Πως να προσεγγίσετε ένα σκύλο με ασφάλεια – 5 Κανόνες που πρέπει να θυμάστε

Πολλοί σκύλοι, όταν πρόκειται για αγνώστους που τους προσεγγίζουν, μπορεί να γίνουν ντροπαλοί ή και επιθετικοί. Όπως και με τους ανθρώπους, η προσέγγιση ενός σκύλου πρέπει να γίνεται με τρόπο ο οποίος δημιουργεί εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Ακολουθώντας τους παρακάτω βασικούς κανόνες, σίγουρα θα καταφέρετε να κάνετε ένα σκύλο να σας συμπαθήσει!

1) Αφήστε το σκύλο να πλησιάσει εσάς

Πάντα αφήστε το σκύλο να πλησιάσει εσάς, όσο φιλικό και αν φαίνεται. Ο λόγος? Επειδή μια τέτοια κίνηση επιτρέπει στο σκύλο να αλληλεπιδράσει μαζί σας με τους δικούς του “όρους”, κάτι που σίγουρα θα σας κατατάξει στη λίστα με τους “συμπαθείς” ανθρώπους!

2) Σεβαστείτε τον προσωπικό του χώρο

Αγαπάμε τα σκυλιά τόσο πολύ που έχουμε την τάση να τα πλησιάζουμε υπερβολικά πολύ όταν έρχεται η ώρα να τα χαϊδέψουμε. Φανταστείτε όμως την περίπτωση όπου γνωρίζετε ένα νέο πρόσωπο και αμέσως σκύβει από πάνω σας, τοποθετει το χέρι του στο κεφάλι σας και φέρνει το προσωπό του ακριβώς μπροστά από το δικό σας. Θα αισθανόσασταν άνετα με αυτό το άτομο;

Μη σκύβετε πάνω από ένα σκύλο. Είναι πολύ καλύτερα να γονατίσετε και να στρέψετε το σώμα σας ελαφρώς στο πλάι προς το σκύλο. Θα εκπλαγείτε με το πόσοι πολλοί σκύλοι θα στραφούν προς το μέρος σας όταν τους προσεγγίζετε με αυτό τον ευγενικό χαιρετισμό.

Μην απλώνετε τα χέρια σας. Υπάρχει γενικά η “συμβουλή” να παρουσιάζετε το χέρι σας σε ένα σκύλο ώστε να μπορέσει να το μυρίσει. Στην περίπτωση ντροπαλών σκύλων ή σκύλων που φοβούνται, μια τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα να μη σας εμπιστεύεται. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχουν 250 εκατομμύρια αισθητήρες όσφρησης (σε αντίθεση με τους δικούς 5 εκατομμύρια), έχουν τη δυνατότητα να σας μυρίσουν πολύ καλά με τα χέρια σας κοντά στο σώμα σας.

Μην τα χαϊδεύετε πάνω από το κεφάλι τους. Το να απλώνετε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι τους, μπορεί να είναι τρομακτικό για ένα σκύλο. Οι σκύλοι προτιμούν τα χαϊδέματα που προέρχονται “από κάτω”, για παράδειγμα κάτω από το σαγόνι τους ή στο μάγουλό τους.
Μείνετε μακριά από το πρόσωπό τους. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι δεν αρέσκονται στο να έχουν κάποιο ξένο κοντά στο πρόσωπό τους. Αφήστε επαρκή απόσταση από το πρόσωπο του σκύλου που θέλετε να προσεγγίσετε.

Επιτρέψτε στο σκύλο να αποφασίσει το πώς και το πότε θα σας προσεγγίσει. Είναι κάτι που θα κάνει τη διαφορά.
προσεγγίσετε-σκυλο

3) Υπάρχει περίπτωση να μη σας συμπαθήσει – Κανένα πρόβλημα

Ο ευαίσθητος εγωισμός μας δεν μας επιτρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου ίσως να μη μας ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο ακολουθείτε ένα ντροπαλό σκύλο, τόσο περισσότερο τον πείθετε ότι είστε κάποιος που πρέπει να φοβάται. Επιπλέον είναι αρκετά αγενές.

Κάντε ένα βήμα πίσω, σταματήστε την οπτική επαφή μαζί του και δώστε του μια ευκαιρία να σας γνωρίσει με τους δικούς του όρους.
Αν δεν αλλάξει γνώμη, δεν υπάρχει πρόβλημα. Με το να του δώσετε το χώρο του, μόλις του μάθατε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι τρομακτικοί και αγενείς, κάτι που τον ωφελεί πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα.

4) Το γεγονός ότι σας μυρίζει δεν αποτελεί πρόσκληση να τον χαϊδέψετε

Το να σας μυρίζει ένας σκύλος αποτελεί έναν τρόπο να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για εσάς. Αφήστε τον να σας μυρίσει και στη συνέχεια βλέπετε πως θα πορευτείτε. Σας μυρίζει και στη συνέχει απομακρύνεται ή σας μυρίζει και στη συνέχεια κουνάει όλο το σώμα του;
Τα σκυλιά που τους αρέσει να χαϊδεύονται από αγνώστους, δεν το κρατάνε μυστικό. Θα σας πλησιάσουν, θα γείρουν δίπλα σας και θα κουνήσουν το σώμα τους και την ουρά τους. Τα μάτια τους θα “μαλακώσουν” και ίσως δείτε ένα μικρό χαμόγελο.

5) Δοκιμάστε αν το έδαφος είναι έτοιμο

Όταν έρθει η ώρα να χαϊδέψετε ένα σκύλο, χαϊδέψτε τον μια φορά και περιμένετε να δείτε τι θα ακολουθήσει. Αν πραγματικά του άρεσε αυτό που κάνατε, θα έρθει πιο κοντά σας και θα δώσει κάποια ένδειξη ότι τα χάδια σας είναι ευπρόσδεκτα. Αν απομακρυνθεί και δεν επιστρέψει, τότε το χάδι ήταν αρκετό.

Κανόνες βασισμένοι στην κοινή λογική

  • Όταν συναντάτε ένα νέο σκύλο, ακολουθείστε τους παρακάτω κανόνες ώστε να αποφύγετε τις πιο συχνές αιτίες δαγκωματιών.
  • Μη χαϊδεύετε σκυλιά που είναι δεμένα ή πίσω από φράχτες.
  • Μη χαϊδεύετε σκυλιά όταν οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι παρόντες.
  • Μην προσπαθήσετε να φιλήστε ένα σκύλο στο κεφάλι ή τη μύτη του.
  • Μη χαϊδεύετε ένα σκύλο ενώ τρώει ή ενώ έχει στην κυριότητά του ένα αντικείμενο.
  • Μην προσπαθήστε να πιάσετε ένα σκύλο που έχει ξεφύγει από τον ιδιοκτήτη του και προσπαθεί να σας αποφύγει.

Συμβουλές για ιδιοκτήτες σκύλων

Αν είστε ιδιοκτήτης ενός σκύλου που είναι ντροπαλός ή “μαζεμένος” με τους άγνωστους ανθρώπους, είναι ευθύνη σας να τον προστατεύσετε από τους υπέρ-ενθουσιώδεις φιλόζωους. Μη φοβηθείτε να σταματήστε κάποιον που προσπαθεί να προσεγγίσει το σκύλο σας. Όσο περισσότερες αρνητικές αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους έχει ο σκύλος σας, τόσο πιο κοντά σε ένα πραγματικό πρόβλημα συμπεριφοράς βαδίζετε.

Και αν θεωρήσουν ότι είστε αγενείς που δεν τους επιτρέπετε να χαϊδέψουν το σκύλο σας, ποιος νοιάζεται; Είστε πολύ καλά και χωρίς αυτούς!

Σχετικά Άρθρα:
Δαλματίας - Σκυλιά Dalmatian
Μικρόσωμα σκυλιά - Ράτσες μικρόσωμων σκύλων - Μικρά Σκυλιά
Σιχ Τσου - Σκυλιά Shih Tzu