Περιλαιμια σκυλων – Πως να επιλέξετε

Μπορεί να είναι δύσκολο την πρώτη φορά να τοποθετήσετε το κολάρο σε ένα νέο κατοικίδιο, ειδικά αν το ζώο δεν έχει συνηθίσει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, πρέπει όλα τα κουτάβια και τα σκυλιά να φορούν περιλαίμια και ετικέτες με στοιχεία.

Να θυμάστε ότι τα κουτάβια μεγαλώνουν γρήγορα, αλλά τα κολάρα δεν μεγαλώνουν! Αν δεν τα χαλαρώνετε, τα περιλαίμια μπορεί να στενεύουν το λαιμό του κουταβιού σας και να του προκαλούν βασανιστικό πόνο. Πρέπει να ελέγχετε το κολάρο του κουταβιού σας τουλάχιστον κάθε εβδομάδα έως ότου αυτό είναι πλήρως ανεπτυγμένο (το οποίο μπορεί να κρατήσει περισσότερο από ένα χρόνο για τις μεγάλες ράτσες).

Επίσης πρέπει να ελέγχετε τακτικά και τα κολάρα στα ενήλικα σκυλιά για να είστε σίγουροι ότι αυτό έχει τοποθετηθεί σωστά και με ασφάλεια. Τα ενήλικα σκυλιά κατά τη διάρκεια της ζωής τους μπορούν να πάρουν ή να χάσουν βάρος και τα ηλικιωμένα σκυλιά κυρίως τείνουν να χάσουν βάρος. Επίσης, μερικές ράτσες σκύλων έχουν περισσότερο τρίχωμα το χειμώνα, το οποίο σφίγγει το κολάρο, το οποίο χαλαρώνει ξανά την άνοιξη και το καλοκαίρι μόλις αρχίσουν να μαδάνε.

Θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για δύο ή τρία δάχτυλα ανάμεσα στο κολάρο και το λαιμό του κατοικίδιου ζώου σας και δεν πρέπει να είναι τόσο χαλαρό ώστε να μπορεί να γλιστράει πάνω από το κεφάλι.

Πως να προσδιορίσετε το κατάλληλο πλάτος για το κολάρο

Όσο πλατύτερο το κολάρο, τόσο μικρότερη η πίεση που ασκεί στο λαιμό του σκύλου σας. Για παράδειγμα, ένα κολάρο 2.5 εκατοστών θα είναι λιγότερο άνετο σε σύγκριση με ένα των πέντε εκατοστών, επειδή η ίδια δύναμη εφαρμόζεται σε μικρότερο εμβαδόν επιφανείας (η πίεση είναι το κλάσμα της δύναμης που ασκείται προς το εμβαδόν, άρα όσο μικρότερο εμβαδόν τόσο μεγαλώνει η πίεση που ασκείται). Σημειώστε όμως ότι τα πλατύτερα κολάρα είναι και βαρύτερα και δεν πρέπει να τα εφαρμόζεται σε σκυλιά με κοντό λαιμό.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το ποιο πλάτος για να αγοράσετε, επιλέξτε αυτό των τριάμισι ή τεσσάρων εκατοστών οποίο είναι το πιο δημοφιλές και λειτουργικό για τα περισσότερα από τα μεσαία και μεγάλα σκυλιά.

Πως να καθορίσετε το κατάλληλο μέγεθος (μήκος) του δακτυλίου

Η αγορά κολάρου για ένα ενήλικο σκυλί είναι εύκολη υπόθεση. Μόλις αναπτυχθούν πλήρως, τα σκυλιά παραμένουν στο ίδιο βάρος και μέγεθος για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Ως εκ τούτου, όταν αγοράζετε ένα κολάρο για ένα πλήρως ανεπτυγμένο σκυλί, οι προσαρμογές που θα πρέπει να κάνετε είναι ελάχιστες και πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε μόνο μία τρύπα για να κλείσετε το κολάρο.

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις για τα σκυλιά με μακρύ ή πυκνό τρίχωμα στα οποία κουρεύουμε το τρίχωμά τους ανάλογα με την εποχή. Για αυτά τα σκυλιά θα πρέπει:

• Για το ελάχιστο μέγεθος κολάρου να μετρήσετε την περιφέρεια του λαιμού ακριβώς μετά από το κούρεμα.

• Για το μέγιστο μέγεθος κολάρου να μετρήσετε την περιφέρεια του λαιμού όταν το σκυλί σας έχει το περισσότερο τρίχωμα.

περιλαιμια-σκυλων-1

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να μετρήσετε το παλιό κολάρο του σκύλου σας και με βάση αυτά τα δεδομένα να αγοράσετε ένα καινούριο κολάρο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μετρήσετε την περιφέρεια του λαιμού του σκύλου σας και να επιλέξετε το μέγεθος του νέου κολάρου του με βάση αυτό. Δεν χρειάζεται να λάβετε υπ’ όψιν σας να αφήσετε κενό χώρο δύο δάχτυλα, διότι όλα τα κολάρα είναι πλέον ρυθμιζόμενα.

Αν χρειαστεί για παράδειγμα να αγοράσετε ένα περιλαίμιο για έναν ενήλικο Γερμανικό Ποιμενικό με περιφέρεια λαιμού 45 εκατοστά (το σκυλί αυτό δεν το κουρεύουμε ποτέ), θα ζητήσετε ένα κολάρο το οποίο θα χωράει ακριβώς στο λαιμό του σκύλου. Αυτό που θα πάρετε θα είναι ένα κολάρο με ένα εύρος ρύθμισης μεταξύ 40 και 50 εκατοστών και περίπου πέντε τρύπες, που αντιστοιχούν σε πέντε διαφορετικές περιφέρειες. Η πρώτη τρύπα θα είναι κοντά στο στα 40 εκατοστά και η τελευταία τρύπα στα 50.

Σχετικά Άρθρα:
Μικρόσωμα σκυλιά - Ράτσες μικρόσωμων σκύλων - Μικρά Σκυλιά
Σκυλιά για σπίτι
Πομεράνιαν - Σκυλιά Pomeranian