Μπιγκλ – Σκυλιά Beagle

Χώρα Προέλευσης: Το Μπίγκλ (beagle – επίσης γνωστό ως «αγγλικό λαγωνικό») είναι ένα δημοφιλές αγγλικό κυνηγόσκυλο από το 1300 (παρόμοιες ράτσες μπορεί να υπήρχαν ήδη από το 500 π.Χ. ). Η ονομασία «Beagle» προέρχεται είτε από την κέλτικη λέξη «Beag», που σημαίνει «μικρός», είτε από την γαλλική «begueule», που σημαίνει «με ανοιχτό λαιμό» (που αναφέρεται στη μουσική χροιά του γαυγίσματος της ράτσας αυτής). Ανατράφηκαν μικροσκοπικές ράτσες Beagle, περίπου εννέα εκατοστά σε ύψος, για να μεταφέρονται μέσα στην τσέπη των κυνηγών, ή για να τα μεταφέρουν παιδιά ή ηλικιωμένοι. Σήμερα, χρησιμοποιούνται για ομαδικό κυνήγι σε μια ποικιλία θηραμάτων, όπως αγριογούρουνο, κογιότ, ελάφια, και αλεπούδες. Η ισχυρή αίσθηση της όσφρησης και η εξαιρετική ψυχραιμία τους τα καθιστούν δημοφιλή σκυλιά στην δίωξη ναρκωτικών. Ένα πολύ διάσημο Μπίγκλ είναι ο Snoopy.

Μέγεθος: Το Μπίγκλ έχει ύψος στον ώμο περίπου 33 – 41 cm και βάρος 9-11 κιλά. Τα σκυλιά της ράτσας αυτής έχουν τετράγωνο ρύγχος, στρογγυλά αυτιά, ελαφρώς κυρτή, χαρωπή ουρά, και στρογγυλά πόδια. Μοιάζουν με μικρά κυνηγόσκυλα.


Τρίχωμα: Το Μπίγκλ έχει κοντό, σκληρό, αδιάβροχο τρίχωμα που μπορεί να έχει οποιοδήποτε χρώμα έχει ένα κυνηγόσκυλο. Η τριχρωμία (λευκό, μαύρο και καφέ) είναι κοινή, όπως επίσης κοινός είναι ένας συνδυασμός λευκού και κίτρινου, πορτοκαλί ή κόκκινου.

Χαρακτήρας: Το Μπίγκλ είναι κοινωνικό, χαρούμενο και ανεξάρτητο. Τα σκυλιά αυτά είναι πολύ δραστήρια και φαίνεται να είναι πάντα έτοιμα για βόλτα ή για παιχνίδι. Τα Μπίγκλ είναι προσεκτικά, αλλά ποτέ δεν είναι επιθετικά. Έχουν ένα ιδιαίτερο γαύγισμα όταν βρίσκονται στα χνάρια του θηράματος. Με μια λέξη είναι χαριτωμένα!

Ιδιοσυγκρασία: Τα Μπίγκλ θα πρέπει να υποβάλλονται σε κοινωνικοποίηση από νωρίς με τα άλλα κατοικίδια ζώα, ειδικά με τις γάτες ή με τα άλλα μικρά μη-κυνοειδή κατοικίδια ζώα με τα οποία θα συγκατοικήσουν. Τα Μπίγκλ είναι φιλικά προς τα άλλα σκυλιά και τα παιδιά, καθώς και προς τους ξένους. Δημιουργήθηκαν ως σκυλιά αγέλης και έτσι απολαμβάνουν την συντροφιά με τους ανθρώπους και τα άλλα κατοικίδια ζώα, ιδιαίτερα με τα άλλα Μπίγκλ. Είναι γενικά χαρούμενα και ζωηρά και συνήθως κουνούν την ουρά τους.

Φροντίδα: Το Μπίγκλ θα πρέπει να βουρτσίζεται καθημερινά και τα αυτιά του να καθαρίζονται τακτικά. Θα πρέπει να το λούζετε με ένα υγρό πανί περιστασιακά. Το Μπίγκλ είναι γενικά πολύ υγιές σκυλί, αλλά ευπαθές σε προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και σε δυσπλασία του ισχίου. Τα Μπίγκλ ζουν 12-15 χρόνια και γεννούν 3-14 κουτάβια σε κάθε γέννα. Μπορούν να ζήσουν σε εξωτερικούς χώρους σε θερμά περιβάλλοντα αρκεί να του παρέχεται στέγη και συντροφιά.

Εκπαίδευση: Αν και κατά βάθος είναι ανεξάρτητα κυνηγόσκυλα, τα Μπίγκλ είναι κατάλληλα κατοικίδια για το σπίτι. Είναι πεισματάρικα από τη φύση τους και μαθαίνουν καλύτερα με κάποια μαθήματα υπακοής. Τα Μπίγκλ συμπεριφέρονται καλά όταν εκπαιδεύονται σωστά, ενώ η αν προκαλέσουν κάποια αναστάτωση αυτή θα είναι περιστασιακή.

μπιγκλ

Δραστηριότητα: Το Μπίγκλ χρειάζεται πολλή άσκηση και αγαπά τις μεγάλες βόλτες. Έχει ανεπτυγμένο το ένστικτο του κυνηγιού και πρέπει πάντα να του έχετε λουρί ή να το έχετε σε κλειστό χώρο. Η αγάπη του για την ύπαιθρο κάνει τη ζωή στο διαμέρισμα δύσκολη, αλλά εφικτή υπό προϋποθέσεις.

Σχετικά Άρθρα:
Αγορά σκύλου - Τι να προσέξετε
Δαλματίας - Σκυλιά Dalmatian
Σιχ Τσου - Σκυλιά Shih Tzu