Τροφές σκύλων – Πως να επιλέξετε φαγητό για το σκύλο σας

Η απόφαση για το τι θα ταΐσετε τον τετράποδο φίλο σας είναι πολύπλοκη. Υπάρχουν πολλές επιλογές, από εμπορικές εταιρείες που φτιάχνουν τροφές για ζώα μέχρι αυτούς που υποστηρίζουν ότι το να δίνεις έτοιμη τροφή στο σκύλο σου είναι η εύκολη λύση. Υπάρχουν τροφές που είναι εντελώς φυσικές και τρόφιμα με νόστιμα κομμάτια για να πείθουν το σκυλί σας να τα φάει. Ακριβώς όπως και με τη δική μας διατροφή, είναι πολύ δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε την αλήθεια από την απάτη.

Όλοι όμως θα συμφωνήσουμε ότι η επιλογή των σωστών τροφών μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες για την μακροζωία και την ποιότητα της ζωής του σκύλου μας. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι ακριβώς όπως και τα ανθρώπινα τρόφιμα, τα τρόφιμα με την καλύτερη γεύση, δεν είναι πάντα και τα πιο θρεπτικά. Συνήθως τα τρόφιμα με «νόστιμα κομμάτια» που πωλούνται για να ικανοποιήσουν τις συναισθηματικές ανάγκες του ανθρώπου περισσότερο από τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου, είναι συχνά και αιτία παχυσαρκίας (μια κοινή αιτία θανάτου για τα σκυλιά).

Για να επιλέξετε πραγματικά το καλύτερο φαγητό χρειάζεται κάποια έρευνα ή να βρείτε κάποιον πεπειραμένο που να μπορείτε πραγματικά να εμπιστευτείτε για να σας πει τι είναι το καλύτερο για τον σκύλο σας. Αυτός βέβαια δεν μπορεί είναι ο κάθε πωλητής στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων που έχει μόλις ενημερωθεί από τους εκπροσώπους των εταιρειών τροφίμων, και δεν πρέπει να είναι μόνο κάποια ιστοσελίδα που είχε νόημα για σας. Τυπικά, ο κτηνίατρος σας ή ένας εκπαιδευμένος διατροφολόγος είναι τα άτομα που μπορούν να σας βοηθήσουν περισσότερο.

Τα σκυλιά, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, είναι ξεχωριστά. Αυτό που ισχύει για ένα σκυλί δεν ισχύει για ένα άλλο. Ένα σκυλί που πηγαίνει τζόκινγκ με τον ιδιοκτήτη του κάθε μέρα χρειάζεται πολύ περισσότερες θερμίδες από ό,τι ένα Golden Retriever που βλέπει τηλεόραση όλη μέρα.

Κάθε τροφή στην αγορά περιέχει διαφορετικά συστατικά και το καθένα από αυτά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας ή δυσανεξίας σε ορισμένους σκύλους. Κάθε τροφή περιέχει διαφορετική αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών – πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες – και θα πρέπει να πειραματιστείτε για να δείτε ποια δουλεύει καλύτερα για το σκυλί σας.

Ξεκινήστε με την αξιολόγηση της υγείας του σκύλου σας. Πάρτε ένα φύλλο χαρτί και κάντε μια λίστα με δύο στήλες: μία για τα προβλήματα υγείας, και μία για δείγματα υγείας. Οι παθήσεις που απαιτούν κτηνιατρική φροντίδα ή φάρμακα πάνε στη στήλη με τα προβλήματα. Άλλες παθήσεις που πρέπει να αναφέρουμε εδώ περιλαμβάνουν:

  • την κακή αναπνοή,
  • τα δόντια που είναι επιρρεπή στην συσσώρευση πέτρας και τα μονίμως κόκκινα μάτια,
  • τα λερωμένα αυτιά
  • το δύσοσμο, λιπαρό τρίχωμα
  • τα πέλματα με φαγούρα
  • τα υπερβολικά αέρια
  • την επαναλαμβανόμενη διάρροια, δυσκοιλιότητα, ή ακράτεια
  • τις επαναλαμβανόμενες μολύνσεις από σκουλήκια ή ψύλλους
  • την πολύ λίγη ή την υπερβολικά πολλή ενέργεια
  • την ξαφνική εμφάνιση αντικοινωνικής ή επιθετικής συμπεριφοράς

Στη λίστα με τα υγιή χαρακτηριστικά, βάλτε όλα τα χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι ο σκύλος σας είναι υγιής, όπως η φρέσκια αναπνοή, τα καθαρά δόντια, τα λαμπερά μάτια, τα καθαρά αυτιά, η έλλειψη φαγούρας, το γυαλιστερό τρίχωμα, η φυσιολογική όρεξη και το φυσιολογικό επίπεδο ενέργειας και η καλή συμπεριφορά.

Εάν υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία στη λίστα υγείας από ό, τι στη λίστα προβλημάτων, μάλλον έχετε μια διατροφή που λειτουργεί καλά για το σκυλί σας. Αλλά εάν η λίστα σας αποκαλύπτει πολλά περισσότερα προβλήματα από ό, τι θετικά στοιχεία, το σκυλί σας είναι υποψήφιο για αλλαγή της διατροφής του – και για εξέταση από έναν καλό κτηνίατρο βέβαια!

τροφες-σκυλων

Αν ο σκύλος σας έχει κάποιο είδος ασθένειας ή κληρονομικής προδιάθεσης, ρωτήστε τον κτηνίατρο σας σχετικά με τα οφέλη της σωστής διατροφής για τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου. Να μην επαναπαυθείτε με μια διατροφή που θα βρείτε στο εμπόριο, γιατί οι περισσότερες περιλαμβάνουν κατώτερης ποιότητας υλικά. Αντ’ αυτού, ρωτήστε συγκεκριμένα τι πρέπει να αλλάξετε στη διατροφή του σκύλου σας ώστε να ωφεληθεί.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι το θερμιδικό περιεχόμενο των τροφών που θα επιλέξετε. Αν το φαγητό που δίνετε στο σκυλί σας είναι πλούσιο σε θερμίδες και ο σκύλος σας όλη μέρα κάθεται στον καναπέ, ίσως χρειαστεί να του περικόψετε σημαντικά τις μερίδες για να μην πάρει βάρος. Μερικά σκυλιά όταν τους επιβάλλεται μια δίαιτα καταφεύγουν σε ικεσίες ή και σε ψάξιμο στα σκουπίδια για τροφές. Αν ο σκύλος σας είναι αυτής της κατηγορίας, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε θερμίδες, που ίσως να μην περιέχει τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών και λιπών αλλά θα κρατήσει το σκυλί σας χορτάτο, χωρίς αυτό να πάρει βάρος.

Τα σκυλιά έχουν ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών αναγκών. Ίσως να χρειαστεί να εφαρμόσετε μια διατροφή πλούσια ή φτωχή σε θερμίδες ανάλογα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά που μπορούν να επηρεάσουν τις ενεργειακές ανάγκες του σκύλου σας:

τροφες-για-σκυλους

– Το επίπεδο δραστηριότητας: Όσο περισσότερο ασκείται ένας σκύλος τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται να καταναλώνει για να διατηρήσει την κατάστασή του. Είναι τόσο απλό.

– Την ανάπτυξη: Τα κουτάβια έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις από τα ενήλικα σκυλιά. Ένα τρόφιμο με περισσότερη πρωτεΐνη και μέτριο ποσοστό λίπους είναι ιδανικό. Τα παχύσαρκα κουτάβια είναι πολύ πιο επιρρεπή στην εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων – ιδίως στις μεγάλες και γιγάντιες φυλές – από ό, τι τα κουτάβια με κανονική ή λεπτή σωματική διάπλαση.

– Την ηλικία: Η ηλικία που ενηλικιώνεται ένας σκύλος ποικίλλει από φυλή σε φυλή, με τα μεγαλόσωμα σκυλιά να θεωρούνται ενήλικα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τα γηραιότερα σκυλιά συνήθως χρειάζονται λιγότερες θερμίδες για να διατηρήσουν το βάρος τους, εν μέρει επειδή τείνουν να είναι λιγότερο δραστήρια απ’ ότι τα νεώτερα.

– Τις περιβαλλοντικές συνθήκες: Τα σκυλιά που ζουν ή περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζονται από 10 μέχρι και 90 τοις εκατό περισσότερη ενέργεια από τα σκυλιά που ζουν σε εύκρατο κλίμα. Το πάχος και το είδος του τριχώματος του σκύλου, το ποσοστό του σε λίπος και η ποιότητα του σπιτιού του, έχουν άμεσες επιπτώσεις στις ενεργειακές ανάγκες του.

– Την ασθένεια: Τα άρρωστα σκυλιά έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια γιατί χρειάζονται ενέργεια για την ανοσολογική τους απόκριση ή την επισκευή των ιστών τους. Ωστόσο, τα σκυλιά που δεν αισθάνονται καλά είναι λιγότερο δραστήρια, γεγονός που μειώνει τις ενεργειακές τους ανάγκες.

– Την αναπαραγωγή: Οι ενεργειακές απαιτήσεις όταν ένας σκύλος είναι έγκυος αυξάνονται σημαντικά μέχρι το τελευταίο τρίτο της εγκυμοσύνης, όπου μπορεί να είναι και ως και τρεις φορές περισσότερες από το κανονικό.

– Τη γαλουχία: Μια σκυλίτσα που θηλάζει μπορεί να έχει μέχρι και οκτώ φορές περισσότερες απαιτήσεις σε ενέργεια από μια που δεν θηλάζει.

– Τη στείρωση: Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα στειρωμένα ζώα έχουν μειωμένες ενεργειακές ανάγκες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν με βεβαιότητα κάτι τέτοιο, απλά έχει προταθεί ότι αυτά τα σκυλιά παίρνουν βάρος λόγω της αυξημένης όρεξης τους και/ή των μειωμένων επίπεδων δραστηριότητας.

– Άλλους ατομικούς παράγοντες: Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις ενεργειακές απαιτήσεις ενός σκυλιού περιλαμβάνουν την ιδιοσυγκρασία του, το δέρμα του, το λίπος που έχει και το τρίχωμά του (δηλαδή πόσο καλά είναι προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες)

Τέλος, υπάρχουν και οι ανθρώπινοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την διατροφή του σκύλου σας, όπως το κόστος και η διαθεσιμότητα. Κλείνοντας, θα πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην ποιότητα της τροφής ενός ζώου και της υγείας του, και να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε.

Σχετικά Άρθρα:
Σκυλιά για διαμέρισμα
Κόκερ Σπάνιελ - Σκυλιά Cocker Spaniel
Καλαζαρ (Λεισμανιαση) - Συμπτώματα και θεραπεία