδα που χρειάζονται είναι η ίδια με τα υπόλοιπα καναρίνια.

Τρόποι για υγιεινή διατροφή για το χρώμα τους

Φυσική διατροφή για χρώμα: Το καροτένιο-βήτα είναι μία από τις πιο βασικές τροφές για το συγκεκριμένο θέμα. Τα καροτενοειδή μπορούν να βρεθούν σε μούρα, παντζάρια, γλυκοπατάτες, κολοκυθάκια, ντομάτες, κεράσια, τριμμένα καρότα και άλλα. Γενικότερα, να προτιμάτε να τον φυσικό τρόπο διατροφής.

Η χημική διαδρομή

Υπάρχουν τρία βασικά χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των Κόκκινων Καναρινιών ώστε να διατηρήσουν το χρώμα τους: Κανθαξανθίνη, Καροτένιο-βήτα και άλλα πορτοκαλί καροτενοειδή. Η κανθαξανθίνη είναι το πιο ισχυρό συστατικό για την διατήρηση του χρώματος. Κάποιοι κτηνοτρόφοι την χρησιμοποιούν ως μοναδικό συστατικό για την διατροφή των πτηνών. Αυτός δεν είναι ο καλύτερος δρόμος να ακολουθήσετε. Πτηνά που τρέφονται μόνο με κανθαξανθίνη θα διαμορφώσουν μία ανιαρή απόχρωση του κόκκινου. Η σωστή αναλογία είναι να δίνεται τόση κανθαξανθίνη στο καναρίνι όσο και καροτένιο-βήτα. Με αυτό το τρόπο, τα πτηνά θα αναπτύξουν λαμπερά και κόκκινα φτερά. Αυτά τα συστατικά πρέπει να είναι πάντοτε διαθέσιμα στο νερό που πίνουν. Η σωστή ποσότητα είναι μία κουταλιά του τσαγιού μέσα σε ενάμιση γαλόνι νερού. Περίπου μιας εβδομάδας νερό μπορεί να ανακατευτεί κάθε φορά. Βάλτε στο ψυγείο την αχρησιμοποίητη ποσότητα.

Η κανθαξανθίνη και το καροτένιο-βήτα είναι κατάλληλες τροφές και για νεοσσούς. Μία κουταλιά, μισή κανθαξανθίνη και άλλη μισή καροτένιο-βήτα μαζί με ένα κιλό από άλλα στεγνά συστατικά. Όταν αγοράζετε κανθαξανθίνη και καροτένιο-βήτα να απαιτείται να είναι καθαρά. Η σακχαρόζη, δεξτρόζη, άλλα σάκχαρα, βιταμίνη C και D προστίθενται επειδή είναι φθηνές και όχι επειδή βοηθάνε τα πτηνά στην διαμόρφωση του χρώματος. Αγοράστε μόνο από προμηθευτή με μεγάλο τζίρο κρατάει κατεψυγμένα τα προιόντα μέχρι της αποστολή τους.

καναρινια-κοκκινα

Τα ενήλικα καναρίνια πρέπει να τρέφονται με τέτοια συστατικά όλη την ώρα. Εάν δεν γίνει αυτό τότε οι τρίχες που θα χάνουν θα αντικαθίστανται από άλλες με διαφορετικό χρώμα.

Όταν πέφτουν οι τρίχες από τα καναρίνια

Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη και μερικά πτηνά χάνουν την όρεξή τους. Ωστόσο, η αύξηση της λειτουργίας του μεταβολισμού ώστε να μπορέσουν να παράξουν καινούρια πούπουλα μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της όρεξης τους για τροφή. Το αν θα χάσουν την όρεξη τους ή αν θα τρώνε περισσότερο εξαρτάται από το πόσο άνετα νιώθουν. Κατά τη διάρκεια αυτή της διαδικασίας τα πτηνά μπορούν να ωφεληθούν από περισσότερη και καλής ποιότητας πρωτεϊνη στη διατροφή τους. Αυτή μπορεί να προέλθει από βρασμένα αυγά, καλά μαγειρεμένα κρέατα και ψαρικά καθώς επίσης και από μαγειρεμένα φασόλια και ρύζι τα οποία μαζί διαμορφώνουν μία ολοκληρωμένη πρωτεϊνη.

Επιπλέον πρωτεϊνη και καλά λίπη είναι απαραίτητα για την διαμόρφωση δυνατών και λαμπερών φτερών. Επίσης, αυτή είναι καλή εποχή για αλεσμένους και ραντισμένους λιναρόσπορους πάνω από την τροφή των πτηνών. O σπόρος της κάνναβις δίνει ευεργετικά έλαια και σημαντικά λιπαρά οξέα (EFAs) που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ποιοτικών πούπουλων. (Ο σπόρος της κάνναβις συχνά χαρακτηρίζεται ως υπερ-τροφή καθώς παρέχουν πολλά αμινοξέα, έχουν μία ιδανική αναλογία σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα και επίσης παρέχουν μία εντυπωσιακή ποσότητα από ιχνοστοιχεία. Τέλος, έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεϊνης στο φυτικό βασίλειο.)

Σχετικά Άρθρα:
Αγορά καναρινιών - Τι να προσέξετε
Ασθένειες Καναρινιών: Αρρώστιες οι οποίες προσβάλλουν καναρίνια
Κλουβιά για καναρίνια - Τι να προσέξετε για την αγορά τους