Γατες Περσιας – Περσικες Γατες

Μπορείς εύκολα να εντοπίσεις μια Περσική γάτα από το μακρύ τους τρίχωμα και από τo σωματότυπό τους. Τα πρόσωπά τους είναι επίπεδα με κοντές μύτες και μικρά αυτιά. Τα σώματά τους έχουν φαρδύ στέρνο με γεροδεμένα πόδια, μεγάλα πέλματα και φυσικά όλες τους έχουν πυκνό και απαλό τρίχωμα με ένα χαρακτηριστικό κολάρο γύρω από τον λαιμό και επίσης έχουν απαλή κρεμαστή ουρά.

Είναι από τις πιο δημοφιλείς ράτσες. Επίσης θεωρούνται εκλεκτή ράτσα. Εκτός από το άσπρο, έχουν επίσης μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και σχέδια. Υπάρχουν 60 διαφορετικά χρώματα που μπορεί κανείς να συναντήσει σε αυτή τη ράτσα. Η απόφαση να αγοράσετε γάτα Περσίας μπορεί να αποτελέσει αρκετά μεγάλο έξοδο αλλά εξαρτάται από τον τύπο της γάτας και από που θα την αποκτήσετε.

Κατά την διάρκεια των διαγωνισμών για γάτες, διαχωρίζονται σε εφτά κατηγορίες, με βάση το χρώμα τους- συμπαγείς, ασημένιες, χρυσές, με ριγωτή γούνα, σκούρες, αχνές και αυτές των Ιμαλαίων. Επίσης διαφοροποιούνται βάση της απαλής γούνα τους, εκτός από το χρώμα τους.


Οι γάτες Περσίας επίσης φημίζονται, εκτός από το μακρύ τους τρίχωμα, και για την ευγενική και γλυκιά προσωπικότητά τους. Αποτελούν από τις καλύτερες συντροφιές, ακόμα και για τα παιδιά, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική ράτσα και είναι εύκολο να τις κρατήσεις. Δεν χρειάζονται πολύ προσοχή αλλά τους αρέσει να τις θαυμάζουν και είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρες. Έχουν ευχάριστη φωνή η οποία ακούγεται ωραία. Είναι εύκολο γι αυτές να χρησιμοποιήσουν την φωνή τους και τα μάτια τους για να επικοινωνήσουν με τους ιδιοκτήτες τους.

Δεν είναι ιδιαίτερα καταστροφική ράτσα καθώς δεν τους αρέσει τόσο να σκαρφαλώνουν και να πηδάνε όσο σε άλλες ράτσες. Τον περισσότερο καιρό τους αρέσει να ξεκουράζονται, να τις θαυμάζουν, και να απολαμβάνουν τον ήλιο δείχνοντας πόσο όμορφες είναι.

Είναι καλύτερο να προσπαθείτε να κρατάτε τις Περσικές Γάτες μέσα στο σπίτι, προστατεύοντας έτσι την γούνα τους, κρατώντας μακριά τους ασθένειες και παράσιτα. Εάν βγούνε έξω μπορούν εύκολα να πάθουν ζημιά στη γούνα τους. Η περιποίηση των Περσικών Γατών θέλει αρκετή δουλειά καθώς το τρίχωμά τους είναι μακρύ και πυκνό. Επομένως θα πρέπει να χτενίζονται καθημερινά με μεταλλική χτένα αλλιώς το τρίχωμά τους θα είναι μπερδεμένο και θα φαίνεται ανιαρό και γλοιώδες.

Αυτή η ράτσα είναι αρκετά δύσκολη, καθώς θα χρειαστεί να την κάνετε μπάνιο σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να προστατεύσετε την γούνα τους αντιθέτως με άλλες ράτσες που μπορούν να διατηρούν την γούνα τους από μόνες τους. Επίσης θα χρειαστεί να τις στεγνώνετε εντελώς αλλιώς η γούνα τους θα φαίνεται λιπαρή. Προσπαθήστε να ξεκινήσετε να τις κάνετε μπάνιο από μικρές και στην συνέχεια όχι μόνο θα το συνηθίσουν αλλά θα τους αρέσει κιόλας.

γατες-περσιας

Πηγαίνοντας την Περσική σας Γάτα στον κτηνίατρο κάθε χρόνο θα βοηθήσει να την κρατήσετε υγιή. Με κατάλληλη περιποίηση, εμβόλια και επισκέψεις στον κτηνίατρο, μπορούν να ζήσουν μέχρι και 20 χρόνια. Το μόνο πρόβλημα με τις περσικές γάτες είναι τα μάτια τους. Είναι αρκετά μεγάλα και είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν. Πάντως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας,αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Απλώς θα πρέπει να ελέγχετε συστηματικά τα μάτια τους και να τα σκουπίζετε με κάποιο χαρτομάντιλο ώστε να είναι ελέγξιμη η κατάστασή τους. Η γάτα σας θα σας λατρέψει γι αυτό.

Βάρος: Τα αρσενικά ζυγίζουν περίπου 3-5 κιλά ενώ τα θηλυκά 3-4 κιλά
Ύψος: Τα αρσενικά έχουν ύψος περίπου 25-40 εκατοστά και τα θηλυκά 25-36 εκατοστά.

Σχετικά Άρθρα:
Γατες Σιαμ - Η γάτα με το κοντό τρίχωμα
Αγορα γατας - Τι να προσέξετε
Φροντίδα γάτας - Πως να φροντίσετε το κατοικίδιό σας