Αραβικά Άλογα

Από τις αρχαίες ερήμους της Μέσης Ανατολής εξελίχθηκε η αρχαιότερη ράτσα αλόγου που υπάρχει, η Αραβική. Πλέον, είναι από τις πιο δημοφιλής λόγω της απίστευτης ενέργειάς τους, της νοημοσύνη τους και της ευγενικής τους συμπεριφοράς που επιτρέπει στους ιππείς να υπερτερούν σε ιππικά αθλήματα και σε ιππικές εκδηλώσεις. Σήμερα, τα αραβικά άλογα περνούν τον χρόνο τους σε επίδειξη αλόγων καθώς και σε άλλες ανταγωνιστικές εκδηλώσεις.

Ο τύπος σώματος των αραβικών αλόγων

Τα Αραβικά άλογα έχουν συμπαγή σώμα που υποδηλώνει δύναμη και ταχύτητα. Η πλάτη τους είναι βραχιά και ιδανικά έχουν επικλινείς ώμους και δυνατά οπίσθια. Τα Αραβικά άλογα έχουν κομψούς, σε σχήμα τόξου λαιμούς, λεπτή μεταξένια χαίτη και λεπτό κεφάλι. Η σωματική τους παρουσία δείχνει λεπτότητα, δύναμη, ευκινησία και κομψότητα.

Μέσο μέγεθος ενός αραβικού αλόγου

Τα Αραβικά άλογα είναι μικρά σε ανάστημα σε σχέση με πολλά άλλα άλογα. Τα περισσότερα είναι 142 με 156 εκατοστά από την κορυφή των ώμων τους. Ζυγίζουν περίπου από 365 έως 455 κιλά.

Χρησιμότητα των αραβικών αλόγων

Τα Αραβικά άλογα υπερτερούν σχεδόν σε κάθε ιππικό άθλημα. Είναι τα άλογα που προτιμούνται για διαγωνισμούς μεγάλων αποστάσεων. Είναι κομψά άλογα τα οποία παρέχουν συγκινήσεις στις πίστες που δεν συγκρίνονται με αυτές των άλλων αλόγων. Είναι εντυπωσιακά στο σόου με το δαχτυλίδι με άλματα και σε θεάματα με κομψές παραδοσιακές αραβικές ενδυμασίες. Τα αραβικά άλογα συνήθως είναι στοργικοί συνοδοί και πολλά μεγαλύτερα σε ηλικία αραβικά άλογα κάνουν υπέροχες οικογένειες και άλογα για ερασιτέχνες.

Χρώμα και σημάδια των αραβικών αλόγων

Τα Αραβικά άλογα υπάρχουν στα στερεά χρώματα, γκρίζο και ερυθρόσκιστο. Επίσης μπορούν να έχουν κάθε είδους άσπρα σημάδια στο πρόσωπο και στα πόδια τους.

Ιστορία και καταγωγή των αραβικών αλόγων

Ενώ οι απαρχές των αραβικών αλόγων είναι κρυμμένες στην άμμο των αρχαίων ερήμων, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι έχουν καταγωγή από τις γειτονικές περιοχές της αραβικής πόλης, Πενινσούλα. Οι φυλές των Βεδουίνων εντοπίζουν την κοινή τους ιστορία με τα αραβικά άλογα γύρω στο 3000 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού σύμφωνα με στοιχεία που έχουν βρεθεί. Χρησιμοποιήσουν τα άλογα για να κουβαλάνε τα βάρη και για επιθέσεις σε αντίπαλες φυλές. Η αντοχή και η τόλμη αυτών των αλόγων είναι αποτέλεσμα του σκληρού κλίματος και περιβάλλοντος στο οποίο εξελίχθηκαν.

Μοναδικά χαρακτηριστικά των αραβικών αλόγων

  • Λεπτό κοίλο πρόσωπο με μεγάλα έξυπνα μάτια και κυρτός λαιμός είναι τα χαρακτηριστικά των γνήσιων αραβικών αλόγων.
  • Τα αραβικά έχουν υψηλή ουρά και κορμοστασιά και κυμαινόμενους βηματισμούς.
  • Τα αραβικά άλογα είναι ευαίσθητα, έτοιμα για δράση και μαθαίνουν γρήγορα.
  • Τα αραβικά είναι οι απόγονοι πολλών αλόγων της εποχής μας, από το ψηλό Trakehner μέχρι το μικροκαμωμένο Fallabella.
  • Τα αραβικά άλογα έχουν ένα λιγότερο σπόνδυλο από τις υπόλοιπες ράτσες αλόγων.
  • Σχολαστική φροντίδα απαιτείται για να παραμείνει η αραβική ράτσα 100% αγνή.

Αραβικά άλογα πρωταθλητές και διασημότητες

  • Marengo: Το αγαπημένο άλογα του Ναπολέοντα.
  • Skowronek: Ένας από τους εξαιρετικούς επιβήτορες από την Crabbet Arabian Stud φάρμα της Βρετανίας ο οποίος έδωσε τα γονίδιά του στην ράτσα των Βορειο-Αμερικάνικων αραβικών.
  • Cass Ole: Το αστέρι της ταινίας του 1979, The Black Stallion, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Mickey Rooney και ήταν βασισμένη στο μυθιστόρημα του Walter Farley.

αραβικα-αλογα

Τι το ξεχωριστό έχουν τα αραβικά άλογα?

Οι θαυμαστές αλόγων σε όλο το κόσμο έχουν να ευχαριστήσουν για πολλά πράγματα την αραβική ράτσα. Τα αραβικά έχουν συνεισφέρει την κομψότητά τους, το πνεύμα τους και την νοημοσύνη τους σε σχεδόν όλες τις σπουδαίες ράτσες αλόγων. Έχουν μεταφέρει βασιλιάδες και πασάδες σε πόλεμο και δίδαξαν σε αρκετούς νέους τις χαρές και τις ευθύνες σχετικές με την ιδιοκτησία ενός αλόγου. Οι βηματισμοί τους είναι γρήγοροι και είναι εύκολο να τα καβαλήσεις ομαλά παρά το μικρό τους σχετικά μέγεθος. Τα αραβικά είναι σκληραγωγημένα άλογα και ζουν πολλά χρόνια. Ένα γηραιότερο αραβικό άλογο είναι τέλειο για κάποιον που επιχειρεί να κάνει ιππασία για πρώτη φορά ή για οικογενειακό άλογο που μπορείς να το κρατήσεις στην αυλή σου. Πολλά καθαρόαιμα αραβικά έχουν ονόματα που ξεκινάνε από ‘Bint’ ή ‘lbn’. Αυτά τα προθέματα είναι μία κατά προσέγγιση μετάφραση των Βεδουινών λέξεων ‘κόρη του’ ή ‘γιος του’.

Εάν ψάχνετε για ένα σύντροφο που θα σας ακολουθεί σε κάποια περιπέτεια ή διαγωνισμό – και ένα φίλο για μία ζωή – τότε ένα αραβικό άλογο είναι το κατάλληλο για σας.

Σχετικά Άρθρα: