Νιουφάουντλαντ – Σκυλιά Newfoundland

Χώρα Προέλευσης: Τα σκυλιά “Νέας Γης” ή Νιουφάουντλαντ (κοινώς ονομάζονται Νιούφι) προέρχονται από το Newfoundland του Καναδά και προέρχονται από διασταύρωση των γηγενών φυλών είτε με σκυλιά των Βίκινγκς είτε με τους Μολοσσούς των Πορτογάλων ψαράδων. Η προκύπτουσα ράτσα, γνωστή από το 1600, ήταν ένα μαύρο σκυλί που αγαπούσε το κολύμπι στα κρύα νερά. Το ασπρόμαυρο Νιουφάουντλαντ αναπτύχθηκε έναν αιώνα αργότερα. Το σκυλί αυτό υπηρέτησε ως χρήσιμος βοηθός, τραβώντας βαριά δίχτυα ή άλλο εξοπλισμό και ανασύροντας ναυτικούς που είχαν πέσει στη θάλασσα. Οι τοπικοί νόμοι (που επιτρέπουν έναν σκύλο ανά άνθρωπο) κράτησαν τους αριθμούς τους χαμηλά στην πατρίδα τους, αλλά όταν εξήχθη στην Ευρώπη έγινε ένα δημοφιλές σκυλί. Το 1832, ένα τέτοιο σκυλί με το όνομα «Hairy Dog» και οι ιδιοκτήτες του, έσωσαν 180 Ιρλανδούς μετανάστες από το ναυάγιο του πλοίου «Despatch». Ένα ίδιο σκυλί επίσης, έσωσε τον Ναπολέοντα, όταν διέφυγε από το νησί Έλβα. Ο Άγγλος ποιητής Λόρδος Βύρων είχε ένα κατοικίδιο σκύλο Νέας Γης, για το οποίο έγραψε το «Επιτάφιος σε ένα σκύλο».

Μέγεθος: Τα σκυλιά αυτά έχουν ύψος στον ώμο στα 56-76 εκατοστά και ζυγίζουν 50-69 κιλά. Μερικά από αυτά φτάνουν μέχρι και 90 κιλά. Έχουν πλατύ κεφάλι, μικρά, βαθουλωτά μάτια και τριγωνικά αυτιά. Έχουν επίπεδη πλάτη, χαμηλή ουρά, και πόδια με πλέγμα.

Τρίχωμα: Τα Νιουφάουντλαντ έχουν πυκνό, λιπαρό τρίχωμα το οποίο είναι μεσαίου μήκους και ανθεκτικό στο νερό. Μπορεί να είναι μαύρο ή ασπρόμαυρο. Υπάρχουν και καφέ ή γκρι αλλά είναι σπάνια.

Χαρακτήρας: Τα σκυλιά αυτά είναι ευδιάθετα, απαλά και προστατευτικά με την οικογένειά τους. Είναι στοργικά και αφοσιωμένα και είναι γνωστά για την φιλικότητα τους προς όλους τους ανθρώπους και τα ζώα. Συνήθως τους τρέχουν τα σάλια και δημιουργούν ένα χάος όταν πίνουν. Έχουν βαθύ γάβγισμα και δεν είναι πολύ καλοί φύλακες γιατί είναι φιλικά με τους ξένους.

Ιδιοσυγκρασία: Το σκυλί Νέας Γης είναι ένας καλός φίλος για κάθε σκύλο, ζώο, παιδί, ή επισκέπτη. Καλό θα ήταν να το επιβλέπετε γύρω από τα μικρά παιδιά λόγω του μεγάλου μεγέθους του. Δεν θα προσαρμοστεί εύκολα σε νέες καταστάσεις διαβίωσης από τη στιγμή που έχει μεγαλώσει σε ένα σπίτι.

νιουφάουντλαντ-σκυλια-1

Φροντίδα: Το Νιουφάουντλαντ απαιτεί εβδομαδιαία περιποίηση με βούρτσα και χτένα για να μην δημιουργηθούν κόμποι, ενώ όταν μαδάει θέλει πιο συχνή περιποίηση. Τα σκυλιά αυτά έχουν ευαισθησία στο ισχίο και στη δυσπλασία των αγκώνων και πιθανώς να υποφέρουν από SAS, ένα ελάττωμα της καρδιακής βαλβίδας. Δεν είναι κατάλληλα για υπαίθρια ζωή σε θερμά κλίματα.

Εκπαίδευση: Τα σκυλιά Νέας Γης είναι πολύ ευαίσθητα στον τόνο της φωνής του εκπαιδευτή τους. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι ήρεμη και συστηματική. Οι υπερβολικά σκληρές μέθοδοι είναι απίθανο να αποδειχθούν επιτυχείς.

Δραστηριότητα: Το Νιουφάουντλαντ είναι ένα δραστήριο σκυλί που απαιτεί ουσιαστική άσκηση. Τα περισσότερα αγαπούν να κολυμπάνε σε κρύο καιρό. Μην το παρακάνετε με την άσκηση του σκύλου αυτού όταν είναι μικρός, γιατί χρειάζεται όλη του την ενέργεια για να αναπτύξει ισχυρά κόκκαλα και να πάρει βάρος. Το ασπρόμαυρο ίσως απαιτεί λίγο παραπάνω άσκηση από τα άλλα.

Σχετικά Άρθρα:
Γερμανικος Ποιμενικος - Σκυλιά German Shepherd
Μίνι Σνάουτσερ - Σκυλιά Mini Schnauzer
Εκτροφεία σκύλων - Επιλέγοντας το σωστό εκτροφέα