Κόκερ Σπάνιελ – Σκυλιά Cocker Spaniel

Χώρα Προέλευσης: Το Κόκερ Σπάνιελ (ή απλά Κόκερ) κατάγεται από την Αγγλία και έφτασε στη Βόρεια Αμερική το 1800. Από τη δεκαετία του 1930, το αμερικάνικο και το αγγλικό Κόκερ, λογίζονται ως δύο διαφορετικές ράτσες, με το αμερικάνικο να είναι μικρότερο. Τα Κόκερ αρχικά εκτρέφονταν για να ανακαλύπτουν μικρά θηράματα μέσα στα μικρά κλαδάκια για τους κυνηγούς. Το όνομα του προέρχεται από την μπεκάτσα, ένα πουλί το οποίο το Κόκερ ήταν πολύ ικανό να βρίσκει. Σήμερα, η ράτσα χρησιμοποιείται για το κυνήγι πτερωτών θηραμάτων και υδρόβιων πτηνών. Ένα διάσημο τέτοιο σκυλί είναι το θηλυκό σκυλί στην παιδική ταινία «H λαίδη και ο αλήτης».

Μέγεθος: Το Κόκερ είναι 38-41 εκατοστά μέχρι τον ώμο του και ζυγίζει 8-13 κιλά. Έχει μακριά αυτιά που κρέμονται και στρογγυλό κεφάλι με τετράγωνο σαγόνι. Η ράχη του είναι κοντή και το σώμα του οριοθετείται αυστηρά. Το Κόκερ έχει ίσια μπροστινά πόδια και η ουρά του είναι συνήθως κομμένη.

Τρίχωμα: Το Κόκερ έχει λείο τρίχωμα μεσαίου μήκους. Οι τρίχες του δεν πρέπει ποτέ να είναι σγουρές. Το τρίχωμα του μπορεί να έχει μια ποικιλία από χρώματα: μαύρο, ασημί, κρεμ, κόκκινο ή καφέ ή ένα μείγμα από κάποιο άλλο χρώμα με λευκό. Το λευκό, το μαύρο και το κρεμ τρίχωμα είναι πιο συχνά.

Χαρακτήρας: Τα Κόκερ είναι έξυπνα, χαρούμενα, και στοργικά. Είναι πολύ πιστά στην οικογένεια, και αγαπούν το παιχνίδι. Είναι συχνά εύθυμα και πάντα έτοιμα να σας ευχαριστήσουν. Είναι ένα καταπληκτικό κατοικίδιο και καλός σύντροφος στο κυνήγι.

Ιδιοσυγκρασία: Τα σκυλιά αυτά τα πάνε καλά με τα παιδιά και με τα άλλα σκυλιά ή κατοικίδια. Για την καλύτερη κοινωνικοποίησή τους θα πρέπει να εκτίθενται σε άλλα κατοικίδια ζώα και σε παιδιά από νεαρή ηλικία. Τα σκυλάκια αυτά πολύ χαρούμενα και ενεργητικά και απολαμβάνουν το παιχνίδι. Μερικές φορές όμως τους αρέσει να γαβγίζουν. Τα Κόκερ απαιτούν άφθονη προσοχή αγάπη και αφοσίωση, και αν αισθάνονται ότι δεν τους δίνετε αρκετή προσοχή θα έρθουν μόνα τους να την αναζητήσουν.

Φροντίδα: Τα Κόκερ πρέπει να βουρτσίζονται και να χτενίζονται σε τακτική βάση, κατά προτίμηση καθημερινά. Θα πρέπει να απολαμβάνουν επαγγελματική περιποίηση δύο με τέσσερις φορές το χρόνο για να τους αφαιρείται η υπερβολική τρίχα με το χέρι. Τα Κόκερ είναι επιρρεπή σε μολύνσεις των αυτιών, και μερικές φορές σε μολύνσεις των ματιών. Τα αυτιά πρέπει να καθαρίζονται συχνά και συνιστώνται τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Συνήθως ζουν δέκα με δώδεκα έτη.

Εκπαίδευση: Τα Κόκερ είναι αρκετά πρόθυμα να μάθουν, έτσι η εκπαίδευση πρέπει να είναι συστηματική αλλά όχι αυστηρή. Τα Κόκερ μπορεί να είναι δύσκολο να μένουν μόνιμα στο σπίτι.

κοκερ-σπανιελ-σκυλια-1

Δραστηριότητα: Ένα Κόκερ θα πρέπει να βγαίνει βόλτα τρεις φορές την ημέρα ή να έχει αρκετό χώρο για παιχνίδι στον κήπο. Όταν το βγάζετε βόλτα, αποφύγετε τα κλαδάκια που μπορεί να μπερδευτούν στο τρίχωμα του. Αυτή η ράτσα πρέπει επίσης περιστασιακά να τρέχει ελεύθερα στην ύπαιθρο, ενώ στα περισσότερα Κόκερ αρέσει το παιχνίδι.

Σχετικά Άρθρα:
Εκπαίδευση κουταβιού στο σπίτι - 3 Χρυσοί Κανόνες
Σκυλιά για διαμέρισμα
Πομεράνιαν - Σκυλιά Pomeranian