Εκπαίδευση κουταβιού στο σπίτι – 3 Χρυσοί Κανόνες

Όλοι όσοι εκπαιδεύουν σκυλιά ακούνε συχνά τις ανησυχίες διαφόρων ιδιοκτητών σκύλων, οι οποίοι αποζητούν βοήθεια για την εκπαίδευση των κουταβιών τους στο σπίτι. Ένας ιδιοκτήτης σκύλου ίσως να μην ενδιαφέρεται τόσο να έχει ένα σκύλο ο οποίος θα έρχεται όταν τον καλούν, αλλά σίγουρα κάθε νέος ιδιοκτήτης θέλει το κουτάβι το να εκπαιδευτεί για το σπίτι, και μάλιστα γρήγορα!

Υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές που είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ώστε ο σκύλος σας να εκπαιδευτεί εύκολα και γρήγορα. Σκοπός να μην εκνευρίσετε το κουτάβι σας και να μην φέρει αναστάτωση στο σπίτι.

Αυτοί είναι οι 3 χρυσοί κανόνες για την εκπαίδευση του κουταβιού σας κατ’ οίκον.

1) Αγάπη και υπομονή

Τα κουτάβια, όπως και τα μωρά, χρειάζονται πολύ αγάπη και υπομονή καθώς ξεκινούν να γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους. Είναι πιθανόν το κουτάβι σας να είχε τραυματική εμπειρία όταν έφτασε για πρώτη φορά στο σπίτι σας, ανεξάρτητα από το πόσο στοργικοί ήσασταν απέναντί του.

Ξαφνικά τοποθετήθηκε σε ένα άγνωστο περιβάλλον με ανθρώπους, και ίσως άλλα ζώα, τους οποίους δε γνώριζε και πιθανόν να είχε αποχωριστεί τη μητέρα του και τα αδέρφια του. Ακόμα και το φαγητό είναι κάτι καινούριο και μη γνώριμο. Ίσως να μην έχει συνηθίσει το σπίτι σας γιατί πιθανόν να του φαίνεται πιο κρύο, πιο θορυβώδες ή να μυρίζει διαφορετικά.

Όταν φτάσει για πρώτη φορά στο σπίτι σας, το πιθανότερο είναι ότι θα υποφέρει από άγχος και ανησυχία. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά έχουν την τάση να υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές όταν είναι αγχωμένα. Πρέπει να το κρατήστε αυτό κατά νου και να είστε πολύ υπομονετικοί μαζί του κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

2) Καθορίστε ένα πρόγραμμα για το κουτάβι σας

Αν θέλετε να εκπαιδεύσετε γρήγορα το κουτάβι σας στο σπίτι, τότε πρέπει να καθορίστε ένα σφιχτό πρόγραμμα. Μέρα με τη μέρα, η ώρα που το ταΐζετε πρέπει να είναι σταθερή. Κάθε μέρα, η σίτιση το πρωί και το απόγευμα θα πρέπει να γίνεται τις ίδιες ώρες και μετά από αυτό το κουτάβι σας θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να ενεργηθεί έξω.

εκπαιδευση-κουταβι-σπιτι

Αν δεν ακολουθείτε ένα τακτικό πρόγραμμα, όπως το να ξυπνάτε αργότερα τα Σαββατοκύριακα, τότε κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο. Αλλά είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του κουταβιού σας στο σπίτι. Ο σκύλος χρειάζεται να έχει ψυχολογικά και φυσικά όρια και πρόγραμμα. Το κουτάβι σας θα εκπαιδευτεί στο σπίτι πολύ πιο γρήγορα αν το πεπτικό του σύστημα ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα.

3) Ποτέ μην τιμωρείτε το σκύλο σας

Το να θυμώνετε ή να τιμωρείτε το κουτάβι σας επειδή είχε ένα “ατύχημα” στο σπίτι έιναι άσκοπο. Ένα κουτάβι δεν μπορεί να αντιληφθεί πως κάτι τόσο φυσικό όσο το να “πηγαίνει στην τουαλέτα” θα μπορούσε να είναι κακό και απλά θα τρομάξει αν τυχόν τιμωρηθεί για αυτό.

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε εναλλακτικά είναι να υπενθυμίζετε στο σκύλος σας με τρυφερό τρόπο ότι θα πρέπει να βγαίνει έξω για το σκοπό αυτό. Αφού φάει, βγάλτε τον εκτός σπιτιού και όταν τελειώσει τη “δουλειά” του, δείξτε ικανοποιημένοι μαζί του.

Για να είναι ο σκύλος σας χαρούμενος που πηγαίνει έξω για το σκοπό αυτό, πρέπει να το κάνετε μια ευχάριστη εμπειρία για αυτόν!

Σχετικά Άρθρα:
Λουριά Σκύλων: Επιλέγοντας το καταλληλότερο λουρί για το δικό σας σκύλο
Κόκερ Σπάνιελ - Σκυλιά Cocker Spaniel
Nτάξχουντ - Σκυλιά Dachshund