Κολει – Σκυλιά Collie

Χώρα προέλευσης: Η προέλευση του Κόλεϊ είναι μυστηριώδης. Ακόμα και η προέλευση του ονόματος του είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να προέρχεται από την κέλτικη λέξη που σημαίνει «χρήσιμο». Η πρώτη καταγεγραμμένη απόδειξη της ράτσας χρονολογείται γύρω στο 1800, όταν και οι δύο παραλλαγές του Κόλεϊ (με κατσαρό και με ίσιο τρίχωμα αντίστοιχα) που χρησίμευαν για την φύλαξη κοπαδιών, έφτασαν με τους Κέλτες στις Βρετανικές Νήσους. Το πρότυπο που δημιουργήθηκε για τη ράτσα αυτή παραμένει αμετάβλητο από το 1886 έως και σήμερα. Το πιο διάσημο Κόλεϊ είναι η γνωστή σε όλους μας Λάσι. Αυτή η τηλεοπτική σειρά έκανε διάσημη την εν λόγω ράτσα στο ευρύ κοινό.

Μέγεθος: Το Κόλεϊ έχει ύψος στον ώμο στα 56-66 εκατοστά και ζυγίζει 23-34 κιλά. Συνήθως έχει επίπεδο, σφηνοειδές σχήμα κεφαλιού, μακρύ ρύγχος, αμυγδαλωτά μάτια και μικρή κλίση στα αυτιά. Έχει λεπτό, μυώδες σώμα, πεσμένη ουρά, και μικρά, στρογγυλά πόδια. Είναι περισσότερο επίμηκες παρά ψηλό.

Τρίχωμα: Το Κόλεϊ μπορεί να έχει κατσαρό και μακρύ ή λείο και επίπεδο τρίχωμα. Και στις δύο περιπτώσεις έχει μαλακό υπόστρωμα και κοντό, ίσιο τρίχωμα στο κεφάλι και στα πόδια. Τα συνηθισμένα χρώματα και για τις δύο κατηγορίες είναι το τρίχρωμο και το στικτό μπλε ή άσπρο. Τα Κόλεϊ με κατσαρό τρίχωμα έχουν κάτι σαν χαίτη στο λαιμό τους.

Χαρακτήρας: Το Κόλεϊ είναι ήρεμο, ευγενικό και εργατικό. Γενικά είναι ευγενικά και ευφυή, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι λίγο πεισματάρικα. Λόγω των χαρακτηριστικών τους είναι ιδανικά για σύντροφοι.

Ιδιοσυγκρασία: Το Κόλεϊ είναι πολύ καλό με τα παιδιά, και αν κοινωνικοποιηθεί σωστά μπορεί να τα πάει καλά και με άλλα κατοικίδια ζώα. Γενικά έχει καλούς τρόπους, είναι υπάκουο και πράο αλλά ίσως είναι καχύποπτο με τους ξένους. Μερικά κουτάβια, μπορεί να εμφανίζουν συμπεριφορές που σχετίζονται με την χρήση τους ως τσοπανόσκυλο, όπως το να δαγκώνουν, αλλά αυτή η συμπεριφορά συνήθως σταματάει καθώς μεγαλώνουν. Τα σκυλιά αυτά είναι αφοσιωμένα στην οικογένειά τους και προστατεύουν όσους αγαπούν.

Περιποίηση: Τα Κόλεϊ με λείο τρίχωμα χρειάζεται μόνο περιοδικό βούρτσισμα. Όσα έχουν τραχύ τρίχωμα πρέπει να βουρτσίζονται και χτενίζονται κάθε δεύτερη ημέρα και όταν μαδάνε ακόμα πιο συχνά. Συνήθως ζουν 8-12 χρόνια και μπορούν να ζήσουν σε εξωτερικούς χώρους σε δροσερά κλίματα, αλλά προτιμούν την ζωή με την οικογένεια. Τα Κόλεϊ θα πρέπει να ελέγχονται για προβλήματα στα μάτια και στο ισχίο.

σκυλια-κολει

Εκπαίδευση: Αυτή η ράτσα έχει κερδίσει επάξια τη φήμη ότι είναι εύκολο να εκπαιδευτεί. Γενικά τα σκυλάκια αυτά είναι πρόθυμα να μάθουν και να υπακούσουν. Είναι ευαίσθητα στον τόνο της φωνής του εκπαιδευτή οπότε μπορείτε να πετύχετε καλά αποτελέσματα με την θετική επιβράβευση. Γενικά εκπαιδεύονται γρήγορα, αλλά αν τα εκπαιδεύσετε πολύ σκληρά μπορεί να πεισμώσουν και να αρνηθούν να συνεργαστούν ή να φοβηθούν.

Δραστηριότητα: Ένα Κόλεϊ χρειάζεται καθημερινά μια καλή βόλτα ή μια ευκαιρία να τρέξει και να επιδοθεί σε φυσική άσκηση. Μπορεί να ανεχθεί τη ζωή σε ένα διαμέρισμα αν ασκείται επαρκώς σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να τους παρέχετε άφθονο νερό και σκιά όταν κάνει ζέστη, δεδομένου ότι είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Σχετικά Άρθρα:
Σκυλιά για παιδιά
Τα πιο δυνατά σκυλιά
Τα πιο έξυπνα σκυλιά