Επιλέγοντας κουτάβι από κατάστημα κατοικίδιων

Η καλύτερη επιλογή για να είστε σίγουροι ότι το κουτάβι σας θα είναι απολύτως υγιές είναι να το πάρετε από κάποιο πιστοποιημένο εκτροφείο σκύλων. Ωστόσο, μπορεί να τύχει να βρείτε το ιδανικό για εσάς κουταβάκι στο κατάστημα ζώων (pet shop) της γειτονιάς σας.

Προσοχή όμως: πρέπει να βεβαιωθείτε πως το κουτάβι που θα πάρετε είναι υγιές και δεν θα χρειαστεί να επισκέπτεστε κάθε τόσο τον κτηνίατρό σας. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:


1) Προσπαθήστε να συλλέξετε πληροφορίες για την προέλευση του κουταβιού. Σίγουρα δεν θα είναι τόσο λεπτομερείς όσο οι πιστοποιήσεις που θα σας δώσουν σε ένα εκτροφείο, ωστόσο θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ιατρικό ιστορικό του κουταβιού, τα εμβόλια που έχει κάνει, τα αντιπαρασιτικά φάρμακα που έχει πάρει, την ηλικία του και τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει. Όσον αφορά στο χαρακτήρα του, το πιο πιθανό είναι ότι το κατάστημα ζώων δεν θα μπορεί να σας δώσει πληροφορίες, συνεπώς είναι στο χέρι σας να ανακαλύψετε αν το κουτάβι που σας αρέσει θα ταιριάξει στην οικογένειά σας.
κουταβι-καταστημα-κατοικιδιων
2) Επιθεωρήστε το κουτάβι εξονυχιστικά. Σιγουρευτείτε ότι έχει ροδαλό και υγιές δέρμα χωρίς σημάδια, εκζέματα και μολύνσεις στην πλάτη και τα πόδια, ζωηρά και λαμπερά μάτια, υγιή και καθαρά ούλα και δόντια και κανένα ίχνος από ψύλλους και άλλα παράσιτα. Θα πρέπει να είναι ζωηρό, ενεργητικό, με διάθεση για εξερεύνηση και όχι υπερβολικά επιθετικό. Αν το κουτάβι είναι πολύ ήσυχο και νωθρό, τότε καλύτερα να το αποφύγετε γιατί μια τέτοια συμπεριφορά ίσως υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα υγείας.

3) Ρωτήστε τι γίνεται σε περίπτωση που σε μικρό χρονικό διάστημα το κουτάβι πεθάνει ή εμφανίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το κατάστημα θα πρέπει να σας δώσει κάποια αποζημίωση αν συμβεί κάτι τέτοιο και πολλά καταστήματα προσφέρουν ένα είδος εγγύησης για την υγεία των κουταβιών. Αν το κατάστημα που επισκεφτείτε δεν το κάνει, τότε καλό είναι να πάτε κάπου αλλού.

Να θυμάστε πως ο σκύλος σας θα είναι μέλος της οικογένειάς σας για πολύ καιρό και γι’ αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή σας.

Σχετικά Άρθρα:
Αγορά σκύλου - Τι να προσέξετε
Δαλματίας - Σκυλιά Dalmatian
Κολει - Σκυλιά Collie