Μπουλντόγκ – Σκυλιά Bulldog

Χώρα Προέλευσης: Το αγγλικό μπουλντόγκ (ή απλώς «μπουλντόγκ») δημιουργήθηκε στην Αγγλία το 1500 για να ένα δημοφιλές παιχνίδι στο οποίο ένα ή περισσότερα σκυλιά επιτίθονταν εναντίον ενός αλυσοδεμένου ταύρου (ή μιας αρκούδας). Αυτά τα σκυλιά αναπαρήχθησαν καθαρά για μάχες και φημίζονταν για το «ατσαλένιο» τους δάγκωμα, το οποίο αρνούνταν να χαλαρώσουν. Το αγγλικό μπουλντόγκ έχασε τη δημοτικότητα του όταν το εν λόγω παιχνίδι κηρύχθηκε παράνομο στη δεκαετία του 1830, αλλά μια ομάδα εκτροφέων φρόντισε να διατηρηθεί η ράτσα μετριάζοντας την αγριότητα της. Το σκυλί αυτό είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από το μουσούδι του και χρησιμεύσει ως μασκότ δεκάδων αθλητικών ομάδων. Το μπουλντόγκ είναι ταυτόχρονα ένα σύμβολο της βρετανικής επιμονής και ένα πάρα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο.

Μέγεθος: Το αγγλικό μπουλντόγκ έχει ύψος στον ώμο γύρο στα 31-36 εκατοστά και ζυγίζει 22-25 κιλά. Είναι διάσημο για την κοντή, φαρδιά μουσούδα του, τον προγναθισμό στο σαγόνι, και το πλατύ, επίπεδο πρόσωπο που το κάνει να φαίνεται συνοφρυωμένο. Τα μπουλντόγκ έχουν κοντά πόδια και ουρά, στρογγυλεμένο στήθος, και μυώδες σώμα.


Τρίχωμα: Το αγγλικό μπουλντόγκ έχει κοντό, λείο και γυαλιστερό τρίχωμα το οποίο μπορεί να είναι μπεζ ή λευκό και να έχει στίγματα ή ραβδώσεις.

Χαρακτήρας: Το αγγλικό μπουλντόγκ είναι στοργικό, ευγενικό, ευφυές, ευαίσθητο, και ατρόμητο. Είναι γνωστό για την πίστη του και η εύθυμη διάθεσή του είναι σε έντονη αντίθεση με το ομολογουμένως ξινό πρόσωπό του. Οι σκύλοι αυτοί είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι με τον ιδιοκτήτη τους και παρεκτρέπονται όταν αγνοούνται. Ενώ είναι γενικά ενεργά, σε εγρήγορση, και παιχνιδιάρικα, δεν είναι υπερβολικά θορυβώδη.

Ιδιοσυγκρασία: Το μπουλντόγκ αρέσκεται να γνωρίζει άλλα σκυλιά και άλλα κατοικίδια. Είναι καλά με τα παιδιά, συμπεριφέρονται γενικά καλά, είναι ευπροσάρμοστα, άνετα ως παρέα και έχουν στοργικό χαρακτήρα. Μερικά αγγλικά μπουλντόγκ είναι επιφυλακτικά με τους ξένους, αλλά τα περισσότερα είναι φιλικά με όλους. Είναι πιθανό να τους τρέχουν σάλια ή να ροχαλίζουν όμως!

Φροντίδα: Όταν ένα μπουλντόγκ μαδάει, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα από πλαστικό για την απομάκρυνση των νεκρών τριχών. Ενδεχομένως θα πρέπει να εφαρμόσετε μια ειδική λοσιόν στις πτυχώσεις του προσώπου και στην ουρά για να διατηρούνται καθαρά. Συνίσταται επίσης ένα απαλό βούρτσισμα των δοντιών με ειδική οδοντόκρεμα. Το αγγλικό μπουλντόγκ ζει από 8 έως 12 χρόνια. Λόγω των χαρακτηριστικών του προσώπου τους είναι επιρρεπή σε αναπνευστικά προβλήματα και σε λοιμώξεις του δέρματος, και αρκετά από αυτά γεννιούνται με καισαρική τομή λόγω του μεγάλου κεφαλιού τους. Τα περισσότερα σκυλιά της ράτσας αυτής δεν μπορούν να κολυμπήσουν και δεν απολαμβάνουν τον ζεστό καιρό.

μπουλντογκ

Εκπαίδευση: Η επιμονή στην εκπαίδευση είναι σημαντική, αλλά το αγγλικό μπουλντόγκ είναι πολύ ευαίσθητο στον τόνο της φωνής του ιδιοκτήτη του, κάνοντας την εκπαίδευση μια αρκετά απλή διαδικασία. Είναι περίεργα και μαθαίνουν γρήγορα τις απλές εργασίες, αλλά είναι απρόβλεπτα, δεδομένου ότι είναι λίγο πεισματάρικα κάποιες φορές.

Δραστηριότητα: Η ανάγκη για άσκηση του μπουλντόγκ είναι απλή. Θα προσαρμοστεί στο επίπεδο δραστηριότητας της οικογένειάς σας. Η επαρκής ανάπαυση είναι το κλειδί για την ανάπτυξη υγιών οστών, μυών και αρθρώσεων. Μην περιμένετε από ένα μπουλντόγκ να τρέξει μεγάλες αποστάσεις ή να πηδήξει από ψηλά περβάζια. Τα αγγλικά μπουλντόγκ είναι κατάλληλα για ζωή σε διαμέρισμα.

Σχετικά Άρθρα:
Εκπαίδευση κουταβιού στο σπίτι - 3 Χρυσοί Κανόνες
Καυκάσια Σκυλιά - Ποιμενικός Καυκάσου (Οβτσάρκα)
Κόκερ Σπάνιελ - Σκυλιά Cocker Spaniel